V tomto článku Vám ukážu celou řadu nádobí Zebra Billy Can. Zebru jsem poprvé viděl v dokumentech o Bushcraftu, kde na Zebře vařil Ray Mears a jeho tým.

IMG_8687

IMG_8688

U nás byl tento kousek vybavení nesehnatelný a díky náhodě jsem se dostal k Zebře průměru 14cm z Anglie.

IMG_8689

 

IMG_8718

IMG_8720

IMG_8719

 

Při jednom vandru týmu Bushcraftportal.cz přišla na Zebru řeč, a tak se rozhodily sítě a povedlo se dostat Zebru na náš trh.

IMG_8694

Jedná se o nádobí Thajské firmy. Kvalita použitých materiálů a zpracování však strčí do kapsy většinu evropských výrobců. Tato firma vyrábí celou řadu kuchyňského vybavení, hrnce, pánve a vše možné z nerezu. Kotlíky Zebra jsou jen procento jejich nabídky.

IMG_8699

IMG_8701

IMG_8700

IMG_8697

Nás však zajímá to nádobí, které je na vaření v přírodě ideální. V tomhle článku jsem chtěl ukázat, změřit a nafotit celou řadu. Kolikrát nestačí jen údaj o obsahu, ale také váze a rozměrech. Myslím, že toto nádobí si svůj článek zaslouží.

IMG_8704

IMG_8705

IMG_2434

 

Každá Zebra se skládá z hlavního kotlíku, poklice a misky. Kotlík má masivní ucho, které je uprostřed opatřeno žlábkem pro snadné sundavání z ohně. Po stranách jsou plastové zarážky, které brání poklici v pohybu a tak se celý set dá použít k přenášení hotového jídla. Já jsem plast odstranil a vůbec mi nechybí. Miska nemá žádné ouško, ale to se dá vyrobit improvizovaně anebo je možné použít třeba kleště VAR.

IMG_2439

IMG_6778

Pokličku spíš používám na servírování salátu, okurek nebo cibule, ale i jako misku na smažení třeba hermelínu.

IMG_1928

IMG_1929

IMG_1932

Zebra se dá použít jak v kuchyni na plynu, sklokeramice tak i na indukci. Díky silnému nerezu se nebojí ohně a odpustí i chyby při vaření. Leštěný povrch se lépe čistí po použití v ohni než jiné povrchy, které jsem zkusil. Při velkém znečištění nechám lehce odmočit a houbičkou na nádobí odstraním saze. Pokud je připečeno hodně sazí, přijde na řadu lázeň v teplé vodě s kypřícím práškem a pak hruhá houbička a sůl. Vše dám do myčky a Zebra pak vypadá jako nová.

IMG_1926

IMG_6766

IMG_7201

IMG_7217

IMG_8710

Přidávám tabulku s parametry.

Venkovní rozměr mm Výška s poklicí mm Váha celkem g Objem kotlíku l Objem víčka l Cena kč
10cm

102

120

383

0,7

0,18

440

12cm

122

145

551

1,2

0,3

570

14cm

142

165

730

2

0,45

660

16cm

162

190

947

3

0,65

840

 

 

Přeji hezký den Kraken

Sdílet

14 komentářů

    • Nemyslím si, že je Zebra tak strašně popularní jen kvůli Rayeovi. Hlavně jde o to, že ke praktická a z dobrého materiálu. Asi tam je reklama ze strany Mearse, ale proč ne když je to kvalitní. Měl ksem například v ruce MorsPot od Morse Kochanskiho, taktéž populární a uznávaný člověk, hrnec (konvice) řešena lepe jako Zebra, ale zpracování odfláklé. Asi každý z nás ešus tahal a ví o čem je řeč a já nedam dopustit na svoji Zebru 12.

      • V žiadnom prípade som nemal v úmysle pochybovať o kvalitách Zebry, hoci som doteraz nemal príležitosť si ju vyskúšať. Skôr mi ide o to, že aj keď sa Mears teší veľkej obľube v buškraftovej komunite, nie je potrebné jeho osobnosť zbytočne preceňovať. Len si myslím, že keď Mears niečo použil, nie je to automaticky zárukou kvality.

      • já sem k tomuhle podobně skeptický ale myslím že zrovna u něj opravdu ano, narozdíl od podobných „presenterů“ z něj zrovna nemám pocit že by okatě používal nějaké „značky“ které ho podmazaly a narozdíl třeba od gryllse (ani proti jeho stylu nic proti němu nemám,naopak) kterej má v každym pořadu něco jinýho (nůž,boty,hadry,hodinky..) si jde všimnout že používá stabilně dlouhodobě furt to samý… líbí se mi i fakt že nemachruje s firesteelem ale často zapaluje s obyč plynovým zapalovačem za desetikačku, mou důvěru si vybojoval 😀

      • Přitom Mears je obyčejnej zálesák jakejch potkáš tisíce, akorát že on je v TV. Tím nechci říct že je máslo, nic proti němu, je to člověk kterej se vyzná a rozumí přírodě, jeho znalosti sou obdivuhodný ale takovejch lidí znám… Akorát že ono nejsou v bedně 🙂 No, upřímně řečeno, Mears neni o nic lepší než kdejakej čes

  1. Já myslím, že ešus ČSLA je stále populární i bez Raye. Vozí ho kde kdo. Já na ten starý s ouškama, co se mu neohýbá ručka v ohni jako u těch nových, nedám dopustit. Dokonce jsem si jich ještě pár nasyslil, když už se nevyrábí. Na mě je nerez moc těžký.

    • Nedávno jsem viděl hodně slušně udělanej trojdílnej ešus od Helikonu. Opravdu mne překvapil. Pravda je ,že nerez je těžkej jako prase .) zase vydrží kde co. Jeden Alu ešus s ouškama ještě na půdě mám. 🙂

  2. Zebra „kotlík“ je dobrej, ikdyž původně neni určenej k vaření. Je to v podstatě Thajská verze obědovýho boxu, dolu se dá rejže a do misky to co budete k rejži jíst. V Thajsku tak lidi nosej jídlo stejně jako Češi v takym tom třídilnym komínku 🙂 Říkala mi to kámoška z Thajska, fakt se divila když mě v tom viděla vařit, nicméně je to nerez a podstatně silnější než většina nádobí určená na vaření na ohni, takže se v něm vaří fakt dobře, ikdyž to k tomu nebylo původně určený. Akorát si musíte vychytat manipulaci s ním, třeba slejt těstoviny bez ztrát a opaření je celkem boj ale dobře se dá pomoct kouskem vázacího drátu provlečeným těma dírkama u ucha kde byl původně plast, nebo jednoduše nabodovat sklopný uši, úprav a vychytávek s tim jde dost. Musíte si holt pomoct ale když to vychytáte, Zebra nemá chybu a k vaření slouží líp než k původnímu účelu 🙂

  3. Můžu se zeptat, jestli už někdo zkoušel těsnost poličky?
    Kdybych chtěl na delší vzdálenost nést vodu, abych to nevycvrndal …
    Podle mě, aby to těsnilo, musí být uvnitř i ta „pánvička“.
    Jinak je to podle mě vychytaná věcička :o)

Zanechat komentář