V tomto článku si řekneme něco málo o termosce. Nebudu zde rozebírat specifikace, druhy a rozdíly v termoskách. Zastavím se u praktického použití termosky

Když řeknu termoska, každý si představí, jak si z ní v zimě nalévá horký čaj nebo kafe. Málo koho ale napadne, že stejně tak dokáže udržet i studené nápoje nebo dokonce led.

A nejen to.

Teplé věci a vaření v termosce:

Moje rada zní, pokud budete kupovat termosku, tak nejlépe jednoduchou bez různých ventilů. Ideální je pokud má široké hrdlo a větší obsah. Nejen, že větší obsah má lepší parametry, co se týká držení tepla, ale nabízí více možností využití.

Osobně vlastním dvě termosky. Jedna je stará Primus se širokým hrdlem a obsahem 1,5l a ta druhá je nerezovka Klean Kanteen o obsahu 0,592ml.

Tu Primusku jsem často využíval na výpravy s dětma, kdy nám 1,5litru horkého čaje přišlo vhod. Také jsem si v ní vozil polévku a měl jsem třeba 3krát denně teplou polévku. Při dlouhých pozorování v zimě, jsem tuhle termosku využíval jak na přenášení jídla, tak i na vaření. 

Potraviny se začínají vařit zhruba při 85 stupních. Termoska je na vaření ideální, protože v ní teplota vody spadne pod 85 až za několik desítek minut. Mezi tím se potraviny uvaří. Je potřeba si zkusit co a jak dlouho se dělá. Nakonec jsem se naučil jednoduchý postup na vaření polévek. 

Situace:

Jdete přírodou, zastavíte na vaření. Fouká vítr a je -15 stupňů. Vytáhnete vařič a do 6 minut máte litr vody uvařený, jenže komu se chce stát dalších cca 15 minut a vařit polévku?? A pak dalších 5 minut než to sníte? To už bude člověk zmrzlý jako sobolí ho..o ☺

Tak jak teda? Zastavím a dám vařit vodu. Mezi tím si připravím hrnek a čaj. A také ingredience na polévku. Těstoviny, brambory, zeleninu, maso a koření. Jakmile voda vaří, tak jí naleju do termosky a tu hned zavřu. Zaleju si čaj a z termosky po pár vteřinách vyleju vodu zpět do nádoby na vaření a znova jí uvařím. Co se stalo?? Vařící voda mi zahřála vnitřek termosky. Do té teď naházím ingredience na polévku. Voda se mi tentokrát uvaří tak za 2 minuty. Přileju ji do termosky k ingrediencím a vrazím do batohu. V této chvíli se mi polévka sama vaří v termosce. Čaj vychladnul, balím vařič, dopiju čaj a odcházím. Zastávka měla maximálně deset minut. Nepromrznu a jsem v pohodě.

Polévku v termosce můžu vyndat za 20 minut nebo i déle. Při delším pobytu se může stát, že se těstoviny malinko rozvaří. Chce to vychytat časy. Výhoda je v úspoře času a také paliva.

Nezapomeňte, jakmile otevřete termosku, utíká vám teplo. Takže vše připravit, otevřít a nalít. Tak vám uvnitř vydrží pokrm dlouho teplý.

Také dělám to, že si uvařím vařící vodu, kterou dám do termosky a pak dle potřeby vytáhnu a zaleju instantní jídlo, kafe nebo čaj podle chuti. Pár hodin to vařící vydrží.

Čím bude mít termoska širší vstup, tím lépe. Když nebude mít různé vypouštěcí ventily, ve kterých se může jídlo zachytit tak tím lépe. Termoska Klean Kanteen mi na tohle přišla nejlepší.

KK má ještě v nabídce Food containery, ze kterých se pak jídlo lépe vyndavá.

Výhodou je nerez konstrukce, kterou pak v klidu umyjete v myčce.

Studené věci:

Dát do termosky studené věci, to je nápad za všechny peníze. Studený nápoj nebo pivo to je pecka. Ale co třeba studený ananas nebo meloun nakrájený do termosky? Stačí jen otevřenou termosku nachladit a tyhle věci tam uložit. Za pár hodin vám na slunku přijdou jak z jiného světa.

Zkuste dát otevřenou termosku nachladit do mrazáku a pak do ní nastrkejte nanuky. Přál bych vám vidět ten údiv lidí, když to po pár hodinách slunění na pláži vytáhnete ledové ☺ Stejně tak ledové kostky ☺ 

Podobným způsobem si beru maso na vandry. Nachladím jak maso, tak termosku a nacpu to do ní. Vydrží to několik dní. Stejně tak doporučuju rozklepat vejce a dát do termosky. A máte každé ráno vajíčka na smažení a nemusíte se bát, že se v batohu zkazí nebo rozbijí.

Tohle je jen pár tipů jak využít termosku. 

Vidíte, že není termoska jen na zimu a jen na čaj. U mne je termoska všestranný a často používaný pomocník. 

Ve velkém mrazu, můžete v termosce ukrýt baterie do vašich přístrojů. V klidu tak přežijí mrazivou noc. 

Pokud máte nějaký další tip, napište prosím do komentářů. Kraken

Koupit termosky zde !

Sdílet

3 komentářů

  1. Dobré tipy. S tím studeným jsem to chtěl dlouho zkusit, možná si ji vezmu sebou zítra na výlet.

  2. Senza věc je ledová bezová šťáva s citrónem.
    Tome, jak je to pls se sílou vnějšího pláště u klean kanteenek? Mě ty flašky věčně upadávají a třeba u standartních lahví wide mám (nijak nevadící) promáčklinky. U termosky mám obavy, abych si tím nezrušil vakuum. Ten pláš´t je asi ještě slabší, co?

  3. Na výletoch si zvyknem robiť večer ohník, vtedy na noc naplním termosku vriacou vodou a ráno mám horúcu vodu na raňajkovú kašu i na pre mňa obligátny zelený čaj. Výhodou je, že človek nemusí znova rozkladať oheň ani používať varič.

Zanechat komentář