První věc je čekat roky nebo i desítky let, až se ta mosaz osahá a chytne patinu sama. Pokud jste nedočkaví, je tu varianta číslo dvě.  Každý materiál reaguje jinak. Na něco bude fungovat ocet, nebo coca-cola či hořčice. Na další kousek budete muset vzít chemii. Dokonce se prodávají sady na patinování, ale když vydržíte pár hodin tak i tím, co máte doma, pěkně mosaz zestaříte.

Já jsem se vrhnul na patinování tabatěrky- neboli krabičky na práchno Hudson bay a pak mosazné přezky našeho produktu závěsného poutka.

Když jsou tyhle věci nové, tak se až nepříjemně lesknou.

V prvním kole jsem patinoval octem, ale výsledek nebyl uspokojivý. Hudson bay krabičku jsem pak na noc potřel hořčicí a ráno byla krabička hezky matná. Tu už nechám tak, jak je.

 

Závěsné poutko neboli klíčenku jsem máčel v octu, ale ten povrch je odolný a tak jsem sáhnul po bělidle – bazénové chemii. Použil jsem vysokou koncentraci a patina vznikala přímo před očima. Nakonec jsem použil nálev kávy a černého čaje. Ten se tedy používá na patinování kostí, ale měl jsem to po ruce, tak šup na pár hodin do lázně. Výsledek vidíte sami, matný a tmavý povrch. Dost rozdíl mezi tou naleštěnou novotou.

 

Pokud patinuju čepele nožů, většinou uhlíkovek, tak používám ocet nebo cibuli, ale i hořčice umí rozleptat povrch. Mám prostě používané povrchy rád a někdy se tomu musí trochu pomoct. 

Určitě máte také nějaký tip, budu rád za vaše komentáře. Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

3 komentářů

  1. Na patinování slitin obsahujících měď (mosaz, bronz, tombak) funguje
    zahrádkářský postřik Polybarit. Obsahuje síru, která způsobí tmavnutí kovu.

  2. Tomáš Závodský 9.3.2019 v 10.27

    Na patinování slitin obsahujících měď (mosaz, bronz, tombak) funguje
    zahrádkářský postřik Polybarit. Obsahuje síru, která způsobí tmavnutí kovu.

Zanechat komentář