U kolegy na dílně se dají najít různé rozdělané nože a také hodně doplňků jako jsou kosti, šlachy, kůže, parohy atd. Při jedné návštěvě dílny mne zaujal zbytek kované čepelky. Domluvil jsem se s Thomem, že si nakreslím tvar a on mi to vyrobí.

Chtěl jsem něco na pobíjení špeku, takže jsem chtěl krátkou čepelku a nejlépe rovnou, jako mají kuchyňské nože. Mám rád japonské čepelky typ santoku. Tak jsem vzal fixu a nakreslil tvar. Thomovi se moc nezamlouval, on má rád jiné tvary. Ale nakonec na můj nápad kývnul. Po vybroušení tvaru čepele a ostří přišla na řadu otázka, z čeho bude ručka. Stačilo se jen natáhnout nad šuplík s kousky dřeva, kostí a parohů. Thom to pojal jako výzvu a podařilo se mu na tak malý nožík nacpat kost, rawhide a oplet z jelenice.

Už hrubé sestavení vypadalo trochu šíleně a při dodělání nože mi Thom kladl na srdce, abych tuhle kudlu nikde neukazoval, že je to ostuda. Já si to nemyslím a i zájem lidí, když jsem někde ukazoval fotky, hovoří o tom, že se tenhle prcek líbí. Ano je netradiční, ale mně se líbí a to je hlavní. Pouzdro bylo děláno stylem neupraveně, aby sedělo k duchu nože. Kůže obejme ručku perfektně a nemusím se bát, že nůž vypadne. I když je to prcek, tak si s tím Thom vyhrál a několik hodin mu to zabralo. 

Délka celého nože je 170 mm a délka čepele je 70 mm. Váha i s pouzdrem 162 g a samotný nůž 118 g. Výška čepele je 25 mm a tloušťka 3,5 mm, výbrus konvex. Ano vím, ta síla čepele je moc na tenhle malý nožík, ale bylo to dáno tím použitým odřezkem. I tak je dost řezivý nožík, alespoň se nemusím bát zabrat při křesání.

Horní hrana je ostrá a bere z firesteelu slušné špony. Nůž se pěkně drží. V zadní části je kost rozšířená a brání tak vyklouznutí. V přední části je zase oplet z jelenice, který prstům signalizuje, že už jsem na konci ručky a blíží se ostří. Je to prcek, se kterým se ale nemusím bát štípnout špalík, abych se dostal na suchý vnitřek. To je potřeba, když chci zapálit oheň a je všude vlhko.

Ostří nože drží hodně dlouho svojí jedovatost. Vlastně jsem nůž udržoval jen obtahováním na kůži a brusné pastě. Při své jedovatosti je nařezání chlupatých dřívek hračka. Mám ten nožík rád. Je to šikovný prcek, co nebudí pohoršení. Jedná se o praktický kapesní nožík z hezkých materiálů. Thom sice prohlásil, že už nic tak ošklivého nebude dělat, ale já se nestydím a rád tuhle kudličku ukazuju. Pokud Vás zajímá Thomovo tvorba, doporučuju se podívat na instagram, thom_bushcraftportal_cz , kde prezentuje všechna svoje díla. Hezký den přeje Kraken

 

Sdílet

1 komentář

  1. Ahoj, nevím, proč ty negativní předsudky. Normálně se tak úplně nevyjadřuji, ale je fakt kurva krásnej! Velmi povedený nožík..
    Tom

Zanechat komentář