logo

Bushcraftportal.cz

Vaření v přírodě – Vejce s křenem zalité horkým máslem

18.03.2020 / Kategorie: Lékařství, Potrava, Přežití, dovednosti, Příroda, Přírodní, Rostliny / Napsal: / Komentáře: 0

Při vaření v přírodě rád využívám ingrediencí, které cestou najdu. Stejně jako v dnešním článku, kde využiju nalezený křen.

Vejce s křenem a máslem byla mňamka, …

Při vaření v přírodě rád využívám ingrediencí, které cestou najdu. Stejně jako v dnešním článku, kde využiju nalezený křen.

Vejce s křenem a máslem byla mňamka, kterou mi často dělala moje babička. Vajec a másla bylo dost a křen roste všude možně. 

Já jsem vyrazil k řece, kde mám vyhlídnutý jeden flek s křenem. Vzal jsem si vařič, vejce a máslo. Křen jsem použil z místního zdroje. Pokud si označíte místo kde roste, máte tak celoroční zdroj kvalitního křenu. O křenu, kde ho najít a na co ho použít píšu v jiném článku.

Jdeme na recept ☺

Křen

Najít, vykopat a očistit.

Většinou omyju hlínu z kořene křenu a lehce oškrabu nožem. Pak stačí malinké struhadlo, které s sebou často nosím. Křen nastrouhám a dám ho na stranu. 

Vejce

Zatímco si připravuji křen, tak se vejce vaří.

Mám vyzkoušené, že se mi do hrnku od GSI Outdoors o objemu 0,7 litru vejde šest vajec a to je tak akorát, co sním.

Takže vejce uvařit natvrdo a oloupat. Po oloupání je potřeba z vajec uřezat lehce prdelky a pak je říznout na půl. Prdelky řežu proto, aby po rozpůlení vejce stály žloutkem nahoru.

Vejce trochu osolím a opepřím, lehce podle chuti. Na rozpůlené vejce naskládám hromadu nastrouhaného křenu. Opravdu hromadu. Nešetřete. Pokud se bojíte, že vám to vypálí ústa, tak věřte, že tomu tak není, díky následující úpravě. 

Máslo

V hrnku rozehřeju máslo. Vlastně na vaření vajec i másla stačí jeden hrnek. Napřed uvařím vejce a pak v hrnku rozehřeju máslo. Zde jsem použil dva hrnky jen z důvodu natáčení videa. Másla stačí tak čtvrtka. Je potřeba opravdu horké máslo, které bude v hrnku bublat. Tím pak zalejete křen na vejcích. 

Výsledek?

Neskutečná pochoutka. Rychlá a jednoduchá příprava a řekl bych, že i zdravá.

Horké máslo srazí palčivost křenu, díky tomu se to v klidu dá jíst. Chuť skvělá, spařený křen je lahodný a pustí chuť i do žloutku. Sice je pak člověk mastný až za ušima, ale stojí to za to.

Závěr

Doufám, že tenhle recept bude někoho inspirovat.

Blíží se Velikonoce a vajec bude hodně.

Dobrou chuť a hezký den přeje Kraken 

Zanechat komentář