Paracord se vždy hodí, neměl by chybět v žádné výbavě ať už bushcrafťáka, nebo člověka co chodí ven. A právě „survival“ náramek je jeden ze způsobů, jak mít nějaký ten paracord, pro strýčka příhodu vždy při sobě.

Náramek je nejen vzhledný módní doplněk, ale také v sobě ukrývá kus padákové šňůry, většinou 1,7-2 m, podle obvodu zápěstí.

Dále se podle něj poznávají nadšenci v běžné společnosti, většinou, když vidíte někoho s tímto „šperkem“ má něco společného z armádou, přírodou, nebo podobnými činnostmi.

Dáme se do práce.

Jako první začneme tím, že si změříme obvod zápěstí a podle toho si vytvořím základ náramku z paracordu, který dáme „dvojitě“.

IMG_2103

Nyní spojíme základ náramku v jeden souvislý paracord nahřátím obou konců a následným svařením, jedná se o velice pevný spoj, nevěřil jsem, že to může být tak dobrý způsob.

IMG_2104

Nahřejeme až paracord začne jakoby „téct“, následně spojíme a trošku zahladíme. (POZOR PÁLÍ!!)

IMG_2105

Nyní máme nachystaný základ náramku, tak si můžeme odměřit cca 2 metry padákovky, která bude tvořit samotný náramek. Na zámku uděláme liščí smyčku.

IMG_2107IMG_2106

Začátek náramku začneme prostým a jednoduchým sukem, jako když si zavazujeme boty.

IMG_2108

A pokračujeme dle fotek 🙂 jedna přes.

IMG_2109

 

Druhá pod.

IMG_2110

 

A zpět provléct do prvního oka 🙂

IMG_2111

 

A utáhmeme.

IMG_2112

 

Nyní pokračujeme stejným způsobem 🙂 vždy kousek paracordu, který trčí „dolů“ z náramku půjde přes základ.

 

IMG_2113IMG_2114

Nyní jde pravá strana náramku přes základ. 🙂 a pak zase naopak.

 

IMG_2115

Nyní máme hotovo, stačí zastřihnot přečnívající konce a zatavit zapalovačem aby se netřepil.

 

IMG_2116

 

Takhle 🙂

IMG_2117IMG_2118

 

Všechny uzly je třeba pořádně utahovat, aby byl náramek pěkně pevný. Pokud nemáte přesky, lze to vyřešit uzlíkem. 🙂

Další výhoda tohoto uzlu je například také to, že do jeho středu můžeme zaplést libovolný předmět přiměřených rozměrů, v našem případě to byl Firesteel.

IMG_2119 IMG_2120

V další článcích bychom se rád věnovali dalším technikám, jen tedy pokud budete mít zájem a chuť číst takové články, nakonec přidávám nějaké příklady, co bychom ještě mohli udělat.

IMG_1717

Je toho spousta a co se mi obzvláště líbí je sebeobranná pomůcka, která má devastující účinky, tzv. Monkey Fist – opičí pěst.. princip je v tom, že v paracodu je zapletená většinou kulička z ložiska, nebo jiný, pevný a těžký předmět.

monkey005

 

bushcraftshop_button_buy

Sdílet

7 komentářů

  1. Pepé wanderer 27.8.2015 v 5.18

    Ahoj, moc pěkná a funkční věcička. Mám dotaz kde se dá sehnat ten oceloví zámeček.
    Vyráběl jsem si podobný náramek za použití plastového zámku ale ten při nošení celkem překáží. Zámeček který je v návodu se zdá menší a prostě lepší.

    Díky

  2. ahoj, dík za prima článek, já na náramky moc nejsem, radši nosím paracord v báglu a trochu delší. Co mě ale HODNĚ zaujalo je ta „sí´tovka“ na láhev s vodou, za tenhle návod bych byl mega vděčný, protože mám dvě velký lahve a bágl, na který se nedají zavěsit nějak normálně, sí´tovka by to řešila. To se mi fakt líbí. tak kdyby to šlo….

  3. AHOJ, TAK CO BUDE S POKRAČOVÁNÍM? :-). Návod na síťovku na atypické předměty bych taky velmi ocenil :-). Kdy asi tak bude pokračování a dočkáme se té síťovky? 🙂 (Nebo neměl by někdo link na návod jinde?).
    Venda

Zanechat komentář