Tenhle batoh jsem viděl u kamaráda Gera někdy před 7-8 lety. Zaujal mne jak odolným materiálem, tak i kovovou konstrukcí.

DSC00960

Výhodou je, že můžete v batohu přepravovat cokoli a nikde to netlačí. Také se dá vak odepnout a relativně snadno můžete na konstrukci přenášet jakýkoli náklad. Třeba dřevo. Také se dá na kovový rám spousta věcí  připnout.

DSC00966

IMG_5991

Celkově batoh působí odolným dojmem a hlavně, je geniálně jednoduchý.

Na zádech už jsem pár batohů nosil. A tenhle batoh mne tak zaujal, že jsem si pořídil hned dva kousky. Klasický 35l švéd a jeho brášku, který je prodáván jako medic nebo radio batoh. Říkám mu půlčík.

DSC00965

DSC00968

DSC00956

DSC00957

DSC00958

DSC00959

 

DSC00963

DSC00964

DSC00961

Dříve těch batohů moc nebylo. Prodával je maximálně jeden armyshop. Fotky, kde ťape Gero, Matějka nebo Kraken se švédem udělaly své a tenhle batoh se stal oblíbeným artiklem armyshopů. Prodejní čísla by zněla jistě zajímavě.  🙂 A tyhle batohy měl na zádech kdekdo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Půlčík má o cca 2,5cm širší a vyšší rám, ale zase menší vak.

DSC00962

Vak je vlastně jedna velká komora s jednou vnitřní kapsou.

DSC00955

A pár popruhů, no prostě v jednoduchosti je síla. Půlčík má i bederák, který by si jeho bráška také zasloužil. Bez bederáku to není ono. Do půlčíka se moc věcí nevejde, ale třeba bivak a spacák se dají hodit ven a přivázat. Batohy jsem moc nešetřil, ale vždy po vystříkání vodou vypadají jako nové 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_71871

IMG_71911

IMG_59451

IMG_5944

IMG_59921

IMG_7207

IMG_7216

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_6049

Batohy se nevyrábí, ale na trhu je jich ještě dost. Pokud hledáte jednoduchý a levný batoh, tak se mrkněte na švéda.

Zaujala mne i Ostovo kožená úprava. Fakt pecka.

DSC_0037.jpg_big DSC_0043.jpg_big

Myslím si, že systém venkovní konstrukce rámu batohu ještě není mrtvý.

Hezký den a neotlačená záda přeje Kraken

Sdílet

16 komentářů

  1. Posledních pár dní se snažím přesvědčit, že toho půlčíka vlastně vůbec nepotřebuju …. Neměl bys tip kde ho koupit v Plzni ? Přeci jen to není funglovka a nerad bych třikrát měnil. díky

  2. Já mám také batoh s podobným systémem, americkou alici a vydrží opravdu vše, jen se pod ní člověk trošku hrbí, a kapes je tam trošku více než u toho švéda.

    • Jo alici sem si kdysi vybrecel k patnactinam a porad ji rad sem tam vytahnu a musim nechat ze tam me ram nikdy netlacil i kdyz byla nalozena do plna…nejvetsi vyhoda byla ze sem na ni klidne pohodlne sedel kdyz bylo ve vlaku plno,za to si ji vemu s sebou do hrobu 😀

  3. Zdravím kluci, nevíte, kde sehnat nějaký bederák ke švédovi, aby to fungovalo? děkuji za radu

  4. Švéda jsem pár let nosil a nosil bych ho doposud, kdyby měl pár litrů objemu navrch. Trošku mi vadilo věšet pomůcky na venek batohu třeba v zimě, kdy se toho nosí o něco více….škoda, jinak skvělý, bezúdržbový batoh. Proto mě trošku zarazila ta úprava v kůži, pro oči krásná, také jsem o ní chvilku uvažoval, ale potom jsem si představil batoh takto upravený na váze a nedej bože třeba po pořádném dešti…tam mi přibyla váha a ubyla ta bezúdržbovost, ale je to jen můj názor:-)

    • Kůži ošetřit a snad by byl OK.Právě díky tomu špekuluju nad koupí.Když na něm bude viset kuksa a kožená čutora,tak to snad někomu daruju a budu chodit na treku za ním,abych se mohl kochat pohledem )))

  5. Zdravim. Vedeli by ste mi poradit ako je to s pohodlnostou? Rozmyslam o tom medikovi na mesacny trek po skotsku. Mam aj normalny batoh, ale kto sa v tom ma stale hrabat, ked mozem minimalne spacak, stan a kariatku pripevnit na krosnu.

  6. Já mám ten větší. Popruhy nejsou polstrované, nemá bederák a kostra není z hliníku, čili je docela težká. Takže byť mám ten batoh rád a líbí se mi, ale je to přece jen překonaná věc. Navíc věšet spacák apod. zvenku, když poletíš letadlem a když ve Skotsku často lije, není nic moc. Za mě na víkend dobrý, na měsíc bych to nebral.

    • Ona většina starších vojenských batohů má tu nevýhodu, že jsou nepohodlné a tu výhodu, že jsou odolný.Mám batoh BW.Když se mi nebude chtít nosit jej na zádech,můžu ho kopat před sebou a on to vydrží.Můžu v něm tahat šutry a on to vydrží. Jen na to nošení zas tak pohodlnej není

  7. Zdravím,
    díky moc za tenhle článek. Už přes měsíc brouzdám po netu shánějíce nějaký pěkný batoh (rozumějte v olivě, s trochu retro nádechem, nebo alespoň trochu přírodně vypadajícím materiálem, bez oranžových nápisů a různých hi-tech vzorů na látce). Jediný, který vyhovuje mým estetickým nárokům je Kajka od fjallraven, ta je ale asi na odstartování vandrování po lesích trochu moc nóbl záležitost, která by spolkla veškeré moje našetřené prostředky. Proto volím švéda, upravím si ho podle svých představ a myslím, že naprosto splní mé nároky. Sice svoje záda ochudím o odvětraný systém a pohodlné nešení nákladu (přemýšlel jsem ještě o pinguinovi a podobných moderních estetických vymrdácích), ale na fotkách ze zenitu to bude vypadat 1000x lépe. Při troše štěstí si vyrobím bederák, dopolstruji popruhy a všemožně vytuním tak, že se nebudu stydět vám ho sem postnout.

  8. Mám dotaz.Existuje k švédským batohu nějaká origo sumka na ešus?Nebo prostě Švéd nacpal švéda do švéda a mašíroval Švédskem?

    • Myslím, že to nosili na opasku. Pokud se nepletu, ten samý používali Němci za války, kteří ho nosili právě na opasku.

  9. Ta německá ledvina je trochu jinak řešená.Švédský ešus by musel mít jinak řešeno řemení, ale možné to je

Zanechat komentář