V dnešním článku se podíváme na Bushcraft víkend level 1

Tento kurz proběhl již několikrát. Dříve jsem tyhle „jedničky,, provozoval kousek od Plzně. Musel jsem však změnit lokaci, a tak jsem se přesunul na oblíbené místo konání pokročilejších kurzů na Šumavu do okolí Horní Plané.

Na místo určení jezdím s předstihem.

Na tento kurz vozím na ukázky spousty vybavení do přírody, a tak po domluvě s majitelem tohoto místa jezdím vozem. Abych nerušil okolí, je Lada Niva trochu zamaskována.

Několikrát se hodilo mít auto po ruce. 

Účastníci kurzu si na místo došlápnou pěšky. Trasa je jednoduchá a do hodiny můžou být na místě. Zatím nikdo nezabloudil a vždy všichni dorazili na místo včas. 

Po krátkém seznámení si každý postaví nocoviště dle svého úsudku.

Je pátek večer a tak si každý chce po náročné cestě odfrknout. Káva a čaj se srkají za praskání ohně a společného povídání. Všem přednesu plán na další dny a po večeři se jde většinou brzo spát. Čeká nás náročný den.

Sobota ráno, ještě když ostatní spí, je pro mne dost náročná. Musím si rozložit plachtu vyskládat všechny věci, které mám na ukázky. A je toho hodně☺ Tenhle kurz je ukazovací.

Přináším praktické rady a typy, jak se připravit, zabalit a co a jak si vzít. Také se bavíme o bezpečnosti a o všeobecných pravidlech při pobytu v přírodě.

Snažím se vždy přidat nějakou „rozhýbávací“ vložku nebo pauzu. Ale jen krátkou, je toho hodně, chci ukázat a předat maximum toho, co znám a vím.

Čas běží a večer se blíží. Hlavy všech účastníků jsou plné informací a je na čase si trochu odpočinout. Vyřezávání lžiček nebo hrnků ze dřeva je přesně ta pravá aktivita pro urovnání myšlenek a sdílení zkušeností a znalostí z pobytu v přírodě.

Vyřezávací nože Mora mám připravené pro každého. Většina lidí dělá tuto činnost poprvé a zatím nebyl nikdo, kdo by to nechtěl zkusit.

Výsledky jsou skvělé a kluci jsou nadšení. Taková činnost pokračuje až do noci a dodělávání lžičky u blikajícího ohně má svoje kouzlo. Nesmí chybět šálek čaje. 

V neděli ráno je na ostatních, aby si zabalili svoje věci a hodili je ke mě do auta. Já pobalím to svoje hračkářství, naložím odpadky, poklidím místo a řádně uhasím oheň. 

Na tomhle si dávám obzvlášť záležet. Desítky litrů letí na ohniště. Po řádném uhašení ještě vše zamaskovat mechem a za týden už nikdo nepozná, že se tu něco dělo. 

Poté je čas vyrazit na obchůzku. V plánu je několikakilometrová trasa s ukázkou orientace v terénu, hledání potravy, bylin i zkouška rozdělání ohně. Vše proložené povídáním a vysvětlováním daného tématu. 

Po poledni se vracíme zpět.

Předám certifikáty o absolvování kurzu, také kód na slevu, kterou dostane každý účastník a může jí použít při nákupu online www.bushcraftshop.cz nebo v kamenných prodejnách v Praze Na Václavce 28 nebo v Šumperku Jesenická 22.

Účastníkům svezu zavazadla zpět do civilizace autem, ale sami musejí šlapat po svých. Jen jim ukážu směr a vyrazí. Pokud se drží pokynů a hlídají si směr přesně na slunce, tak dojdou, kam mají. Zatím jsem v lese nikoho nenechal.

Další naše kurzy úroveň 2 a 3 jsou akčnější se zaměřením na zdokonalování ve stavbě přístřešků, rozdělávání ohně, získávání vody a potravy. 

Více se o nich můžete dočíst zde. 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář