Na začátku tohoto projektu stál nápad, udělat malou kudlu na krk. Velikostně podobná jako Ötziho kudla, ale z modernějších materiálů.

oetzi_dolch

DSC00944

Mnou testovaný nožík je vlastně předsériový kus. Na finálním produktu proběhnou drobné úpravy. Víceméně se poladí jen oplet. Ten bude udělaný tak, aby vynikla šlacha, kterou je oplet udělán. Jinak tvar a velikost zůstanou zachovány. Také pouzdro zůstane tak, jak ho mám já.

thumb_IMG_6414_1024

IMG_7444

Takže materiál kovaná D2, konstrukce fulltang, na ručce dřevo a oplet šlacha v epoxidu. Výbrus scandi s micro fazetkou. Kožené pouzdro šité šlachou. Možnost zavěšení na krk anebo jen tak do kapsy. Nůž drží v pouzdře dokonale. Není třeba mít obavy, že z něj vypadne.

IMG_6923

DSC00328

Používání takového prcka je návykové. Řezání dřeva je při takhle krátké čepelce hračka. Perfektně se ovládá. Na první pohled se zdá, že ručka, rozšiřující se směrem k čepeli bude špatně držet. Nene, není to tak. Kupodivu to rozšíření ničemu nevadí a člověk má při úchopu jistotu, že mu prst nesjede na ostří. Všeobecně je používání nože bez záštity spíš pro lidi, kteří už s kudlou umí zacházet. Tady na tomhle noži se prsty podvědomě zarazí na opletu ze šlachy a dál už nejdou.

DSC00945

DSC00946

DSC00947

DSC00948

DSC00949

DSC00952

Při vyřezávání a dloubání si po chvilce připadáte, jako by nožík byl jen váš prst. Scandi výbrus dělá svoje. Zakusuje se velmi dobře. Microfazetka má svůj důvod. Nůž je celkem tenký a výbrus je dost zvednutý. Fazetka ho dělá odolnějším proti vyštípnutí.

IMG_7003

Asi největší zábavou s tímto nožíkem je příprava jídla. Ano, krájení chleba není to pravé ořechové, ale dloubání v mase, ořezávání masa z kostí už ano.

DSC00875

DSC00874

Od té doby co mám tenhle nůž, tak mám stále nějaké maso s kostí. Tímhle prckem se dostanu do každého koutku kosti a oberu kost dokonale.

IMG_6988

IMG_6992

IMG_7002

DSC00326

Abych tady nepsal jen o jídle

Příprava dřeva na oheň. To je pro tuhle kudlu záludná disciplína. Je to prcek, takže sekat dřevo s ním nejde. Naštípat třísky však dokáže a vykouzlit chlupaté dřívko také. Při této činnosti přímo exceluje. Chce to jen pohlídat správný sklon, protože se do materiálu zakusuje hluboko.

Ostrá hrana na hřbetu nože zaručuje dostatek jisker při škrtání s firesteelem.

IMG_6979

DSC00943

Nožík se dobře drží, nikde nic netlačí a po chvilce zjistíte, že vám jakoby přirostl k ruce.

Osobně mám rád velké nože. Jenže ty se nehodí na jemnou práci.

Takže tenhle Ötziknife může být skvělý doplněk k mačetě nebo jinému velkému sekáči.

Polotovary už jsou vykovány a za chvilku se bude dodělávat menší série těchto kudel. Budou stejné jako tento, jen bude hezčí oplet ze šlachy.

IMG_6927

IMG_6976

IMG_7006

DSC00497

DSC00459

DSC00328

DSC00335

IMG_6928

DSC00951

Otzi knife – doplnění ze dne 11. 7. 2016

Víc hlav, víc ví. Znáte to, uděláte pár nožů a pak dáte dohromady poznatky od několika uživatelů.  A výsledek?

Finální verze kovaného nože Otzi. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kovaná ocel D2, materiál na ručce bubinga, wenge, zebrano nebo bahenní dub.

Výbrus konvex.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oplet bude vždy provázek zalitý epoxidem. Šlacha nebyla výrazná a na některých místech se třepila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velké změny dostálo pouzdro. Které je šité z kůže, pojištěné dutými nýty a těma pak bude procházet kožený proužek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pouzdro se tak dá nosit jak na opasku, tak i na krku. Věříme, že takovéto úpravy budou jen ku prospěchu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud Vás nůž zaujal, tak si hlídejte e-shop

bushcraftshop_button_buy

a nebo FB stránku ZDE !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Průběžně se tam budou nové výrobky ukazovat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud na nic nechcete čekat, tak se dá objednat na tomas@bushcraftportal.cz

Hezký den přeje Kraken.

Sdílet

12 komentářů

  1. Josef „Čochtan“ Černý 21.5.2016 v 19.03

    Po shlédnutí videa, fotek a přečtení článku jsem se do toho prcka zamiloval. Rád bych věděl, kdy bude možno si ho objednat, nebo předplatit. Taky mám rád větší nože, ale tohle je bomba. Musím ho mít…
    Čochtan

  2. Krakene asi se přestanu dívat na ty tvoje fotky, protože všude máš jídlo a děláš mi s nimi akorát chutě-_- 😀
    Nůž ovšem vypadá velice hezky, skvělá práce 😉

  3. Smím se zeptat, kolik takový fešák odhadem stojí ? 😉 Pokud je již v článku cena, tak se omlouvám že jsem slepý 😀

  4. Zas něco ,co strašně nutně potřebuju.Kdy bude na shopu?Už se těším na obíraní právě upečenejch žeber

Zanechat komentář