Sissipuukko M95

Vojenský nůž
Délka čepele 150 mm
Celková délka 275 mm
Tloušťka čepele 5 mm
Střenka z odolného polymeru
Pochva
Navrhl J. Ppeltonen

Sissipuukko M07

Vojenský nůž
Délka čepele 130 mm
Celková délka 250 mm
Tloušťka čepele 5 mm
Střenka z odolného polymeru
Pochva
Navrhl J. Ppeltonen

Slíbil jsem napsat něco o Sissině, až ji trochu víc proklepnu,takže pár slov k tomuto noži. Je to řekl bych takový univerzálek. Bezvadně řeže, díky ostří vytaženému hodně do jedovata. Materiál je zvolen řekl bych dobře, ostří má velmi slušnou houževnatost a k udržení téměř žiletkoidní ostrosti,stačí nůž občas přetáhnout keramikou. Super je i ten teflonovej povrch čepele,hlavně při práci s potravinama, při řezu jdou krásně od nože, což řezání potravin (měkčí a lepivější konsistence) značně zpříjemňuje. Tvar čepele-jednoduchý,praktický.


Super je rukojeť, dobře řešená ergonomicky, materiál podobnej Kratonu je příjemný do ruky a hlavně neklouže. Nůž je lehký, takže i delší činnosti jako např. vykošťování a porcování masa, v pohodě. Zároveň je při práci snadno ovladatelný. Abych řekl pravdu, sekat jsem s nim moc nezkoušel, ten nůž prostě láká hlavně k řezání, ale useknout prut na opékání, nebo kolíky k celtě mu problém rozhodně nedělá.Do něčeho většího se ze Sissinou nepouštím, na to mám kukri…


Pouzdro je dost vymazlená záležitost, silná kvalitní kůže, vnitřní jištění nože (gumové kolečko) a možnost variabilního uchycení k výstroji díky použitému systému ukazuje na to, že si s nim p. Peltonem docela vyhrál, jestli jej tedy taky navrhoval on. Navíc je tam možnost, na oválnou žel. destičku která je na pouzdru přidělaná si nechat vyrýt třeba svoje iniciály.


M-95tka mě tak sedla, že jsem k ní objednal i menší M-07. Řekl bych že je ještě šikovnější, díky kratší a o něco širší čepeli. Ještě o něco líp se s ní manipuluje, což je pochopitelný a velikostně (25 cm) je tak akorát. Navíc pro mě spolu s Kukrim od Ka-Baru, efektivní kombo na delší pobyt venku. Vyzkoušel jsem to v Brdech (ještě s delší verzí) a bezvadně se tahle dvojka doplňuje .

Sdílet

Zanechat komentář