O ostření nožů napsal na bushcraftportal.cz několik článků Milan Matějka. To je člověk, který o svoje nože pečuje jako nikdo. Vše čisté, a pekelně ostré. Má mnoho rad a fíglů.
Upřímně svým nožům nedávám ani desetiprocentní péči jako Milan. Přesto se o nože starám. Jak napsal kdysi jeden nožíř. Kraken, ten brousí nože jen v sebeobraně. Souhlasím. 🙂
Některé nože vyžadují delší ostření, ale jako minimum stačí, když je po každé lesní prochajdě otřete a přetáhnete na kůži. Důležité je stále udržovat jedovatost a pak nemusíte delší dobu sahat na brousek.
Nejlepší zkušenosti s obtahováním nožů na kůži mám s uhlíkovkou. Ta se dá rychle přivést do jedovatého stavu.
V přírodě je to trošku problém. Chce se vám nosit kameny, ocílky atd.? Mně ne.
Nůž se dá obtáhnout na koženém opasku. Ale ten musíte sundat z kalhot a celkově je to takové provizorní.
Udělali jsme dva modely cestovních obtahovacích pomůcek.
První je obtahovací prkénko.
Jedná se o dřevěné prkénko, na kterém jsou přilepeny dva kousky kůže, jeden je nalepený lícovou a druhý rubovou stranou.
Hrubší stranu je lepší namazat brusnou pastou. Brusné pasty se dají koupit v různých zrnitostech. Já používám pastu zelenou. Pokud nemáte můžete použít i pastu zubní. Je to ale improvizované řešení.
Hladkou stranu prkénka použiji na konečné vyhlazení ostří.
Stejně tak funguje i obtahovací řemen. Ten má na koncích dva popruhy. Jeden se zahákne třeba za větev stromu a druhý držím v ruce a můžu obtahovat. Opět zde najdu hrubou i hladkou stranu.
Obtahovací prkénko je dobré použít na nože se scandi výbrusem a je dobré si ho položit na pevný podklad.
Kdežto obtahovací řemen se dá použít na všechny ostatní druhy výbrusu.
V kombinaci s keramickými nebo diamantovými brousky je to ideál. Nebo použít podložku pod myš a smirkový papír. Na udržování ostří stačí jen kůže a brusná pasta.
Před samotným ostřením nože, je potřeba odstranit zbytky jídla a šťáv. Tohle jde dobře odstranit zubní pastou. Tou můžete i povrch nože lehce vyleštit.
Zbytky hlíny, smolu a další nečistoty jdou z čepele odstranit ocelovou vatou. Doporučuji tu s označením 000. Je jemná a slouží na cídění příborů a všeho kovového. Nemusíte jí pak vyhazovat, ale můžete ji použít třeba na rozdělání ohně.
Pokud nechcete, aby uhlíková čepel trpěla, tak je potřeba jí ošetřit olejem. Nůž používáte na jídlo, takže žádnou chemii. Stačí potřít jedlým olejem anebo zakrojit do špeku. 😀
Pokud se chcete broušení nožů věnovat víc do hloubky, tak doporučuju podívat se na skvělá instruktážní videa, která natočil Milan Matějka.
Ideální a otestované produkty pro broušení najdete samozřejmě i v našem e-shopu.
A ještě videa ohledně údržby a broušení!
Hezký den, Kraken
Je super najst na jednej stranke vsetko okolo pobytu v prirode.Nech sa dari.
Tome, díky za poklonu a za reklamu 🙂
Super článek a pěknej web 🙂 Jen tak dál
400,- za prkynko s kuzi, to si delate srandu, ne? :-))) vzdyt 1dm2 vyjde zhruba na dvacku…
Tak není problém, aby jste si tu kůži sehnal a vyrobil. Nikomu nic nenutíme. Každý nemá možnost sehnat kvalitní 4 mm hovězinu. Hovězina je na obou stranách na prkénku. Možná se mrkněte na konkurenci v ČR a i v zahraničí, budete možná ještě více překvapen. Ono to prkýnko totiž někdo musí vyrobit i když je to jednoduchá věc.
S Pozdravem
Thom
Zde jedno z těch LEVNĚJŠÍCH http://www.leevalley.com/en/wood/page.aspx?p=32999&cat=1,43072 v přepočtu cca 730,- Kč za oboustranné bez poštovného, ale dají se nejít na internetu ještě dražší….
S impregnací špekem bych byl zvlášť u rezavějících nožů opatrný… krátkodobě samozřejmě funguje skvěle, takže během čundru bez problémů, ale doma bych ho pak odstranil a nahradil vhodnějším mazáním. Živočišné tuky vytváří při svém rozkládání fujtajblíky, které korozívním ocelím moc neprospívají 🙂 A když už rejpám, tak bych upozornil taky na „nebezpečí“ nadměrného používání brusné pasty – lehce dokáže „mikrofazetku“ ostří přetáhnout do konvexu a tím dobře nabroušené ostří vlastně ničí – snižuje řezivost. A jinak přeju hodně úspěchů ve vaší práci, je sympatická a smysluplná. A neuráží mě ani prkýnko s kůží za čtyři stovky 🙂