26.05.2013 / Kategorie: Lékařství, Potrava, Přírodní / Napsal: Thom / Komentáře: 21
Tento sirup jsem dělával každý rok a vždycky mi pak pomohl, tak tady stručný recept jak na to….
Natrháme smrkové výhonky je dobré je trhat nejpozději cca do poloviny května a jejich velikost by měla být do 5 cm, delší už jsou nevhodné!
Pak výhonky propláchneme studenou vodou a odebereme nečistoty.
Necháme chvíli okapat.
Vezmeme láhev a dáme první vrstvu výhonků.
Trošku to pomačkáme, aby vrstva cukru hned nepropadla dolů a více se toho vlezlo do sklenice.
Nasypeme cukr (krystal), ten také trošku udusáme.
A tento postup opakujeme dokud sklenici nenaplníme až nahoru.
Láhev přetáhneme celofánem a zajistíme gumičkou.
Sklenici dáme někam kde bude na světle (okenní parapet). Výhonky by měly pustit hustou šťávu cca za 2-3 týdny. Potom šťávu slijeme přes plátýnko do menších skleniček a máme medicínu:-)….
Někdo také dává ještě mezi každou vrstvu 2 kolečka citronu, ale já to nedělám.
Průdušky, kašel, zvyšuje imunitu,rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací , je dobré užívat preventivně.
dne 27.5.2013 v 6.47
Dobrý den.
Vypadá to dobře ale co skladování. Použití by bylo zřejmě nejlepší v zimě a nejlepší snad až ke konci a taky aj velice brzy z jara snad??
Děkuji
dne 27.5.2013 v 16.25
Já to používám jen přes zimu a nebo když cítím, že na mě něco leze:-). Skladuji to normálně ve sklepě vedle zavařenin a zatím se tomu nikdy nic nestalo. Děkuji za dotaz
dne 29.5.2013 v 5.15
Já to naflaškuju a zakápnu vodkou, aby se neudělala plíseň. Ještě se to nestalo ale je to prevence.
dne 5.6.2013 v 20.53
Postupoval jsem dle návodu, ale po pár dnech, mi to tak do třetiny lahve pustilo vodu a ty ponořené výhonky zežloutly-zrezly, má to tak být? Po týdnu není po nějaké husté, zelené šťávě ani stopa.
dne 5.6.2013 v 21.00
Ano ta voda, je ten sirup. Nebude se zbarvovat do zelena, ale zůstane světlá. Nechte to takto cca 3 týdny. Výhonky Vám dělají přesně to co mají:-)….
dne 27.4.2014 v 17.18
Tak dnes jsem natrhal asi tak něco málo přes 1 kg smrkových mladých vršků a jdu to zasypat cukrem a nechám to dle návodu. Výsledek určitě oznámím. Hlavně nepropást období mladých výhonků.
dne 30.4.2014 v 13.58
2-3 tyzdne? :O ja som to robil podla trosku ineho navodu kde sa udavalo 7-10 dni na slnku a vyslo to tiez 🙂
dne 4.5.2014 v 8.23
Tento sirup dělám podle tohoto návodu už dlouho,jsem s ním spokojena a koncem zimy nemám ani kapičku,tak letos jsem naložila 5. litrovou sklenici,snad to bude stačit.Pěkný den Vám všem přeje Fany z Moravy….
dne 5.5.2014 v 10.48
Tak tento recept vobec nepoznam. Dakujem za inspiraciu
dne 18.5.2014 v 9.04
Zdravím, chtěl bych se zeptat není tam uvedeno kolik cukru… díky za odpověď
dne 18.5.2014 v 9.59
Záleží do jak velké sklenice budeš sirup dělat a také kolik výhonků jsi nasbíral. Výška vrstvy výhonků by měla být stejná jako vrstva cukru. Když použiji 5l sklenici vychází my to na nějakých 1,3 kg cukru.
dne 21.5.2014 v 9.04
Tady je pár fotografií na FB z výroby sirupu… https://www.facebook.com/svetlana.klimova.520/media_set?set=a.844136412280422.1073741891.100000522147358&type=1
dne 22.5.2014 v 22.55
Tož jsem to udělal, akorát jsem ten citron dal i s kůrou… no snad to nevadí. Je to od včera a už to krásně pustilo šťávu. Ale měl jsem to udělat dřív, zrovna mám kašel 🙁
dne 23.5.2014 v 20.03
Tak poprvé dělám tento sirup ,mám to naložené 10 dní a začalo mi to z lahví utíkat a kvasit má to tak být?…nebo jsem udělala někde chybu,mám to dost plné po slehnutí jsem ještě přidávala…Děkuji za odpověď.R
dne 26.5.2014 v 10.54
Zdravím Vás přátelé,nadešel čas pochlubit se jak dopadl sirup ze smrkových výhonků. Vynikající,po zcezení přes jemné sítko do lahví jsem zakápnul lžičkou alkoholu a uložil na horší časy do lednice,jinak pokud toho máš dost můžeš užívat denně ráno lžičku. Podobně jsem dělal sirup z jitrocele a přesto že neproběhlo celé období luhování bylo potřeba začít užívat a výsledek byl uspokojující.Nemusíte se bát užívat už při vyluhování za týden, jen dodržet čistotu lžičky, aby nedošlo k zanešení bakterií.Zdraví Pája
dne 6.5.2015 v 13.33
Dobrý den, sirup jsme loni udělala byl výborný, ale po několika dnech se v něm něco utvořilo asi plíseň, tak jsme vše vyhodila.
Nevím jak skladovat a zda je potřeba nějak za konzervovat. Děkuji, Jana
dne 11.5.2015 v 6.27
Mám to v petkách v ledničce. Zbylo mi ještě z předchozího roku a stále je to v pohodě.
dne 17.8.2015 v 16.05
Smrkový sirup-výborný léčivý prostředek,taktéž jej děláme….my jej hotový plníme do malých skleniček ,před uzavřením kápnem trochu alkoholu na vrch sirupu ,uložíme v chladnu,když potřebujeme donesu skleničku a používám…s léčbou to nepřehánět-dráždí ledviny,.při trhání-lesníci z pochopitelných důvodů jej -nemají rádi-…a na závěr pokud se podaří trhat vršky nejen při pěkném počasí, ale zrovna když bude Úplněk…bude to supper…
dne 26.5.2016 v 9.53
Dobrý den, dělala jsem letos první sirup a chtěla bych i na zimu. .. Mam 3 otázky? !
1. Je možné výhonky odložit do mrazničky?
2. Je možné zamrazit sirup na zimu?
3. Je možné i z modrého smrku udělat sirup?
Děkuji za odpovědi
dne 28.5.2016 v 18.43
Ahoj. Dnes jsme poprve zkouseli tento recept, jen jsme misto klasickeho krystalu pouzili nerafinovany, trtinovy (hnedy) cukr. Nezkousel jste to nekdo? Nebude to vadit?
dne 24.5.2017 v 16.35
Dobrý den,sirup mám 3xdenne za oknem.pustILO to šťávu, ale nahoře stále zůstává cukr a suche výhonky. Má se se sklenici zatřezat, nějak to promíchat? ??Děkuji za odpověď