logo

Bushcraftportal.cz

Ötziho nůž v moderním hávu

18.09.2018 / Kategorie: Nástroje, Nože, Ruční výroba (Nožíří), Vybavení, Výroba čepele nožů / Napsal: / Komentáře: 3

Když před třemi lety začal Thom dělat tohohle prcka a pojmenoval ho Ötziho nůž, přišlo i pár dotazů na tento nůž s ručkou třeba z materiálu G10 a kydexového pouzdra.

Utekl nějaký ten pátek a moderní Ötziho nůž je na světě. Já ho dostal na test někdy před osmi měsíci, ale k samotné psané recenzi jsem se dostal až teď.

Nůž dostal jemnější povrch díky výrobě vybrušováním z válcovaného plechu materiálu D2. Také na ručce je nepřírodní materiál G10 pojištěný mosaznými nýty. Pouzdro je z hovězí usně o síle 3,5 mm, ale časem se budou dělat i kydexové verze.

Celková délka nože je 170 mm a délka čepele 80 mm při váze 155 gramů.

Pouzdro má dva průvleky na šňůrku a můžete si nožík pověsit na krk.

Materiál čepele tedy D2 je kalená na finální tvrdost 60-61Hrc, což je docela dost, ale je to malý nožík a tam větší tvrdost nevadí. Díky větší tvrdosti, vydrží déle ostrý.

Tolik teorie a jdeme na praxi.

Do ruky padne skvěle

Tenhle prcek mi nějak přirostl k tělu a tak ho beru ven často. Buďto jako doplněk k velkému noži, sekyře anebo k švýcaráku.

Jedná se o praktickou kudlu na jemnější práce, jako je vyřezávání ze dřeva, příprava třísek a chlupatých dřívek na zapálení ohně a podobně. V táborové kuchyni se také neztratí. Má sice větší tloušťku čepele, ale dobrý výbrus zakončený spíš minikonvexem je slušně řezivý.

Taková malá dálka čepele je trochu omezující při krájení chleba nebo podobně. Ale na vykošťování masa nebo obírání masa od kosti je ideální.

Tuhle práci s ním dělám nejraději 🙂

Materiál na čepeli, tedy D2 je odolný materiál a při dobrém zakalení na větší tvrdost trochu potrápí svého majitele při broušení. Chce to věnovat broušení víc času. Znám i hůře brousitelné materiály. Odměnou je pak nůž s velmi dlouhou výdrží ostří. Osobně bych podobnou kudlu udělal z tenčího materiálu třeba 2,5 nebo 2 mm silného. Věřím, že by se pak na kuchyňské práce hodil ještě líp. Ale je to univerzální pomocník a tak se jeho síla hodí při dalších činnostech.

 

G10 je hladká a dobře se ošetřuje

U většího průměru je dobré si pomoct klínkama.

Práce se dřevem. Čepel je krátká, a pokud budete štípat silnější špalíky, tak je rozumné si již dopředu udělat pár klínků na štípání. Stačí jen čepel natlouct do špalku a tím připravit místo pro klínek, který práci dokončí.

Přál bych Vám vidět vyděšené pohledy lidí, když se na nějaký větší špalík vrhám s tímto prckem.

Při vyřezávání se hodí jemně zvednutá špička i plynulý oblouk ostří. Horní hrana ostří je uzpůsobena pro škrtání s firesteelem. Jiskry to hází slušné.

 

Jiskry hází slušně

Materiál ručky, tedy G10, je odolný materiál kterému nevadí vlhkost a dá se dobře udržovat. Jsou různé barevné kombinace.

Pouzdro je kožené se závěsem na krk, ale časem se plánuje kydex.

Součástí nože je i přepravní obal a certifikát z papíru vyrobeného ve Velkých Losinách.

Já jsem si časem udělal na ručce důlek a používám tak nůž jako přítlak vrtáku na bowdrill.

Je však potřeba nůž zastrčit do pouzdra a i v pouzdru udělat dírku.

Zde prosím zavřete oči. Tolikrát jsem měřil, až jsem se netrefil a udělal dírku jinde, a pak jsem se to snažil dotunit a vznikla z toho díra jako vrata. To je tak, když děláte víc věcí na jednou. 🙂

Příště už takovou chybu neudělám. Ještě že to není moc vidět a na funkci to nemá vliv. Tak co 🙂

Ötziho nůž padne do ruky snad všem lidem. Potvrzují nám to i návštěvníci výstav i prodejny. Mám teď trochu dilema, který z nich si brát, ten moderní anebo klasický? Zatím to řeším tak, že si hodím korunou. Který se líbí Vám? 

Pokud máte o nůž zájem, nebo si ho chcete zkusit do ruky, není problém nás najít na některé z výstav nožů v Praze nebo Příbrami, kam už pravidelně několik let jezdíme. Anebo na prodejnách v Šumperku a nově i v Praze.

Adresy prodejen zde ! 

Hezký den přeje Kraken

3 komentářů

  1. Dutch
    dne 19.9.2018 v 7.56

    Mně se víc líbí ten původní. Vlastně se mi líbí hodně. Jen je škoda, jestli je na potraviny moc tlustá čepel. U tak malého nože mi to přijde jako větší využití, než štípání. Neuvažuje se i o té slabší verzi?

    • Tak většinu potravin zvládne v pohodě, mrkev, cibule a podobné trošku rozlamuje. Ale nakrájí to, jen to není tak úhledné jako kuchyňákem. Slabší verze, děláme z D2, a tu sehnat ve 2mm je skoro nemožné. Takže zatím zůstaneme na těch 3,5mm .


Zanechat komentář