Začnu pěkně ze široka. Na kurzech, přednáškách anebo v dotazech na internetu, mailech a zprávách často dostávám otázky, jak najít a poznat vhodné rostliny v přírodě.

Lidi si často představují, že existuje něco, kde se dozví vše potřebné a bez námahy a hlavně rychle. Tak to není.

Ano existuje spousta chytrých knížek, kde se dovíte kde hledat, jak poznat a na co použít tu danou rostlinu.

Nejlepší jsou herbáře, kde vidíte, jak která rostlina vypadá, jaké má znaky a také místo kde se vyskytuje.

Pak jsou různé knihy o bylinkách, kde se dovíte, kdy, co a jak utrhnout, usušit a následně použít. Pak jsou speciální publikace, kde se dovíte i netradiční použití, co kde sníst a jak to upravit.

Problém pak nastává v terénu. Poznal jsem hooodně lidí, kteří znají určitou rostlinu jen v jednom ročním období a vůbec nemají představu, jak vypadá, když je malinká a to těsně na jaře. Tím se samozřejmě ošidí o její větší využití.

Pokud se mne někdo zeptá, jak má tu danou rostlinku bezpečně poznat, i v jiném ročním období, tak mu doporučím jeden jednoduchý, ale praktický postup. Je to zdlouhavé, někdo může namítat, že se to dá naučit rychleji. Ale pokud chcete cokoliv ovládat dokonale, tak tomu musíte věnovat určitý čas. Jak na to?

Najděte si kousek od domova místo, trasu cca 5 km kde se nachází kraj lesa, louka, potok, skála. No prostě co nejrozmanitější prostředí.

Máte tak šanci, že se naučíte poznávat rostliny, které pak budete potkávat všude, kam se pojedete toulat.

Pokud máte trasu vybranou, tak si sebou vezměte herbář, a dejte si hodně času na procházku. Doporučuju vyrazit v létě, aby vám byl herbář co platný. V herbáři si zaškrtejte rostliny, které jste byli schopni určit. Ty pak doma projeďte databází jedlých rostlin anebo bylin. Vyberte ty, co vám budou k užitku jak na čaje, masti nebo k jídlu. Další procházku na stejnou trasu jděte vybaveni značkami v podobě kamenů, nebo kolíků. U každé pro Vás zajímavé a využitelné rostliny si udělejte značku. Tak budete mít možnost další rok sledovat, jak se rostlinka vyvíjí. Když začnete v létě, uvidíte rostlinu v plné síle a kráse. Bezpečně jí poznáte mezi ostatníma. Také si časem vryjete do paměti, na jakém místě se nachází a jaké další rostlinky má vedle sebe. Později zjistíte, že se jen mrknete do mapy anebo z dálky po krajině a už si budete jisti, že támhle na břehu řeky najdete rákos, kopřivu atd. Ideální je navštívit tuhle trasu každý měsíc. Můžete každých 14 dní, ale jednou za měsíc to stačí.

Značky, které si tam u jednotlivých rostlin uděláte, Vám později pomohou identifikovat rostlinku, když po ní na podzim zůstane jen stvol.

Například taková kopřiva, která na podzim uschne a jejíž stvol trčí ze sněhové závěje, signalizuje, že někde pod sněhem najdeme i v prosinci pár lístků na čaj nebo na špenát.

Samozřejmě záleží na místě výskytu, ale je potřeba se dívat kolem sebe. Člověk pak uvidí věci, které přehlížel. Často nás právě suchý stvol upozorní na to, že v jeho blízkosti už pod sněhem roste nová rostlina.

Ostružinu na čaj, najdete i v zimě.

Dost užitečných rostlin najdete i pod sněhem, jen je dobré se naučit kde je hledat.

Například pažitka, tam kde roste, se objeví brzo na jaře a pak se zatáhne do cibulek a není půl roku vidět. Pokud si to místo označíte, můžete se tam vracet, cibulky vykopat a ochutit s nimi jídlo.

A takhle bych mohl pokračovat dál.

Divizna

Pelyněk černobýl

Třezalka tečkovaná

 

Díky tomuto systému budete rostlinky sledovat od samého začátku až do konce. Zafixujete si, kde rostou, jaké mají stanoviště, jak vypadají, když jsou malinké a také jak vypadají, když už jsou u konce s dechem.

Ano, není to rychlý návod, ale naučíte se maximum. Zjistíte, že rostlina na svém počátku vůbec nevypadá jako ta rostlina v plné síle a květu.

Když to takto někomu popíši, tak se mu to často zdá složité. Naopak, je to velmi jednoduché, pokud se do tohoto pořádně opřete, tak budete vidět svět jinak. Často zkouším sám sebe. Třeba na louce zapíchnu kolík. Přivážu padákovku cca 6 m dlouhou a opisuju kruh kolem kolíku. V tomto kruhu pak hledám známé rostliny a zkouším různé kombinace využití.

Jitrocel

Jetel nebo pampeliška

 

Řebříček obecný

Snad Vám tenhle návod pomůže. Na fotkách vidíte příklady několika publikací, ale těch je samozřejmě na trhu velká spousta. Každý má jiný vkus a potřeby. Hezký den Kraken

Sdílet

Zanechat komentář