Dnes se podíváme na zoubek téhle japonské pilce. Náš tým už otestoval celou řadu japonských pilek a každý z nás si našel svého favorita.

IMG_9406

Můj favorit je tahle pilka, která se mi líbí nejen dřevěným pouzdrem.

IMG_9374

Pilka Kobiki 330 zaujme svojí lehkostí – 321g s pouzdrem a samotná pilka vážící jen 162g dělá tuhle pilku adeptem na piku na vandry. Ano je dlouhá, ale lehoučká.

IMG_9366

Na zimní táboření je pilka dobrý společník.

Když pila špatně řeže, tak se člověk zahřeje hned dvakrát. Poprvé při řezání a podruhé při pálení 🙂

IMG_9364

Mám raději druhu variantu, a to nadřít se při řezání málo a pak se ohřát u ohně. Dobrých pilek je na trhu spousta a těch zavíracích, a profláknutých je mnoho. U pevných pilek je hledání horší.

Např. Silky dělá skvělé pilky, ale Gyokucho Razorsaw je cenově dostupnější. K nám je dováží a prodává firma Cesta dřeva.cz

IMG_9403

Při prvním pohledu vás zaujme dřevěné bukové pouzdro. To je ve spodní části opatřeno odtokovým otvorem. Proti vypadnutí z pouzdra slouží pojistný kožený proužek s drukem. Také je zde průvlek na opasek.

IMG_9375

IMG_9376

IMG_9377

IMG_9378

IMG_9379

IMG_9380

IMG_9381

Pilka v pouzdru trochu rachtá, ale to se dá napravit.

Při vytažení z pouzdra pocítíte trochu nejistotu, jak lehká pila vydrží řezání?  První řez si každý, komu jsem pilku půjčil, rozmýšlel. Jako že opatrně, abych tu pilku nepoškodil.

IMG_9355

IMG_9356

IMG_9357

IMG_9354

Nemusíte se bát, tahle pilka vydrží hodně hrubé zacházení. I když na to nevypadá.  Pilový list je dlouhý 330 mm a celková délka 480mm při tloušťce listu 1mm. Pila má celkem velké zoubky, které se směrem ke špičce ještě zvětšují.

IMG_9359

IMG_9362

IMG_9361

japonska-pila-kobiki-330

Do materiálu se zakusuje s chutí a troufne si na kmeny kolem 30 cm. Rukojeť je hezky tvarovaná a má velice příjemný sklon.

IMG_9369

Řez je čistý a hladký. Nezklame vás ani na zahradě ani v dílně.

S pilou už jsem řezal někdy před rokem a můj dojem byl skvělý. Teď, když jsem si pilu mohl pořádně proklepnout, tak říkám výborné. Jak cena, tak váha a výkon. Na batohu si jí umím představit.

IMG_9370

IMG_9368

V letních měsících není potřeba řezat dřevo na oheň, ale v zimě když je vše mokré a zmrzlé se pilka hodí.

Tahle pila zaujme také přírodním vzezřením. Dřevěné pouzdro a kožené doplňky, to je jiná káva než plast.

IMG_9358

IMG_9372

IMG_9371

Při řezání suchého a mokrého dřeva se mi zdá, že tahle pila maže rozdíly mezi těmito materiály.

Pilku můžete zakoupit na stránce  Cesta dřeva

Hezký den Kraken

 

 

Sdílet

3 komentářů

  1. Zajímavý článek, o téhle pilce jsem neměl tušení.
    Osobně nosím Bahco Laplander a nedám na ní dopustit. Jednak řeže naprosto skvěle, ale je i skladná a lehká. Na moje potřeby, co se průměru dřevin týče, je naprosto skvělá. Je teda fakt, že při řezání větších průměrů to chce řezat se sklonem – aby špička pilky směřovala k zemi, ideálně v úhlu cca 40°. Když člověk řeže pod špatným úhlem-řekněme v rovině, může se stát, že se pilka „zakousne“ a plátek se prohne, jde sprovnat, ale opakování tu není matka moudrosti ;-).
    Nicméně když bych potřeboval řezat větší průměry, asi bych sáhnul po skládací rámovce, myslím, že užší plátek z rámovky usnadní řezání a že by se s touhle japonskou mohl směle měřit. Co myslíš, Krakene? Mě by u téhle by mě děsně štvalo to, jak řachtá v báglu. Když někam jdu, mám rád ticho a zvuky přírody, ne cinkajícího vybavení :-).

Zanechat komentář