Moje nadšení mě nepustilo, a tak jsem si batoh o týden později objednal. Nebyl však ještě vyrobený a já tak musel čekat až do září. Nebudu tu psát o radosti z nového báglu, ale spíš postřehy z rok a půl dlouhého používání.

Batoh má objem 45 litrů. Má kovovou konstrukci, na které je natažený batoh, a záda jsou vlastně napnutá síťovina. Mezi zády a batohem je tak 3 cm mezera, takže se pod tím nepotíte. Zároveň tam ale slušně táhne, a to ne každému vyhovuje. Mně osobně to nevadí. V létě je to odvětrávání příjemné. Na podobný zádový systém jsem byl zvyklý z batohů Deuter.

Materiál batohu je G1000, směs 65 % recyklovaný polyester, 35 % biobavlna a to vše je impregnováno voskem. Spodní část je dvojitá a ze silnější G1000.

Kvalitní zipy a přezky jsou u Fjällrävenu samozřejmostí. Poslední dobou dává Fjällräven na své batohy miniaturní přezky a popruhy. Popruhy až tak nevadí, i tak unesou dost a vydrží. Ale přezky jsou fakt malé a se zmrzlými prsty anebo v rukavicích je povolení nebo zapnutí přezky trochu boj.

Ta oranžová je v přírodě nepřehlédnutelná.

Vše je hezky začištěné a zpracované, jediné co kazí radost je cedulka Made in Vietnam. Na to si nějak nemohu zvyknout, švédská značka a batoh za cca osm tisíc a vyrobeno ve Vietnamu. Ale co, je to pěkně zpracované a vše drží jak má.

Batoh má velmi elegantní tvar, který drží kovová konstrukce, a i když není batoh zaplněný, tak drží tvar. Vstup je buďto klasicky z vrchu a jako u komínových batohů. Anebo položíte batoh na záda a rozepnete čtyři přezky a dva zipy a můžete celý batoh rozevřít.

Nemám tenhle systém v oblibě. Přeci jen je zip potenciální problém. Každopádně je to praktické a některé drobnosti můžete celkem rychle z batohu vyndat, jen když rozepnete kousek zipu.

Bílá nebo oranžová. Oboustranná pláštěnka je super.

Když se podívám na plný batoh, všimnu si na bederním pásu dvou kapes. Jsou zapnuté zipem a po rozepnutí pojmou klíče, svítilnu, pár drobných a podobně. Jsou v nich i udělané úchyty z pruženky na náboje. To se lovcům může hodit. Turista si do pruženky může chytit křesadlo, zapalovač, náhradní baterie, no prostě cokoliv. V dolní části na boku batohu jsou i dvě otevřené kapsy. Ty jsou nabírané a pojmou i lahev na vodu. Pokud se podíváme na víko batohu, tak to se dá povolit a pod něj můžete schovat svetr nebo bundu. Z vrchu je ve víku zip, který kryje prostornou kapsu. Pokud odklopíte víko, tak na vnitřní straně víka najdete ještě jednu malou kapsu.

Malej batůžek,, klíště,,

Držák pažby pušky.

Puška je chráněná.

Klíště jako podložka na sezení.

Zamaskovaný batoh.

Dál vidíme popruh, kterým se stahuje vstup do batohu. Samotný vstup je krytý stahováním se šňůrkou a olivkou. Po rozevření vstupu vidíte velkou kapsu na vodní rezervoár, který má jen jeden vývod a to na pravou stranu nad ramenní popruh.

Ramenní popruhy jsou pěkně tvarované, nikde netlačí a dají se stáhnout nebo povolit během chvilky. Na prsním popruhu je i přezka s píšťalkou.

Na spodní části batohu a i na bocích najdete popruhy, kterými jde k batohu připnout karimatka nebo bivak.

Batoh sedí na zádech skvěle. Není to jen můj pocit. Je to i názor několika zákazníků, kteří si na prodejně tento batoh zkoušeli.

Do batohu se dá zabalit i na delší pobyt v přírodě, ale to si ukážeme až jindy.

Co dělá tento batoh tak zajímavým, je další příslušenství k němu.

Klíště se hodí i na krátké výlety.

Na spodní části batohu a i na bocích najdete popruhy, kterými jde k batohu připnout karimatka nebo bivak.

Batoh sedí na zádech skvěle. Není to jen můj pocit. Je to i názor několika zákazníků, kteří si na prodejně tento batoh zkoušeli.

Do batohu se dá zabalit i na delší pobyt v přírodě, ale to si ukážeme až jindy.

Co dělá tento batoh tak zajímavým, je další příslušenství k němu.

Začnu pláštěnkou. Ta je oboustranná. Z jedné strany bílá, a z druhé je oranžová s makovacím vzorem podobným větvičkám. Logo Fjällräven je reflexní. Ta oranžové je na sněhu i v tmavém lese perfektně vidět. To se může hodit při nouzové signalizaci anebo při pohybu lesním porostem v době lovů.

Boční vstup do batohu.

Takhle máte přehled o vybavení uvnitř.

Síť na zádech je hodně napnutá.

Kapsy na bederáku.

Stahování pod víkem.

 

Další vychytávkou je menší batůžek, který můžete připnout na ten velký anebo ho nosit samostatně. K připnutí poslouží očka přišitá k batůžku. Chvilku to sice trvá, než se batoh odepne, ale zase máte po ruce další úložný prostor. Do malého klíštěte, jak se říká těmto batůžkům, se vejde třeba náhradní oblečení, svačina a dalekohled. Anebo jako v mém případě zateplený bivak od Jervenu. Je to vlastně plachta o velikosti 204 x 220 cm opatřená zipy a zateplená primaloftem. Tu používají lovci proti nepřízni počasí.

Pokud k batohu připnete menší batůžek a pod něj přiděláte speciální chlopeň, tak můžete na batohu přenášet pušku. Ta je vlastně schovaná pod malým batůžkem a ten jí skvěle kryje. V mém případě není větrovka Artemis vůbec vidět. Dají se tam přenášet i dospělé zbraně, ale počítejte s tím, že budou vidět.

K malému batůžku je dodávána i malá pláštěnka, která je z jedné strany oranžová a z druhé bílá. Dle výrobce může sloužit jako pytlík na ulovenou pernatou zvěř. Nějak jsem nepochopil, jak se tato pláštěnka dává na malý batůžek. Nejsou tam nikde průchody na popruhy. A z venku přidělat nejde. Nezbývá než dodělat průchodky doma.

Batoh do nepohody.

V šeru skoro svítí.

Batoh se mi dobře nosí, je bytelný a odvětrávaná záda beru jako velkou výhodu. Barva batohu je skvělá a v lese nebudí pozornost. Nešustí, a na lehký deštík není potřeba natahovat pláštěnku. Bederák se skvěle dotahuje směrem od sebe a to tak že si můžu přitáhnout jak levou tak i pravou stranu. Oboustranná pláštěnka a možnost na batohu nosit zbraň je pro mne jakožto „vzduchovkám“ dobrý bonus. 

Za cenu přibližně 8 000 Kč korun bych uvítal výrobu ve Švédsku. A domyšlené detaily. 

Je to větší batoh, který si beru spíš na zimní výpravy anebo při cestování, kdy mi pobere věci na týden úplně s přehledem. 

Pokud máte možnost, zkuste si tenhle batoh hodit na záda a dáte mi za pravdu. Hezký den přeje Kraken

Koupit ZDE !!!

Sdílet

Zanechat komentář