Ve dvou následujících videích jsem se pokusil zachytit v krátkosti základní druhy výbrusů, jejich přednosti a nedostatky, možné způsoby broušení a úpravy a následně potom malý test řezivosti v praxi. Tentokráte nešlo o materiály čepelí ani o trvanlivost naostření, ale pouze o to, který druh výbrusu prokazuje největší ochotu „ponořit se“ do jednoho ze základních a nejčastěji používaných materiálů – do dřeva. Je jasné, že při práci s jiným materiálem, jako jsou třeba potraviny, bude asi pořadí a „žebříček“ výbrusů o něco jiný, ale o tom až zase někdy jindy.

V tomto testu jsem použil vysušený smrkový hranolek a snažil se, pokud možno stejnou silou, zaříznout nůž přes hranu tak, aby bylo vidět do jaké hloubky se to podařilo a současně nahlížet i na celkový vzhled jednotlivých zářezů. Asi vznikne diskuze, do jaké míry je toto porovnání směrodatné, ale pokud bude mít někdo pochyby, bude nejlepší, když si takový test někdy zkusí se svými noži sám. Třeba dojde k překvapivým závěrům a zjištění.

Sdílet

Zanechat komentář