logo

Bushcraftportal.cz

Biltong sušené maso

7.03.2016 / Kategorie: KPZ, Potrava, Zvířata / Napsal: / Komentáře: 0

IMG_6854

Sušené maso jsem poprvé ochutnal v roce 1996 když si kamarád přivezl z USA Beef Jerky. Do té doby jsem o sušeném mase jen četl. Už si nepamatuji co to bylo za maso, ale dalo se žvýkat celé hodiny. 🙂 Bylo tuhé a málo ochucené.

Slovo biltong je odvozeno z holandských slov bil (maso, kýta) a tong (pruh). Biltong je druh sušeného masa, jehož receptura pochází z Jižní afriky. Vhledem k teplejšímu podnebí, byl tento způsob uchovávání masa nejjednodušší a nejlevnější a velmi rychle se rozvíjel. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy napříč svalovinou. Podobá se Jerky tím, že také patří mezi kořeněná sušená masa. Liší se od sebe přísadami a také postupem výroby.

image002

CRUGA BILTONG SE VYRÁBÍ Z ČÁSTI SILVERSLIDE

DSC09676

DSC09691

DSC09692

DSC09693

DSC09694

Domácí sušené maso tvořilo velkou část zásob jídla na přechod Pyrenejí v roce 1997. Byl to 16denní trek do Andorry. Dodnes si pamatuju, sušené maso, opunciové plody, piniová semínka a víno. Od té doby je sušené maso součástí mojí výbavy. Vždy mám v kapse jeden balíček jako nouzovku.

DSC09845

Do teď jsem mluvil o sušeném mase Jerky. Existuje několik druhů sušeného masa.

Když jsem poprvé ochutnal Biltong, tak jsem byl překvapen chutí.  Zdá se mi víc kořeněné, a lépe kousatelné. U Jerky se mi stávalo, že se mi dlouhá vlákna masa dostávala do zubů a nebo utvořila balík jako žvýkačku která v puse vydržela dlouho. Biltong alespoň ty co jsem viděl jsou krájené přes vlákna a jsou podle mne lépe kousatelné. Víc koření způsobuje větší žízeň. Takže dostatek vody k tomuto pokrmu je základ.

DSC09846

DSC09847

Když není čas, tak si žvýkám sušené maso samotné, sušené. Pokud mám chvilku, namočím do horké vody, klidně dvě tři minutky povařím a nechám odstát. Za pár minut maso nasaje vodu a je příjemně křehké a lehce poživatelné. Vodu ve které se maso povařilo použiju jako základ polévky. Přidám do ní lehce podušené kopřivy, pampelišku a jitrocel. Je to sice jen lehce kořeněné ale dobré. K tomu se dá přikusovat udělané maso.

DSC09848

DSC09849

Pro spousty lidí tak bude poživatelnější. Biltong je opravdu hodně kořeněný.

Mne to vůbec nevadí. Chuťově mi přijde lepší než Jerky.

DSC09701

IMG_6853

 

DSC09605

V balení najdete 25g sušeného masa. Nejvíc mi chutnalo Chilly a Peppered Beef

_vyr_1872biltong-cruga-bushcraft-04

_vyr_1871biltong-cruga-bushcraft-02

_vyr_1873biltong-cruga-bushcraft-01

_vyr_1870biltong-cruga-bushcraft-03

bushcraftshop_button_buy

 

Zanechat komentář