logo

Bushcraftportal.cz

Šťovík tupolistý a Křen selský – dvě rostliny, které se často zaměňují

4.06.2020 / Kategorie: Lékařství, Potrava, Přežití, dovednosti, Přírodní / Napsal: / Komentáře: 1

Ano je to tak, tyhle dvě rostliny často rostou vedle sebe a zmiňovaný šťovík tupolistý hodně krát zmátl lidi putující přírodou.

O křenu selském jsem …

Ano je to tak, tyhle dvě rostliny často rostou vedle sebe a zmiňovaný šťovík tupolistý hodně krát zmátl lidi putující přírodou.

O křenu selském jsem již psal a natáčel videa. Stále se však ptáte, jaký je tam rozdíl.

Šťovík tupolistý

Zrovna minulý týden jsem na jednu záměnu narazil na bushcraft kurzu. Proto jsem se rozhodl napsat tenhle článek a nafotit pár fotek, aby bylo jasno. 

Křen selský

Šťovík tupolistý se pěstoval jako krmivo pro zvířata nebo se používala biomasa jako palivo na topení.

V přírodní kuchyni nemá tento druh šťovíku žádné využití. Má hladké listy, místy s načervenalým nádechem.

Když je větší, tak si ho už nespletete, má vysoké stvoly a po odkvětu jsou na nich semínka jako malé penízky.

Mladší listy se dají s křenem zaměnit. Ale nevoní ani nechutnají po křenu.

Křen selský má krásné kadeřavé listy.

Mladé lístky jsou světle zelené, jemné a křupavé.

Po rozemnutí voní po křenu, a i chutnají silně křenově.

Kraje starších listů mají zubatý a do běla zabarvený kraj.  Listy vyrůstají samostatně a jsou na dlouhých stoncích.

Když má křen možnost vykvést, tak má vysoký stvol zakončený malými bílými kvítky. 

Více napoví fotky anebo video. 

Mladé lístky křenu se dají zpracovat na mnoho způsobů, ale ten co mám nejraději, je jednoduchý.

Velmi mladé lístky jen natrhám a přikusuju je k masu, špeku nebo sýru. Fakt pochoutka, místy to sice dost pálí, ale to je dobře. Také do listů křenu můžete zabalit maso, aby se nekazilo. Nebo vykopat kořen a ten po nastrouhání pojídat k masu či vejcím. 

Na závěr moje svačinka, alpský špek a mladé lístky křenu.

Dobrou chuť přeje Kraken 

1 komentář

  1. Dutch
    dne 5.6.2020 v 7.02

    Ahoj,
    tyhle videa o přírodních zdrojích jsou super. Mám sice nějakou literaturu, ale tahle forma mě baví víc.
    Jen malá poznámka: myslím, že termín stvol používáš v těchto videích občas trochu nepřesně.


Zanechat komentář