V dnešním článku Vám představím několik jídel připravovaných v lese. Někdy si beru vše s sebou, jindy experimentuji a doplňuji ingredience za chůze.

IMG_7207

IMG_7187

Najít potravu v přírodě je celkem jednoduché, jedlých věcí je spousty. Problém nastane s úpravou jídla, jsme totiž zvyklí vše kořenit. Přírodní chutě jsou takové syrové a tak jsou některá jídla hořká, trpká a bez chuti. Stačí však minimum a uděláte i z jetele chutný salát.

IMG_7192

Základ je olej, sůl a pepř. Pokud k tomu přibalíte máslo, med, kmín a skořici, doplníte česnekem a cibulkou, dokážete ochutit vše.

IMG_7249

Vybavení, které jsem měl k dispozici: benzinový vařič Coleman, kotlík Zebra 14 cm, lahev Klean Kanteen 1182 ml, Kupilka tác, struhadlo, nůž a lžíce. Také filtr na vodu Sawyer mini, ale bez toho se dá obejít a vše řádně převařit.

IMG_7250

IMG_7204

IMG_7205

IMG_7158

IMG_7186

IMG_7200

IMG_7211

Potraviny Domova : ovesné vločky, lněné semínko, slunečnicové semínko (vše nosím v čutoře – tato kombinace se dá použít i na jiná jídla), vlašské ořechy, lískové ořechy, buráky (nosím neloupané, déle tak vydrží), mandle, sušená jablka, mrkev, zázvor, cibule, česnek, fazole (někdy nosím konzervu, jindy suché), skořice, sůl, pepř, olivový olej a máslo.

IMG_7194

Nalezené ingredience: medvědí česnek, devětsil lékařský, slunečnice topinambur, provazovka obecná, Jidášovo ucho, kopřiva, borůvka, ostružina, jahoda, smrkové jehličí, podběl, svízel přítula a šťavel.

IMG_7193

IMG_7208

IMG_7221

Snídaně:

Ranní lesní čaj složený z toho co jsem našel – kopřiva, borůvka, ostružina, jahoda, smrkové jehličí, podběl a svízel přítula. Vše jsem dal do horké vody a po přejití varem nechal louhovat. Med jsem si dnes nebral, i přesto byl čaj lahodný.

IMG_7199

Na pánvi jsem rozpustil máslo a přidal nasekané ořechy a vločky se semínky. Trošku jsem vše opražil a pak nalil vodu. Stačilo málo, aby vše bylo lehce pod vodou. Po krátkém míchání se obsah prohřeje, vločky natáhnou vodu a pak stačí jen posypat skořicí. Dle potřeby osladit cukrem, sirupem nebo medem.

IMG_7195

IMG_7196

IMG_7198

IMG_7201

IMG_7202

IMG_7206

 

IMG_7210

IMG_7216

Svačina:

Čaj ze zázvoru – zázvor oškrábu a nastrouhám. Raději zázvor strouhám, protože čaj je pak silnější. Nechám lehce přejít varem a přidám skořici. Ta zjemní pálivost zázvoru a krásně provoní okolí.

Doporučuji osladit medem

IMG_7213

IMG_7219

Topinambury očistím a nakrájím na kousky. Krájím přímo na tácu Kupilka, který používám jako krájecí prkénko a zároveň jako servírovací tác. Pokrájím i listy medvědího česneku. Zakápnu olivovým olejem a dochutím solí a pepřem. Vše promíchám a podávám. Pokud se v okolí nachází šťavel, tak neváhám a přidám jej.

IMG_7212

IMG_7214

 

IMG_7215

IMG_7220

Na rozpáleném oleji zprudka opeču květy devětsilu lékařského, ochutím solí a pepřem a podávám je zabalené do listů medvědího česneku.

IMG_7223

IMG_7225

Na zbytku oleje jsem si ještě dosmažil chipsy z topinamburu.

IMG_7228

IMG_7230

Večeře:

Jako čaj mi posloužil odvar z Jidášovo ucha. Bohužel bez medu to není taková lahůdka.

Po uvaření čaje, jsem povařené ucho pokrájel spolu s provazovkou.

IMG_7244

IMG_7243

IMG_7240

IMG_7246

IMG_7248

IMG_7252

Na rozehřátém másle jsem osmažil cibulku a přidal houby s lišejníkem. Poté jsem dal smažit i mrkev a nakonec česnek. Když zelenina zkřehla, přidal jsem fazole v tomatě. Dochutil solí a pepřem a podával s listy medvědího česneku.

IMG_7245

IMG_7251

IMG_7253

IMG_7254

IMG_7255

IMG_7256

IMG_7257IMG_7217

IMG_7218

IMG_7191

Zapil jsem čajem, pochutnal jsem si, ale příště už nesmím zapomenout med 🙂 …normální houbovej čaj 🙂

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

8 komentářů

  1. Ahoj chtěl bych se tě zeptat co to máš za batoh. Jestli jsem koukal dobře tak základ vypadá ze švédáku, ale nevim jestli se nepletu. Jelikož sehnat dobrej batoh na tramping není jednoduchý tak koukam všude možně po inspiraci. Jinak děkuji za pěkný videa. Za odpověd k batohu předem děkuji.

    • Ahoj děkuji. K batohu je to švéd od hlavy až k patě. Je to malej ,,půlčík. Takhle jak je, je originál ale špatně se shání. Má oproti tomu celému o chlup větší konstrukci a hlavně bederák. Milan Matějka má na svém kanále i video porovnání těch dvou. Měj se Kraken
      https://www.youtube.com/watch?v=ydtgMLr88Nw
      ale to druhé video jsem nenašel.

  2. Ahoj,
    chtěl jsem se tě zeptat, zda jsi tu provazovku nejprva povařil, než jsi ji osmažil. Minulý víkend jsem byl na couru v lese a objevil jsem ji na stromě, a už teď vím,že se tam vydám zpět, abych ji také ochutnal, dle tvého vzoru:-). Četl jsem, že je bohatá na vit.C. Myslíš,že by šla i také jen přidat do čaje? A vyskytuje se u nás i nějaký druh kt.je jedovatý a dá se s ní zaměnit? díky za odpověď.
    P.S. stránky jsou výborné !!!

    • Ahoj no ona provazovka chce povařit a někdy je dost hořkej odvar…takže to chce vyměnit vodu. Ale z jidáčovo ucha je čaj výbornej.

    • Krakene, často tě vídám, jak krájíš na Kupilce špek, potom salát, zakapeš olejem… Jak se ta kupilka v terénu myje? Předpokládám, že to nevrazíš do batohu mastný 🙂

Zanechat komentář