Natrháme smrkové výhonky  je dobré je trhat nejpozději cca do poloviny května a jejich velikost by měla být do 5 cm, delší už jsou nevhodné!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pak výhonky propláchneme studenou vodou a odebereme nečistoty.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Necháme chvíli okapat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vezmeme láhev a dáme první vrstvu výhonků.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trošku to pomačkáme, aby vrstva cukru hned nepropadla dolů a více se toho vlezlo do sklenice.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasypeme cukr (krystal), ten také trošku udusáme.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tento postup opakujeme dokud sklenici nenaplníme až nahoru.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Láhev přetáhneme celofánem a zajistíme gumičkou.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sklenici dáme někam kde bude na světle (okenní parapet). Výhonky by měly pustit hustou šťávu cca za 2-3 týdny. Potom šťávu slijeme přes plátýnko do menších skleniček a máme medicínu:-)….

Někdo také dává ještě mezi každou vrstvu 2 kolečka citronu, ale já to nedělám.

Smrkový sirup je vhodný na:

Průdušky, kašel, zvyšuje imunitu,rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací  , je dobré užívat preventivně.

bushcraftshop_button

Sdílet

21 komentářů

  1. Dobrý den.
    Vypadá to dobře ale co skladování. Použití by bylo zřejmě nejlepší v zimě a nejlepší snad až ke konci a taky aj velice brzy z jara snad??
    Děkuji

  2. Thom (administrátor) 27.5.2013 v 16.25

    Já to používám jen přes zimu a nebo když cítím, že na mě něco leze:-). Skladuji to normálně ve sklepě vedle zavařenin a zatím se tomu nikdy nic nestalo. Děkuji za dotaz

  3. Já to naflaškuju a zakápnu vodkou, aby se neudělala plíseň. Ještě se to nestalo ale je to prevence.

  4. Postupoval jsem dle návodu, ale po pár dnech, mi to tak do třetiny lahve pustilo vodu a ty ponořené výhonky zežloutly-zrezly, má to tak být? Po týdnu není po nějaké husté, zelené šťávě ani stopa.

  5. Thom (administrátor) 5.6.2013 v 21.00

    Ano ta voda, je ten sirup. Nebude se zbarvovat do zelena, ale zůstane světlá. Nechte to takto cca 3 týdny. Výhonky Vám dělají přesně to co mají:-)….

  6. Tak dnes jsem natrhal asi tak něco málo přes 1 kg smrkových mladých vršků a jdu to zasypat cukrem a nechám to dle návodu. Výsledek určitě oznámím. Hlavně nepropást období mladých výhonků.

  7. 2-3 tyzdne? :O ja som to robil podla trosku ineho navodu kde sa udavalo 7-10 dni na slnku a vyslo to tiez 🙂

  8. Tento sirup dělám podle tohoto návodu už dlouho,jsem s ním spokojena a koncem zimy nemám ani kapičku,tak letos jsem naložila 5. litrovou sklenici,snad to bude stačit.Pěkný den Vám všem přeje Fany z Moravy….

    • Záleží do jak velké sklenice budeš sirup dělat a také kolik výhonků jsi nasbíral. Výška vrstvy výhonků by měla být stejná jako vrstva cukru. Když použiji 5l sklenici vychází my to na nějakých 1,3 kg cukru.

  9. Tož jsem to udělal, akorát jsem ten citron dal i s kůrou… no snad to nevadí. Je to od včera a už to krásně pustilo šťávu. Ale měl jsem to udělat dřív, zrovna mám kašel 🙁

  10. Tak poprvé dělám tento sirup ,mám to naložené 10 dní a začalo mi to z lahví utíkat a kvasit má to tak být?…nebo jsem udělala někde chybu,mám to dost plné po slehnutí jsem ještě přidávala…Děkuji za odpověď.R

  11. Zdravím Vás přátelé,nadešel čas pochlubit se jak dopadl sirup ze smrkových výhonků. Vynikající,po zcezení přes jemné sítko do lahví jsem zakápnul lžičkou alkoholu a uložil na horší časy do lednice,jinak pokud toho máš dost můžeš užívat denně ráno lžičku. Podobně jsem dělal sirup z jitrocele a přesto že neproběhlo celé období luhování bylo potřeba začít užívat a výsledek byl uspokojující.Nemusíte se bát užívat už při vyluhování za týden, jen dodržet čistotu lžičky, aby nedošlo k zanešení bakterií.Zdraví Pája

  12. Dobrý den, sirup jsme loni udělala byl výborný, ale po několika dnech se v něm něco utvořilo asi plíseň, tak jsme vše vyhodila.
    Nevím jak skladovat a zda je potřeba nějak za konzervovat. Děkuji, Jana

  13. Smrkový sirup-výborný léčivý prostředek,taktéž jej děláme….my jej hotový plníme do malých skleniček ,před uzavřením kápnem trochu alkoholu na vrch sirupu ,uložíme v chladnu,když potřebujeme donesu skleničku a používám…s léčbou to nepřehánět-dráždí ledviny,.při trhání-lesníci z pochopitelných důvodů jej -nemají rádi-…a na závěr pokud se podaří trhat vršky nejen při pěkném počasí, ale zrovna když bude Úplněk…bude to supper…

  14. Dobrý den, dělala jsem letos první sirup a chtěla bych i na zimu. .. Mam 3 otázky? !
    1. Je možné výhonky odložit do mrazničky?

    2. Je možné zamrazit sirup na zimu?

    3. Je možné i z modrého smrku udělat sirup?

    Děkuji za odpovědi

  15. Ahoj. Dnes jsme poprve zkouseli tento recept, jen jsme misto klasickeho krystalu pouzili nerafinovany, trtinovy (hnedy) cukr. Nezkousel jste to nekdo? Nebude to vadit?

  16. Dobrý den,sirup mám 3xdenne za oknem.pustILO to šťávu, ale nahoře stále zůstává cukr a suche výhonky. Má se se sklenici zatřezat, nějak to promíchat? ??Děkuji za odpověď

Zanechat komentář