V dnešním článku se mrkneme na pánev. Na pořádnou pánev. Žádný elox, ani titan, ale ocel. Na některé vaření je prostě těžká pánev lepší, co si budeme povídat. Tahle má průměr 24 cm a váha 1050g.

Není to mále, ale ani to není moc. Pokud tuhle pánev budete brát jako jednu na skupinu, tak se s tím dá žít. 

Pokud jí naplníte až po okraj, tak se do ní vejde 1500 ml, ale na vaření je lepší ubrat. Tři plechovky fazolí se na tom dají udělat.

Také halda vajíček nebo pár stejků.

Ty posledně jmenované pochutiny na této pánvi jdou dost dobře. Ale pěkně popořádku.

Ocelová pánev pochází z finské dílny firmy MUURIKKA. Pro vaření na grilu nebo ohni dělají mraky věcí.

Tahle pánev má i svoje sestřičky, aktuálně máme na skladě pánve o průměru 26 cm a 28 cm, ale ty jsou fakt velké.

Tahle 24 cm mi přišla pro dva lidi akorát, víc lidí stejně živit nechci ☺

Pánev je ze dvou kusů, vlastní pánve a masivního kovového držadla. To je k tělu pánve přinýtováno třemi nýty. Drží to dobře.

Pánev je vyrobena z uhlíkové oceli a před prvním použitím, nebo po agresivním mytí je potřeba jí vypálit. Pánev potřete tukem, sádlem, olejem podle chuti a dáte na zdroj tepla. Z pánve se začne kouřit a povrch se jakoby zatáhne. Pak při používání se začne na pánvi dělat patina.

Není potřeba pánev nijak speciálně čistit. Pokud je mastná, tak do ní dáte vodu, uvedete do varu a pak jen otřete. Také na pánev můžete s kovovým nádobím, ale všeho s mírou. 

Samozřejmě jsem to zkusil a nacpal jí do myčky. Umytá byla krásně, ale na některým místech začala co? „No přece korodovat“ ☺

Pár kapek oleje na ubrousek, potřít pánev a je klid. Myčku opravdu ne ☺

Stačí trochu vařicí vody a nebo přidat sůl a vše jde dolů.

Jinak tahle pánev funguje na ohni, plynu, sklokeramice i indukci.

Takže Vám poslouží doma i v lese, v kempu i při grilování.

Cestovních pánviček jsem zkusil několik. Vždy jsem řešil skladnost a váhu. Ale prostě některá jídla potřebují lepší pánev a tak se vybavení pronese.

Asi to nebude EDC – Every Day Carry pánev, ale pokud budete dělat maso, tak se prostě vyplatí. 

Ani doma pánev nelení, na stejky nic nemám a na teflonové pánvi to není ono. Na tenké nerezovce taky ne. Tam se to hned pálí. Chce to prostě silnější dno pro lepší rozvod tepla. 

A tahle Muurikka umí. Ještě by to chtělo nějakou pokličku, ale kus alobalu to zvládne taky. Maso má šanci se v klidu prohřát. Vajíčka to chce míchat, ale nepřipaluje to hned, takže to odpustí leckterou chybu. Dlouhá rukojeť vydrží delší čas chladná a je dost široká pro dobré držení. Manipulace je skvělá i při té váze. Teplo pánvi nevadí, ani při velkém rozpálení se nekroutí. Jako výrobek je skvělá. 

Tahle pánev mne nějaký čas provází. Díky rozměru a váze musím vybírat jídla tak, abych pánev využíval často. Pak se to vyplatí jí tahat. V kempu nebo při grilování je super, nic negativního jsem nenašel. Jen budeme muset vymyslet nějaký obal, aby se pánev dala nosit na batohu a neumazala vše okolo. 

Není to pánev pro každého, ale milovník dobrého jídla v přírodě jistě ocení dobré náčiní.


Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

2 komentářů

  1. Dobrý den, hledám zrovna teď, pánev na oheň, dřívkáč.. Předpokládám že kromě masa je ten materiál stejně tak vhodný na dělání zeleniny (?) Budu volit ale asi větší 26-30cm – pro 2,5 člověka (máme malou). Velikost až tak nevadí jako ta váha (na eshopu se píše „lehká pánev do přírody:-) Alternativa je asi lehčí plechová pánev z gastroobchodu.Předpokládám že toho máte vyzkoušeno víc – nějaké doporučení? Děkuji.

Zanechat komentář