Rád si někam zalezu a pozoruju přírodu. Neotravuju se s foťákem nebo kamerou. Maximálně si vezmu do ruky dalekohled a pozoruju okolní přírodu. 

Je to fajn pocit, když kolem vás skotačí jinak plachá zvířata. V létě je to celkem jednoduché, ono kolikrát stačí tmavší a střihově volnější oblečení. Ale v zimě když napadne sníh, je maskování horší. Existují maskovací sítě v zimních barvách, ale jsou dost těžké a drahé. 

 

Roky používám německé zimní maskáče. Kalhoty i blůzu. Ty seženete v každém lepším armyshopu. Častěji však používám bavlněné pončo také německé armády. Je velké, vejdete se do něj i s batohem a skvěle maskuje. Z jedné strany je bílé a z druhé je kombinace bílé plochy a hnědých fleků. Do lesa je ideální. Pončo je dost dlouhé, dosahuje až pod kolena a když si kleknete tak je až na zem. Po obvodu má šňůrky na stažení, ale já to raději nechávám volné, abych se lépe dostal k vybavení pod ním.

V horní části je kapuce, která se dá stáhnout. Zajímavé je pružné ukončení rukávu. 

Tohle pončo sežene za pár stokorun. Rozměr je cca 190 x 240 cm.

Pokud si budete chtít zamaskovat bivak, nebo celé stanoviště, tak mám tip číslo dva.

Vypadá to jako maskovací síť z gázy. Rozměr je v klidu 170×130 ale dá se natáhnout na cca 240 x 200 cm a koupíte tuto síť v Ikea. Ano čtete dobře, Ikea a oddělení postelí. Toto je totiž přehoz na postel Ofelia. Není rovný a hladký, ale pěkně se krabatí a vypadá jak čerstvě napadaný sníh.

V rozích jsem síť opatřil paracordem, abych jí mohl přivázat. Posuďte sami, jak maskuje. Jen upozorním, že jsem tu síť jen natáhnul a nehrál jsem si s detaily. Pokud budete chtít, tak se dokážete zamaskovat dokonale. Pro informaci – pod sítí je 45 l batoh a odstřelovací puška. 

Pokud použijete převlek na batoh, bílou čepici a šálu, tak tím budete skoro neviditelní. 

Pokud máte někdo nějaký dobrý tip na zimní maskování, nebojte se napsat do komentářů.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. zaujimavy clanok,tiez patrim k ludom ktory sa pohybuju lesom najmenej napadne ako je to mozne,kto hlada zimne maskovanie za par korun najde ho v kazdom meste staci ist do staVebnin/farby laky a vypytat si „tyvek“ v ziadnom pripade neni dokonaly ale v mnohych smeroch je postacujuci

Zanechat komentář