Skládací házecí hvězdice přezdívaná „rotačka,“ byla v devadesátých letech vyrobena firmou Aquacentrum Praha. Zkoušela se u několika výsadkových a průzkumných útvarů tehdejší Lidové armády. Měla sloužit k zasažení protivníka do sedmi metrů. Nebyla ovšem zavedena. I já jsem se k ní dostal na vojně, sice jen na chvilku, ale od té doby co jsem si s ní v roce 1994 hodil, jsem jí prostě chtěl. Je to kus železa. Celková délka je 275 mm a váha 380 g.

Tloušťka ramen cca 5 mm a výška ramene 28 mm. Délka ostří je 60 mm. Ramena jsou kosodelníkového tvaru.

Jedna varianta měla drážky a druhá vyražené tečky.

Při povolení středového šroubu a roztažení ramen do správné polohy, zapadnou vyfrézované drážky do sebe. Šroubem se pak zaaretují a rotačka je připravena k hodu. Pod šrouby jsou pertinaxové podložky v zafrézovaných lůžkách. Časem již bývají zpuchřelé.

 

Je to brutální věc. Dopadová energie je strašlivá. Kdo kdy házel nožem, tak ví, jak hluboko do dřeva se hozený nůž zabodne. V tomto případě jde špička cca 3 cm do hloubky. Nic není překážkou. Plech to páře slušně.

 

Při troše tréninku je to celkem přesné. Díky tvaru hvězdy se zabodne pokaždé. Takže i méně zkušený házeč si zablbne.

K přepravě ve složeném stavu je rotačka opatřena koženým pouzdrem složeným ze dvou dílů.

Ano, je to velká a těžká věc. Umím si však představit, že v zavřeném stavu může sloužit jako bodná obranná zbraň a pokud rozdělím hvězdici, tak i jako dva hroty kopí.

Každopádně se jedná o zajímavou sběratelsky ceněnou věc. Před několika týdny jsem na tuto hvězdici točil video a spousta lidí jí vůbec neznalo. Proto jsem si dovolil rotačce věnovat tento článek.

Pokud hledáte více informací o nožích v Československé armádě tak mrkněte sem http://www.uton.cz

Hezký den přeju a hodu zdar☺ Kraken

Sdílet

3 komentářů

  1. Ahoj Krakene.
    Kde se dá tato hvězdice sehnat???Na internetu jsem nenašel odkaz ke koupi.
    Díky Karel.

Zanechat komentář