Předem bych chtěl napsat, že všechny 3 pily jsou na tom s kvalitou stejně, jsou precizně zpracovány a jde tedy spíše o to komu se jaká více líbí. Zásadní rozdíl je pouze u pily Opinel ta má větší zuby a Bahco má zajištění i proti otevření, ale to za chvíli rozepíši dole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAFirma BAHCO pochází ze Švédska a vyrábí především ruční nářadí a pily, její továrny se nacházení po celé Evropě a specializuje se na vysoký výkon a ergonomii svých produktů. My si tedy od ní představíme ruční pilu BAHCO Laplander. Tato pila je určená k řezání hlavně dříví (suché, mokré), ale také si poradí s plasty a kostmi. My jsme ji ve většině případů používali hlavně na dřevo. Má ideální velikost a je možné ji mít i v menším batůžku, nebo v koženém futru přímo u pasu. Pilový list je samozřejmě řešený tak, že řeže v obou směrech tady bych si dovolil poznamenat, že opět všechny 3 pily mají zuby řešeny stejně jen u Opinelu s rozdílem velikostí. Bahco má povrchovou úpravu černění, dle výrobce měla snižovat tření, nějaký velký rozdíl oproti Opinelu a Razorsawu jsem nezaznamenal. Černění půjde asi časem dolů, pila byla používaná při řezání různých dřevin (tvrdostí) a je vidět, že černění na konci zoubků již není. Pila byla od výrobce ostrá jako břitva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERACo je u takto řešené pily velice důležité je zajištění pilového listu, tady je na prvním místě BAHCO, protože jako jediná má zajištěný pilový list i oproti otevření. Stačí zmáčknout na vyznačený zelený čudlík, princip je stejný jako u nožů Victorinox (Wenger), čudlík zmáčkne na železo co je vevnitř a to se ohne a dovolí pilovému listu povolení a při otevření pily železo opět zaklapne a tím pilový list zajistí. To stejné je i při zavírání pily, musíme zmáčknout čudlík a při zavření uslyšíme klap a pilový list je zajištěn proti otevření, tato pojistka je výborná vždy když máme v okolí děti a nehrozí tak, aby pilu samovolně otevřely a poranily se o velice ostré zuby. Zde bych viděl nevýhodu v tom, že tato pojistka je z plastu, ale pilu používám již dlouhou řadu měsíců a nezaznamenal jsem žádný problém. Používaná byla jak v létě tak v zimě v mrazech a plast neprojevoval nějaké známky opotřebovanosti. Bohužel se nám povedlo až teď ji naskladnit a je tedy už k dispozici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU Razorsawu je pojistka umístěna nahoře a funguje jen jako zajištění pilového listu při řezání.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOpinel má pojistku řešenou také nahoře. Je tam železná páčka s očkem, které se přetáhne přes výčnělek pilového listu a zpět zaklapne. Pojistka je taktéž velice pevná a v žádném případě při řezání nehrozí sklopení listu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAPilka je dobrá pokud se s ní dobře pracuje a má jistý, pevný úchop v ruce, všechny 3 pilky mají ergonomii řešenou dobře. Bahco s Razorsawkou mají držadlo z gumy má to velké výhody, v zimě tolik nestudí jako u Opinela ze dřeva a samozřejmě nekloužou ani v ruce ani v rukavicích, tady nám trošku Opinel zaostává, ale zase je to něco proti něčemu, Opinel je dělán tradičně a proto je zvoleno dřevo. Někomu se plast ani guma nelíbí tak raději šáhne po dřevu. Opinel pilka je řešena trošku jinak než jejich nože kdy se čas od času stane, že u nože střenky skrz vlhkost nabobtnají a čepel pak jde hůře otevřít. To se Vám u pily nestane pilový list je vložen mezi 2 ocelové příložky. Opinela bych viděl nevýhodu trošku při zavírání, protože se mi párkrát stalo, že jsem si zuby poškodil dřevo při dovření.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAŘezání je tedy rychlé a pohodlné u všech. Pilky se nesekají a jdou hezky do řezu a řez je plynulý. Jejich předností je samozřejmě velikost. Můžete pilku nosit v batůžku a ani nebudete vědět, že ji tam máte. A vždy je velice rychle připravená k práci. Já ji nosím s větším nožem a v lese na menší oheň si s ní vystačím.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAVšechny pilky mají stejně řešený šroub, který drží pilku pohromadě. Ale představení je zde hlavně pro pilu od Bahca tak je rozebraná a rozfocená.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERATeď něco kolem toho jak pilku dostanete zabalenou od výrobce, tady je na tom asi nejlépe Opinel, je ve stylové papírové krabičče.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABahco pilku jde zakoupit samostatně a nebo za zvýhodněnou cenu s nožem. Pilka je zastrčena v papírovém obalu. Pilka je dodávána s koženou šňůrou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERABalení u Razorsawu je plastové.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZávěrem bych jen napsal, že pilky jsou výborné všechny a budu je nadále používat a střídat. Záleží na Vás která Vám materiálově a vzhledově sedí více.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bushcraftshop_button_buy

Sdílet

5 komentářů

  1. Skládací pilky používám často. Přes většinu roku skoro denně. Já nedám dopustit na pily SILKY. Ale jsou drahé. Ta Pilka Opinel, pokud ji máte skladem, tak tu si koupím jen tak, jako další z těch mnoha, co už mám doma. Líbí se mi.

  2. pekné predstavenie….Bahco používam už pár rokov a zatial nikdy nesklamala. Zaujali ma ale rukavice čo máte na rukách. Čo je to značka,typ?

  3. Bahco má dvě polohy – otevřeno a zavřeno. Podle mě je lepší do lesa skládací pilka Husqvarna, je jedno jestli 180, nebo 220. Bahco má příliš jemné zuby.

Zanechat komentář