Dnešní článek není klasickou recenzí, ale spíš ohlédnutím nad jedním malým pomocníkem, který mi dlouho a dobře slouží.

Jedná se o český produkt, o turistický plynový vařič Var 2. Var 1 se vyráběl do roku 1994, pak nastoupil Var 2, který se vyrábí do dnes. V roce 1995 jsem se vrátil z vojny. Natěšený na potulky přírodou jsem si koupil vařič Var 2. Podle mne to byl

a tenkrát novinka, ale upřímně si ty podrobnosti moc nepamatuju.

Vím jen, že ho měl kamarád na vandru a já ho prostě musel mít. Lehký, malá jednoduchý a levný. Co víc chtít. Za ty roky jsem se ho postupně snažil vytlačit a nahradit jiným druhem vařiče. Ale Var mi zůstal a stále ho používám. Ani těsnění nebylo potřeba měnit.

Duralové tělo, ocelový hořák a držáky nádobí, které se dají sklopit nebo úplně vyndat.  Jednoduchá regulace, kterou jde plamen jemně ovládat a jen dvě těsnění v podobě gumových O kroužků. V jednoduchosti je síla. 

Platilo to dříve a platí to i dnes. 

Občas ho otřu hadříkem, nebo máznu olejem hořák. On mi totič začíná reznout. Zažil toho dost, a nikdy žádný problém. Jen jednou nešel plyn ven. Stačilo zmrazek ledu odstranit špendlíkem z trysky a byl klid.

Vařič Var se mnou byl v Rusku, Anglii, přešel se mnou Pyreneje, navštívil Norsko a také prošel křížem krážem Česko a Slovensko. Někdy jsem mu byl nevěrný, hlavně v zimě a  to s benzíňákem Svea. Ale nedám na něj dopustit. 

Podle mně je to spolehlivý vařič. Spolu s kartuší 100g se vejde do plechového hrnku na vaření od GSI Outdoors a mám skvělý set vždy po ruce.

Váha samotného vařiče je 110g , má výkon 2800W a litr vody uvaří kolem pěti minut.

S jednou 100g kartuší dám víkendové vaření a s 220g zase týden v pohodě. Vše záleží na počasí a závětří. Nemá piezo zapalování, ale pustíte plyn a jedna jiskra z firesteelu a už jede. 

Každé vybavení, které mi prošlo rukama, jsem delší dobu testoval a používal. Tohle je asi nejdelší test, co jsem zažil. Proto Var doporučuju všem, kteří začínají a chtějí něco spolehlivého. Lehký, malý, spolehlivý, odolný a cena je také příjemná. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

4 komentářů

  1. Ahoj. Tenhle vařič taky vlastním už hodně dlouho a taky spokojenost 🙂 Ještě jsem si pořídil redukci na malou plynovou flašku a vařič používám doma na zahradě na tavení olova při odlévání kulí. No a když je potřeba, tak jenom sundám redukci, vezmu malou kartuši a jde se někam ven 🙂

  2. Ahoj Krakene, koupil jsem si ještě jeden vařič Var2 a nové provedení již má podpěry a hořák z nerezové oceli. Jinak původní, z roku 1995, mi stále také slouží.

  3. Na tento varič nedám dopustiť. Dokonca ma veľa krát zachránil aj doma alebo na stavbe, keď nebola iná možnosť ako uvariť poživeň. V jednoduchosti je krása.

  4. Také jsem ho používal léta. Po 15 letech přestal těsnit regulační ventil a vařič trvale utíká. Podotýkám, že jsem si celou dobu dával pozor na to, abych ventil při zavírání nezavíral silou.
    Dle mého názoru je toto sice jednoduché, ale netrvanlivé řešení.
    Kontaktoval jsem výrobce, zda by šel koupit náhradní díl. Pán mi řekl abych si koupil vařič VAR nový nebo z Číny za 120 kč, když chci levně vařit. Učinil jsem tak a za 120 kč mám celonerezový vařič s piezo zapalováním a navíc je ve sbaleném stavu cca velikosti 3/2 VARu.
    Tělo VARu používám po úpravě pro plnění kartuší.

    Nestěžuji si, jsem takto spokojen, jen bych rád vyvážil chvalospěvy na ódu VAR.

Zanechat komentář