Jsem naučený zbytečně neriskovat a tak tahám 3l vak od Source. Dříve jsem nosil do rezervy 2l PET lahev nebo ještě jeden vak, do kterého jsem si na poslední zastávce u vody, než jsem zakempoval, nafiltroval vodu. Jak petka tak i další vak mi vadily svým rozměrem. Zabíralo to prostě moc místa. Lahev HydraPak Seeker je malinká po složení a velká, když do ní dáte vodu. Ideál.

Jenže to, že je lehká znamená, že je udělaná z tenkého materiálu. Vydrží to něco?

Na to jsem se zaměřil v tomto testu.

 

Lahev jsem poprvé zkusil na akci v Anglii zhruba před měsícem. Kolega mi předal fungl novou 2l lahev. Tu jsem hned propláchnul a používal na přenášení vody na vaření.

I po třech nebo čtyřech propláchnutích teplou vodou s jarem jsem stále cítil chemický zápach. Na vaření mi to nevadilo, na pití to nebylo moc příjemné. Tento zápach bych přirovnal k vodě ošetřené tabletami na čištění vody. Po návratu jsem použil na vyčištění ocet, jedlou sodu a kypřící prášek do pečiva. Po několika čištění už to bylo ok. Mám ještě jednu skládací lahev tentokrát v rozměru 3l a ta je od začátku v pohodě a nesmrdí. Tak nevím kde udělali soudruzi chybu 🙂

3l mi sedí na boku batohu skvěle a tak jsem se rozhodl jí netrápit a podrobil jsem testu 2l variantu.

Chtěl jsem ukázat, co lahev vydrží, když někomu spadne s batohu nebo vypadne z ruky na zem. Když já se při tom testování tak rozjedu, že nejsem k zastavení. Napřed mi lahev jen tak vypadla z ruky na zem, několikrát. Je jedno zda dopadne na plochu, nebo na víčko. Ustála kamenitou cestu i louku plnou ostrých stvolů a ostružiní. Pak jsem si se skládací lahví zahrál fotbálek a nakonec jsem jí i házel do výšky a do dálky. Sportu zdar 🙂

Lahev byla ušmudlaná, víčko podřené, ale vše drželo jak má. Chytil jsem jí za poutka a snažil se je utrhnout. Nene, drží to. Zavěsil jsem lahev jen na jedno poutko a točil s ní nad hlavou. Po chvilce povolila závěsná šňůrka a lahev zase letěla pryč. To by myslím stačilo, ne?

 

Nestačilo, na lahev jsem házel větší kameny, snažil jsem se vší silou. Jediné, co jsem dokázal, bylo, že se kameny odrážely a pár jich minulo kameru. A co stupačka, jedna noha, druhá noha. Ok, vydrží to. Tohle je extrém. Neumím si představit situaci, kdy na skládací lahev vyvinete takový tlak.

Někde mezi kopáním a házením se v horní části udělala malinká dírka. Normálně z toho nic neteklo, ale při sešlápnutí trochu vody stříkalo. Spíš to bylo jen mrholení, takže dírka byla mini. Lahev by se nechala dál používat, ale říkal jsem si, že zkusím ještě něco víc.

Takže kamera, a šup pod kola auta. Bylo jasné, že to lahev nedá. Možná, kdyby byla naplněna jen do poloviny. Ale tohle prostě neustála. Na videu je pěkně vidět, jak se nafukuje a pak rupne. Takový tlak při běžném použití nemůžete udělat. V batohu vám HydraPak vydrží dlouho.

Prasklou lahev jsem se ještě snažil propíchnout ostrým kamenem, a musím přiznat, že jsem se hodně snažil a hodně zapotil, abych lahev propíchnul. Je to opravdu odolné.

Lahev je vyrobena z TPU termoplastového polyurethanu a drží opravdu fest. Poutka jsou přidělaná parádně.

Doma jsem se snažil zužitkovat ten zbytek prasklé lahve. Zkusil jsem nalepit druhé poutko, ale lepidlo nedrželo. No nic, zkusím ještě silikon a budu mít ultralehkou misku na sběr lesních plodů.

HydraPak Seeker si u mne místo najde. 2l jsem zničil, ale 3l už zůstane na boku batohu. Je to praktický kus vybavení. Sice používám Hydratační vak od Source, ale těch 90g co váží Hydrapak poslouží také velmi dobře.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

18 komentářů

  1. ja bych se vysr…kaslal na vsechny iso normy.. na vsechny OHSAS normy.. na vsechny ipv normy.. ja bych si podal patent na kraken normu 😀

  2. Nic ve zlém, ale připadá mi to jako zbytečnost. Obyčejná petka vydrží zrovna tolik a argument o ideálním objemu mě taky nepřesvědčil. Stačí si najít vhodně tvarovanou lahev. Ty peníze nejsou malý a určitě bych pro ně našel vhodnější využití než si koupit předraženou flašku.

      • Ve vší úctě. Zůstanu. Mě jen zajímalo jestli nebudete mít nějaký zajímavý argument proč si právě tuto lahev koupit místo petky. 🙂 Jinak já mám bushcraft a spojený s takovou jednoduchostí, ke které utíkám v dnešní přetechnizované době. A obyčejná flaška za pětistovku k tomu prostě nenepatří… 🙂 Proto mě tak překvapilo že zrovna tady propagujte takový nesmysl… 😀 Ale nic ve zlém…

      • 🙂 🙂 aha a PETka k bushcraftu patří? Propagujeme věci, které používáme a které jsou dobré. Nikoho nenutíme si danou věc kupovat. Pokud se Ti to zdá jako nesmysl, tak to nekupuj a hotovo.

      • Pahavaska 13.3.2019 v 14.31

        Petky jsou super. Dokud nepotřebujete být potichu. Zvuky rozléhající se lesem při manipulaci s vyfouklou 2l petlahví jsou příšerné. A pro mne důvod uvažovat nad variantami.

    • Myslím, že by bylo hezké kdyby jste se podíval na toto video https://www.stream.cz/adost/10017347-pet-lahve-proc-se-jich-mame-bat a dál klidně používejte PETku. Samozřejmě nemusíte věřit škodlivosti používání jednorázových plastových lahví. Říkáte taky cena.. podívejte se tedy kolik běžně stojí vaky na vodu a je to úplně to samé. I já patřím k těm, co vak hodně používají a u předešlého, který se mi po x letech rozbil, mi vadila vnitřní fólie a i jeho vypouštění a napouštění, nemluvě o tom, že se nedal připevnit na batoh a v batohu, pokud nebyl uplně plný vody (4l), se voda v něm houpala ze strany na stranu. Objednal jsem si tedy tuto s výhodama tvaru, jednoduchého zpracování a možnosti plnění. Samozřejmě mohl jsem si koupit jiný rezervoár vody, ale zaujal mě tento produkt, vyzkouším ho a uvidím.

  3. Tak především 😀 ta petka je v podstatě zadarmo, seženete jí naprosto všude a není problém jí po každé akci hned vyměnit. Takže ano, petka sedí k filosofii bushcraftu daleko víc… 🙂 Je poměrně zajímavé že říkáte že propagujete věci které jsou dobré, ale přesto jste nepředložil jediný rozumný argument který by potvrzoval že tato lahev je lepší než obyčejná petka ( a to od toho logicky každý očekává když má vybírat mezi 0 kč a 500kč). Dotaz položím tedy jinak. Připlatím-li si 500 kč a koupím si vaší lahev, jakou výhodu oproti běžné petce budu mít ? V článku jsem totiž žádnou podstatnou výhodu nenašel. 🙂 Jinak to že si to nemusím kupovat už znovu nemusíte opakovat, to samozřejmě vím. Opravdu Vás nechci buzerovat, mám jen prostě zájem o konstruktivní debatu ohledně recenzovaného výrobku. 🙂

    • podívej se na to video, důvody tam máš zmíněné, pak teprve vyvolávej konstruktivní debatu….

      • Aha, rozumím… 😀 V tom případě se nám to zjednodušuje: žádnou výhodu to nemá, spíš naopak 😀 Ledaže má někdo potřebu se pochlubit že má zelenou flašku pro drsný kluky zálesáky za pětistovku 😀 Děkuji za odpovědi. Pěkný den…

    • To je právě to nejvtipnější 😀 Já jsem si v tom nechtěl najít „to svoje“ 🙂 Celou dobu jsem naopak čekal že mi napíšete něco co mi „zavře hubu“ 😀 nějakou užitečnou vlastnost nebo výhodu 😀 (ne že do lahvičky budu 3 minuty pokopávat( a pak to geniálně přejet autem :D) Ale ne… Už toho nechám. Už mě nebaví pozorovat jak se v tom plácáte.

      • Neplácám se v ničem. Pracuju, dělám něco co bude prospěšné lidem. Doporučuju Ti dělat to samé, namísto plácání hovadin o ničem. Chápu, že je moderní bejt troll, ale já na to nebudu a nechci reagovat.

      • Ahoj, já ti tedy dám možná argument, který by tě mohl přesvědčit, proč je to super věc. Chodím do lesa s dětmi a voda něco váží. Každý máme svojí petku na pití, já mám 2l, děti každý 1.5l. Po cestě doplňujeme. Pak když jsme u cíle, kde budeme nocovat, tak doplňujeme vodu do petek a naplníme další vak, ve kterém máme dostatek vody na vaření, mytí rukou, umytí nádobí, atd… Ráno doplníme zásoby vody a láhev se sbalí. Mohl bych brát další prázdné petky navíc, ale zabírají docela dost místa a tohle je lepší varianta. Ta lahev nestojí tolik, aby mě to musela nějak mrzet… Respektive přepočítáno na české měřící normy, s dopravou stojí cca jako 5 krabiček cigaret, nebo 15 piv. Což není zase tolik že? 🙂
        Možná pro tebe je to zbytečnost, ale mně to třeba usnadní hodně práce, takže za mě hodně super věc.

  4. Ahoj, já ti tedy dám možná argument, který by tě mohl přesvědčit, proč je to super věc. Chodím do lesa s dětmi a voda něco váží. Každý máme svojí petku na pití, já mám 2l, děti každý 1.5l. Po cestě doplňujeme. Pak když jsme u cíle, kde budeme nocovat, tak doplňujeme vodu do petek a naplníme další vak, ve kterém máme dostatek vody na vaření, mytí rukou, umytí nádobí, atd… Ráno doplníme zásoby vody a láhev se sbalí. Mohl bych brát další prázdné petky navíc, ale zabírají docela dost místa a tohle je lepší varianta. Ta lahev nestojí tolik, aby mě to musela nějak mrzet… Respektive přepočítáno na české měřící normy, s dopravou stojí cca jako 5 krabiček cigaret, nebo 15 piv. Což není zase tolik že? 🙂
    Možná pro tebe je to zbytečnost, ale mně to třeba usnadní hodně práce, takže za mě hodně super věc…

Zanechat komentář