Miloš, Šťěpán, Tobes, Nikola, Martin, Jirka, Petr a Jirka. Celým víkendem provázel Honza Jirka, jak jinak než v žabkách a já 🙂

Počasí nám přálo už od začátku. Teplota přes den kolem 13 stupňů a samozřejmě déšť. Pátek večer byl na pohodu, každý se zabivakoval, jak uměl a večer se posedělo u ohně, buřtů a čaje.

V noci sprchlo a teplota klesla na 7 stupňů.

Po snídani začala přednáška, ukázky a pak praktický trénink technik rozdělávání ohně. Firesteel, ocílka a pazourek a další. Protože bylo všude mokro, muselo se naštípat pár polen, abychom se dostali na suché dřevo. Bylo potřeba si připravit chlupatá dřívka. Honza Jirka nám předvedl několik technik tření dřev. Např. bow drill, hand drill, fire plow, fire thong a ohňovou pilu.

Bylo na čase zahřát účastníky zájezdu 🙂 Tak přišel na řadu bowdrill.

Jsem moc rád, že byla zima a pršelo. Ne, není to škodolibost, když je sucho a svítí sluníčko, tak je rozdělání ohně pohoda. Takhle v mokru je to reálnější, namáhavější a víc zasloužené. Každý se s tím popasoval, jak uměl. Jednoho to drželo krátce a druhý tahal za luk až do oběda.

Jsem rád, že každý dokázal tuhle techniku dotáhnout až do plamene.

Po krátkém obědě přišla na řadu stavba přístřešků. Nejdříve ty moderní a pak i přírodní z darů naší země.

Napřed jsme si prohlédli přístřešek, který se zde budoval před pěti měsíci. Je stále funkční, jen na dvou místech lehce prokapával. Stačilo to opravit. Na to, že byl stavěný bez použití nástrojů a jen z přírodních materiálů, tak funguje dobře. Druhý přístřešek se stavěl celé odpoledne a k večeru se pokračovalo v pilování technik rozdělávání ohně. Večer byl opět deštivý.

 

Neděle ráno byla ve znamení hand drillu. Tento způsob si necháváme na konec. Většinou si účastníci odvážejí domů puchýře. 🙂 S touto technikou měli menší kluci problém, přeci jen jim chyběla síla. Padlo i téma výroby tětivy z přírodních i moderních materiálů. Nakonec se zrekapitulovalo vše, co se na kurzu událo. Přišlo na řadu balení a úklid tábořiště. Hlavně uhasit oheň. Srovnat nespálené dřevo a zamaskovat ohniště. Následoval odjezd domů do různých koutů Čech a Moravy. Zhruba hodinu po odjezdu domů vylezlo sluníčko a vytáhlo teplotu až na 16 stupňů.

 

Jsem moc rád, že i přes horší počasí dorazilo tolik účastníků. Chci jim poděkovat za aktivní účast, dobrou náladu a pokec. Věřím, že se doma budou tréninkem zdokonalovat, a že se ještě někdy někde potkáme. Speciální poděkování patří dvěma klukům Tobesovi a Šťěpánovi za to, že i přes déšť, dali vše s úsměvem na tváři.

Můj díky patří i Jurovi, Lesům ČR a lesním bohům.

Mějte se fajn a třeba se na nějakém bushcraftvíkendu potkáme, Kraken.

Sdílet

6 komentářů

Zanechat komentář