Všechny nože byly používané a nesetkal jsem se s nikým, kdo by měl nůž od Brixiho ve vitríně. Jistě takoví lidé jsou, ale tyhle nože jsou pracanti a zaslouží si, aby se s nimi makalo.

Brixiho specialitou je kovaná D2. Málo kdo z tohoto materiálu kove nože. Je to docela náročné, sám jsem si to zkusil, ale výsledek stojí za to. Houževnatost a odolnost. Co víc na to napsat.

 

Vše krásně zpracované.

Pouzdro ze staré brašny.

O nožích z D2 jsem toho četl dost. Pamatuji si, D2 není vhodná na sekací nůž, může se vyštípnout ostří, může se zlomit špička. Ale znáte mě. Chvilku jsem se s nožem seznamoval a pak jsem mu naložil, jak se říká po Krakenovsku.

Ale k tomu se dostaneme.

Takže materiál kovaná D2, kaleno na 61Hrc, na ručce paroh a pouzdro je stará brašna na nářadí v mém podání. Lépe to prostě neumím ☺

Samozřejmě, že jsem Briximu neřekl, co s nožem budu dělat. Takže odvedl svojí standardní práci, jako každému druhému.

Ručka osazená parohem se dobře drží. Struktura parohu dělá jako protiskluzovou úpravu a navíc to dobře vypadá.

Nůž je spíš větší kousek, ale zase to není žádná mačeta. Prostě univerzál. Při sekání chybí jak délka, tak i váha.

Do větších průměrů nemá cenu se pouštět. Menší průměry jdou dobře. Nůž dobře proniká do dřeva a nezůstává v něm zaseknutý, takže se sekáč nenadře.

Při štípání je na ostří vyvíjen tlak pouze na začátku, pak už síla čepele slouží jako klín a roztahuje dřevo. Ostří dostává zabrat až při pokroucených létech nebo sukatém materiálu.

Test špičky nože je u tohohle nože, který má být pro myslivce zbytečný. Ale dělám to tak s každým nožem tak ani zde jsem si to neodpustil. Jak špička, tak i přední část ostří dostalo zabrat. Opakovaně jsem zabodával nůž do dřeva a kroutil s ním do stran. I jsem ho párkrát hodil. Také jsem špičku nabouchal do pařezu a páčil do stran. Nůž se prohnul a pak se vrátil zpátky. Ani špička, ani ručka a ani ostří nenesou žádné stopy po takovém zacházení. Pokud nůž očistím, tak je jako nový.

Vše drží jak má i po ranách do ručky.

Ostří drží dlouho svojí jedovatost. Chlupatá dřívka jdou s touhle kudlou kouzelná.

Nůž jsem zapřáhnul i v kuchyni, kde zastane všechny činnosti s klidem.

Jediné, co mi na tomto noži chybí, je ostrá hrana na křesání s firesteelem. Brixi vše začišťuje. To je na jednu stranu dobře, protože při práci se zvěří, není dobré mít na hřbetě nože ostré hrany.

Na druhé straně bych musel jiskru z firesteelu vzít ostřím a tak velký barbar zase nejsem. Takže jsem si část hřbetu líznul na brusce, abych s nožem mohl křesat.

 

I páčení zvládne v pohodě.

Osekávání je pro něj hračka.

Tahle kudla do lesa prostě patří.

Tenhle nůž jsem si velice oblíbil. Je to nenápadný nožík, ale velký pracant. Věřím, že bude sloužit řadu let. Pouzdro byla taková rychlovka, ale zatím svůj účel plní. 

Ještě by se mi k tomuto noži líbil zavírák, v podobném stylu jako je na fotce. No za chvilku budu mít narozeniny tak si ho budu muset nadělit. Brixi na zavíráky dělá extra odolnou pojistku a to mi už dlouho láká zkusit, co vydrží.

Zpracování tohoto nože je na jedničku, nůž dobře vypadá, dobře se drží. Ostří je odolné, ale velmi řezivé i na jemné práce se dřevem. Nůž je začištěný a elegantní. Má takový hrubě přírodní ksicht.

Pokud Vás Brixiho nůž zaujal, tak mrkněte na jeho webovky  http://brixi-knifemaker.cz

anebo zajděte na některou výstavu nožů. Určitě ho tam potkáte. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář