Každý sběratel, uživatel i výrobce nožů má  svůj styl i při volbě pouzdra. Nezáleží pouze na vkusu, ale i na tom, k čemu bude nůž používán, jak často, kde ho chce mít uživatel umístěné, atd. atd….

Pouzdra si vyrábím cca poslední tři roky, původně jsem chtěl ušetřit nějakou korunu, potom jsem v jejich výrobě našel zalíbení a zjistil jsem, že si mohu vytvořit pouzdro dle vlastních představ a požadavků. A u toho jsem také zůstal.

Prakticky bez vyjímek preferuji pouzdra toulcová (někdy se jim říká skandinávská, i když to není úplně pravda). Mám je rád pro jejich praktičnost při každodenním používání, mají pro mne i kouzlo estetické. Nedá se sice na nich mnoho nového vymyslet, ale věc, která funguje prakticky po staletí, žádné novinky nepotřebuje. Na svém videu mám několik variant tohoto stylu pouzder a popis, proč ten který tvar používám.

Sdílet

5 komentářů

  1. Milane zdravím a dovol věcný dotaz :
    sbírám material a zkušenosti pro vlastní kabátek na nožík –
    jak to zařídit, aby šicí dirka šla přes 3(4) kůže z drážky do drážky ?

    Díky
    František

    • Já to třeba dělám tak, že si naznačím linii stehů, dírky nedělám šídlem, ale malým vrtáčkem (1-1,5mm) a linky dodělám až potom, pak teprve pouzdro sešiju. Doporučuju videa pana Iana Atkinsona na youtube. Dělá s kůží a má tam hodinová videa, kterak krok po kroku vyrábí pouzdra na nože i jné věci z kůže.

    • Omlouvám se za pozdní reakci. Já jsem se to prostě naučil píchat, dalo to chvilku přemýšlení, pod jakým sklonem atd. , protože když jsem si myslel, že je to kolmo, tak mi to na druhé straně nelícovalo. Co se týká vrtání dírek, tak já to nedělám, už se kvůli tomu vedlo hromadu debat a sporů, nejsem vůbec nijak vzdělán nebo vyučen v kožetvorbě, ale dříve se prostě píchalo šídlem, protože ta dírka se za nějaký čas zatáhla. Argument, že kosočtvercové šídlo nařízne kůži a může se párat více, než chceme, ten mi zatím nepřesvědčil z jednoduchého důvodu – ještě se mi to nestalo. Prostě udělám drážky po obou stranách a píchám šídlem každou dírku zvlášť, udělám si jich tak 5 dopředu a tak pkračuji. Jak jsem řekl, chce to chvilku cviku a potom už o tom ani nebudeš přemýšlet. Ale jinak jsem demokrat:) a ať si každý dělá dírky, jak mu to vyhovuje. Dokonce jsem přemýšlel, že bych dal do stojanu místo vrtačky šídlo a píchal pomocí páky stojanu, ale asi to bude blbost, tak zůstávám u svého (snad i trdičního?) stylu. Dá to někdy makačku, ale výsledek myslím stojí za to:)
      Milan

    • Ahoj,ja delam pouzdra slepenim chemporenem jako prvotni spojeni a pak dirovani kulatym jehlovym pilnikem ve stojanovce i s otackama.A dalsi vec,co sem u nikoho nevidel,pri sitisi nit protahuju hrudkou vceliho vosku,nestrapi se,lip klouze a je naimpregnovana.

  2. Na IOO% souhlasím s použitím -toulcových pouzder-která si pro vlastní potřebu či přátele taktéž vyrábím,nůž- nevypadne-,a při tom lze pohotově vždy vyjmout,bez jakéhokoliv odepínání,při šití-souhlas chce to cvik s tím šidlem….

Zanechat komentář