V tomto článku se podíváme na kempingovou ocelovou pánvičku od finské firmy MUURIKKA.
Od téhle firmy mám na testování dva kousky pánviček. Dnes vám ukážu tuhle menší a lehčí.
Pokud někdo hledá ultralehké vybavení, tak nemusí dál číst. Tahle pánev nebude pro něj. A její sestra, o které bude další článek, tak ta už vůbec.
Váha 501g se už dost pronese. Protože pánev nemá držadlo, je velice skladná a dá se dát jak do bočních kapes batohu, tak i do víka.
Vyrobit si držadlo není problém. První držadlo jsem udělal ze suchého klacku, ale po pár minutách vaření vypadlo. Takže je lepší obětovat kousek lísky a udělat si držadlo ze syrového dřeva. Pak to chvilku vydrží.
Pánev má průměr 23cm a je dost mělká. Až po okraj se vejde 0,5l vody. Pokud bych chtěl ohřát na pánvi vodu tak max. 0,4l, ale už to nejde pohodlně slít.
Síla pánve je 1,2mm což už je dost. Pokud budete vařit na plynovém nebo benzinovém vařiči, který nemá široký plamen, může se stát, že uprostřed bude pokrm vařit a na krajích ne. Takže míchat a míchat.
Pro jednoho člověka ideál. Dva lidi už se najedí hůř. Obligátní fazole se špekem a cibulkou jdou na této pánvi udělat jen tak tak.
U smažení topinek nebo slaniny se projevila absence rozvodu tepla na plno. Uprostřed se topinky pálili a na krajích nic.
To však neplatí o ohni nebo grilu, tam vše funguje jak má. Vše se ohřívá stejně. Tahle pánev na oheň patří.
Indukce OK 🙂
Po vařiči ani po kamenech moc neklouže. Nemá žádnou nepřilnavou úpravu a tak co se připeče, to se musí oškrábat. Pánev nemá žádný obal, to si musí každý vyrobit. Mastnou a opálenou pánev si do batohu nechce dávat asi nikdo. Pánev jsem čistil na sucho ocelovou vatou, byla pak jako nová. Příště jsem pánev zbavil drátěnkou nečistot a hodil jí do myčky. Vylezla čistá, ale chytla patinu a na několika místech chytla lišku. Stačí jen otřít a jede se dál.
Tuhle pánev bych spíše než do batohu viděl u sedla koně nebo na nějaké chatě. Má svůj styl, a když chytne patinu, tak se v přírodě cítí jako doma. I navařený držák působí přírodně 🙂
Jsem zvědav na její větší sestru, to je jiná liga. Ale to až příště.
Hezký den Kraken
Pěkný článek, mockrát děkuji 🙂
Pekná panvica, ale s takouto kovovou sa to robí inak, pred prvým použitím sa musí previesť tzv. Seasoning, vypálenie, je toho plno na YouTube, vytvorí sa nepriľnavý povlak, ktorý je čím dlhšie panvicu používate, tým lepší. Potom pripalenie nehrozí, bežne na nej robím vajíčka, pokojne bez oleja. A na steaky a pod. sú kovové panvice geniálne. Sú prakticky nezničitelné, jedine, čo treba dodržiavať je:v žiadnom prípade neumývať saponátom, max. horúcou vodou, myčka je totálne tabu, inak sa zničí ochranný povlak a môžete začať s vypalením nanovo. Potom pekne vytrieť dosucha, nenechávajte odkvapkávať a nakoniec jemne pozrieť jedlým olejom proti hrdzi. Toľko základy, detailov je na webe kvantum. Dobrú chuť.
Pri pohľade na cenu tejto panvice, ktorá je cez tisíc korún, mám dojem, že mi uniká v čom je jej výnimočnosť.
Tym, ze nema aktualne na trhu konkurenciu? 🙂
Na vaření v kempu bych spíš doporučila slezskou misku. Držadlo z rozštípnuté lísky se na ni také dá vyrobit a teplo rozvádí podstatně lépe. Ale nehodí se na vařič.
Zdravím,
Nechci být rejpal, ale v recenzi je uvedena váha 510g a v popisu výrobku 350g. To už je celkem nezanedbatelný rozdíl, tak to když tak sjednoťte a tenhle komentář pak smažte…
Spousty pěkných procházek přeju:o)
Kraken…a ty nevies, ze ocelovu panvicu treba pred pouzitim vypalit? 🙂
Už to vím. Nevěděl jsem.