Dřevěná terčovnice na házení nožem nebo sekerou

Házení nožem, hvězdicí nebo sekerou je super relax. Uvolníte si mysl a přicházejí pak nové nápady. I já tomuto holduju. Problém však je najít vhodné místo na házení.

Je potřeba najít suchý kmen nebo pařez, vhodně natočený k vám. No a to bývá problém. Pařez nebývá vždy vhodně natočený a suché kmeny potřebné šířky také nejsou. Vše je většinou vytěžené. Pokud to neumíte, tak Vám budou nože lítat kolem kmene a budete je víc hledat po okolí než v terči.

Když tak koukám na profi házeče, třeba na české stránce na FB viz odkaz, tak závidím těm, kteří mají k dispozici nějakou kůlnu, do které hází. To já bohužel nemám. A tak mi zbývalo jen pár míst v lese, kam jsem chodil. Jsem začátečník, dívám se, jak to dělají ostatní například Adam Čeladín, který házení dotáhl k dokonalosti. Mrkněte na jeho kanál. A jsou tady i další.

Každopádně se na místa, kde házím, nedostanu každý den, někdy se tam nedostanu měsíc a pak je to na házení znát. Takže jsem se rozhodl nechat si vyrobit terčovnici na domácí házení. Dost velkou, abych to nehledal po terase a dost malou, abych jí mohl uklidit do garáže. 

Sice jsem truhlář, ale nemám to kde dělat, inu poprosil jsem svého šikovného synovce Petra, aby mi terčovnici vyrobil. Materiál je smrk. Smrkové špalíky o délce 120 mm jsou ohoblované a slepené k sobě. Po obvodu je nalepený a sešroubovaný rantl. Tohle by mělo držet. Rozměr je 690×690 mm a to si myslím, že je akorát abych se do toho trefil ☺.  

Vzadu je přesah, takže si můžu dvěma laťkami regulovat sklon. Petr si s tím pohrál, vypadá to krásně. Je to trochu tvrdší než pařezy, do kterých házím v lese. Chce to větší švih. 

Ty špalíky mají krásná léta a tak jsem celou terčovnici napustil olejem, je to odolnější proti vlhkosti a vypadá to skvěle. 

Váhu tipuju tak 30kg – 40 kg, což je fajn. Můžu se do hodu opřít. 

Konečně si můžu trénovat i doma. Nože mám od jednoho českého házeče a hobby výrobce házecích nožů, kterého najdete pod přezdívkou Fany Kudlanka. To jsou ty čtyři jednostranné a pak tři nože z naší dílny, které jsou těžší, ale také lítají dobře. Možná je budeme i vyrábět, ještě uvidíme. 

Jak jsem říkal na začátku, jsem amatér a učím se jen, co vidím na internetu. Někdy mi to jde a jindy moc ne ☺.

Věřím, že mi tahle terčovnice pomůže ve zlepšování. Budu tak moci pohodlněni a častěji trénovat. 

Takže hodu zdar a uvidíme se na mistrovství v hodu nožem. Ba ne, kecám, tam se nedostanu☺.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

Zanechat komentář