V dnešním článku proklepnu dva bivaky z dílny firmy Jurek.  Jedná se o jednovrstvé stany pro jednu osobu. Materiál i konstrukce je stejná, rozdíl je jen v detailech. Velikost po zabalení je skoro stejná. Ve váze je rozdíl Bivi 1 1300g a Solo 1 1600g.

thumb_IMG_9348_1024

IMG_9141

Solo 1

IMG_9146

Hned na začátku musím napsat, že stavba tohoto typu bivaku není možná, pokud nemáte možnost  bivak ukotvit. Bivak má jen jeden prut, kterým se napne bivak na šířku, ale celý bivak se musí řádně našponovat na délku. Po obvodu najdete pogumované popruhy s kovovým očkem na kolík. V zadní části, u nohou se ještě vkládá menší ALU tyčka.

IMG_9148

IMG_9150

IMG_9151

IMG_9152

IMG_9153

Vše je potřeba našponovat. V balení jsou příslušné kolíky a šňůrky. Při nedostatečném napnutí hrozí, že stékající voda bude dělat u spodního zipu louže a nateče dovnitř. Zde vidím další nedostatek, a tím je zip umístěný moc nízko a málo zakrytý légou. Ta je na několika místech pojištěna suchým zipem, ale to bohužel nestačí. Při silném větru tak hrozí, že se krycí léga zvedne a naprší dovnitř.

 

IMG_9144

Materiál podlážky:  Polyamidová tkanina s polyuretanovým nepropustným nánosem a SILIKONOVOU úpravou. Vodní sloupec:  15 000 mm

Materiál stanu: Polyamidová tkanina natřená porézní hydrofilní polyuretanovou nepropustnou paroprodyšnou vrstvou. Vodní sloupec: 10 000 mm

Tolik popis výrobce 🙂

IMG_9147

Byť se jedná o paropropustnou vrstvu, tak se stejně neubráníte zadýchání. Pokud do toho prší, tak stoprocentně v suchu nebudete. Výhoda tohoto bivaku spočívá ve velkém a pohodlném bočním vstupu. Ten může být za velkého deště problémový, ale pokud je noc teplá, můžete celý stan rozepnout a spát víc než z poloviny jen pod moskytiérou. Pozor výrobce nedoporučuje používat v teplotách nižších než je bod mrazu. Inu v zimě to hned zkusím 🙂

thumb_IMG_9386_1024

thumb_IMG_9385_1024

thumb_IMG_9384_1024

thumb_IMG_9351_1024

Bivi 1 

IMG_9145

Tenhle bivak se staví stejně jako Solo1. Stejné jsou i materiály, ale tím to končí. Tenhle vstup do bivaku jen zepředu. Jedním zipem co je v kopuli a to je podle mne výhoda. Posouvá tak tento bivak dál. Do extrémnějších podmínek. Zip v kopuli je krytý a voda nemá šanci se tam dostat. Vlastně má. Nakloněná přední strana vám po rozepnutí zipu spadne dolů, takže před vstupem je potřeba kapky oklepat.

IMG_9143

IMG_9144

Materiál stanu, podlážky a tyček je stejný jako u Solo1.

Díky absenci bočních zipů je tento bivak lehčí. A řekl bych i méně poruchový. Podle hesla: Co nemám, nemůže se porouchat. 🙂

Oba dva Bivaky jsem testoval v parnu i v dešti. Za deště je lepší a odolnější Bivi 1 ale při velkém horku se lépe větrá Solo 1. Tak a teď babo raď.

thumb_IMG_9349_1024

IMG_9141

Pokud se zaměřím na cenu tak Solo1 stojí 3600 Kč a Bivi 1 cca 3000 Kč.

Rozdíl není tak velký. Pokud někdo nevyhledává deštivé počasí, ale chce mít pojistku, kdyby pršelo, pro toho je Solo1. Při častějších výletech i za deštivého počasí je Bivi1 lepší volbou.

IMG_9142

Pokud máte rádi extrém a je vám fuk zda jen prší anebo lidově padají „hovna s háčkama“ doporučuji Carinthia observer nebo jiný model s konstrukcí tvořenou dvěma pruty. Zaplatíte víc, bude to těžší balík, ale vyplatí se.

Oba dva bivaky jsem s mojí Carinthií porovnával. Ani jeden bivak na tenhle bivak od Carinthie nemá. Je to jako srovnávat zaoceánskou loď s nafukovacím člunem.

DSC09470

DSC09474

Když rozhoduje cena, tak je to jasné. Lepší nějaký bivak než žádný, rozhodně bivaky od Jurka mohou posloužit jako odrazový můstek do jiného levelu.

Zpracování bivaků je velmi pěkné, obal na bivaky a návod také, kolíky a tyčky bytelné a v balení je i dost šňůrek. Jediné co mne mrzí, jsou příliš dlouhé tyčky, klidně bych je rozdělil na menší díly. Vše by pak bylo skladnější.

IMG_9154

IMG_9156

Ty černé jsou Carinthia a stříbrné Jurek

IMG_9155

Bivaky jsem nechal stát na terase cca 14dní a nechal jsem v nich operovat svoje děti. Ty prověřily odolnost švů i zipů. Až na pár drobností jsou to povedené bivaky. Já bych spíš volil Bivi1.

Jak se staví bivaky v porovnání s Carinthií se můžete podívat ve videu.

Koupit Zde

Carinthia

Bivi 1

Solo 1

Hezký den Kraken

 

 

 

Sdílet

9 komentářů

  1. Můj pohled na věc.
    Kdo spí ve stanu má při vícedenní akci vše provlhle. Mechanická odolnost proti prodreni a jiskram je nulová. I v tomto pidi provedení jsou stany neúnosně těžké.

    Stan se hodí na dlouhé expedice, kdy člověk ve stanu vegeti několik dnů na jednom místě pro špatně klimatické podmínky.

    Pořiďte si raději kvalitní žďarák, který můžete v batohu využít i jako nepromokavý pytel, plovák přes řeku do kterého strčíte batoh i s veškerým vybavením a vaším oblečením.

    V zimě si vykopejte zahrab, je v něm teplo – stačí méně izolace ve spacáku = nižší váha batohu – spotřeba méně kalorií, které spotřebujte na kopání zahrabu. Ale díky tepelné pohodě, nenavlhani spícího pytle v zahrabu, už následující den šetřit vaší energii.
    Možná by to stálo za článek. 🙂

  2. Ahoj Krakene.
    Nemohu si odpustit komentář. Přijde mi poněkud scestné srovnávat tyto dva bivaky v ceně kolem 3 tisíc korun s výrobkem pro armádu který stojí minimálně 5x (!) tolik. Je to jako bys srovnával Dacii se sedmičkovým Bavorákem. Sám mám Carinthii (Explorer 2). Je skvělá. Ale je to naprosto jiná liga.

    Ale i přes to díky za článek i video, žďárákům se obecně nikdo moc nevěnuje.

    • v 90% článku porovnávám Bivaky od Jurka jen spolu. Na konci jsem si dovolil připomenout Carinthii. Vypíchnul jsem rozdíly v konstrukci a detailech. Pokud Tě to přijde scestné, tak už si to příště nedovolím.

    • Mě by zajímalo kdo jim dělá tu membránu. pod názvem brewatex mi to vyhodí jen jurka. To je to co me trosku odrazuje

  3. Kdysi jsem potřeboval do hor a na zimu lehký stan pro jednoho a tyto Jurky jsem zvažoval. Na Výstavě stanů mne moc nepřesvědčily a nakonec jsem koupil dvouvrstvý Jurek Atak 1,5. Samonosný malý, ale mnohem prostornější než ty dva bivaky. Navíc v pohodě na zimu. Důvod, proč výrobce uvádí, že se nedají používat v zimě je u těchto prodyšných jednovrstvých materiálů nasnadě. Vodní pára se při nízkých teplotách vysráží na jejich vnitřní straně. Tím trpí i gore-texové stany.

  4. Ahoj,měl jsem solo1 a rychle jsem ho prodal,zevnitř se pořád rosil,stačilo se otřít o stěnu spacákem a hned byl mokrej.A v dešti to byla katastrofa.Teď mám žďáráky-od high pointu a druhej armádní holandskej s výztuhou nad obličejem a pohoda.Pokud je zavřu je ráno trochu orosený místo nad hlavou.Jinak sucho.Ten solo byl mokrej celej.

  5. Potreboval bych poradit. Vybiram mezi Jurek SOLO 1 a holandskym zdarakem. Procital jsem pekne recenze od Krakena(diky za ne). U Jurka se mi libi vetrani a moskitiera. U holandskeho zdaraku zase ze by nemusel byt problem bivakovat nekde v chranene oblasti pouze prenocovat. Vim ze muze byt u solo1 problem se zatekanim. Kontaktoval jsem Jurka a bily by ochotni tu legu nad zipem prodlouzit o cca 10cm. Tim si by mohl byt problem s pripadnym zatekanim vyresen. Co myslite. Dekuji predem za radu.

Zanechat komentář