Jmenuji se Luboš Mašek, ale všichni přátelé mi říkají Bošek. Narodil jsem se koncem roku 1974 ve vesnici Podhůří patřící k Vrchlabí.


V přírodě jsem téměř jako doma už od předškolního věku. Jak jsem již psal, jsem dítě vesnice a byl pro nás všechny vždy trest nemoct vyrazit s kamarády někam ven.


V první třídě, jsem vstoupil do Sokola (oficiálně to byla Tělovýchovná jednota), ale pro nás to byl vždycky Sokol. Tam jsem začal díky našemu úžasnému vedoucímu získávat opravdové, nejen zálesácké, zkušenosti a dovednosti.

Vedoucí naučil spoustu z nás lyžovat, jezdit na kánoi či kajaku, stanovat, rozdělávat oheň, poznat stromy, ptáky, … prostě být v přírodě aktivní. Myslím, že jsem se díky němu naučil i vycházet s ostatními v kolektivu a být přátelský, ochotný a komunikativní. Dodnes jsou mí nejlepší kamarádi právě ti, se kterými jsem do Sokola chodil.

I když nyní bydlím pod Orlickými horami, vyrážím s nimi minimálně v létě a v zimě na čundr.
Díky cvičení v Sokole umím dobře snášet fyzickou bolest (vzpomínám dodnes s úsměvem na modřiny na rukou po cvičení na bradlech).

Cvičení podle mě má pozitivní vliv i na zdraví jak fyzické, tak psychické. V Sokole jsem si vryl pod kůži i to, že věci musí mít i řád a je potřeba, aby každý udržoval nějaký základní pořádek ve své výbavě a choval se k ní s úctou, aby dobře a dlouho fungovala.

A také, že si každý má řádně promyslet, jakou výbavu si pořídí, než do ní bude investovat.
Mé zkušenosti a dovednosti jsem sbíral a prohluboval v podstatě celý svůj život a nadále sbírám další a další a snažím se je uvést v praxi.

Některé mé cesty jsou (a jistě i budou) slepou uličkou, ale nikdo není neomylný a nejsem z těch, kteří by nepřiznali veřejně svou chybu.


Abych své nabyté zkušenosti předal dál, založil jsem si blog www.boskuvsvet.cz. Jsou tam popsaná nejen různá pravidla, jimiž se řídím při pobytu v přírodě, ale i věci, které používám a věci, které jsem si vylepšil nebo vyrobil.

Dále jsou v blogu mé zážitky z přírody, které jsou podle mě na bushcraftu – neboli zálesáctví – to nejdůležitější, ať už jsou jakékoliv.


No a nyní se s některými svými zkušenostmi, názory či poznatky chci s vámi podělit i na stránkách bushcraftportalu.

Sdílet

6 komentářů

  1. Moc pěkné fotky, Potěšil mě ten Aljoša 🙂 /mám ho také ve funkčním stavu/ Ale nejvíc mě zaujal ten tarp na jednu hůlku. Trochu podobný SMD Deschutesu ? Copak to je? Domácí výroba? Díky a modrou oblohu nad hlavou.

    • Děkuju za pochvalu. Nevěděl jsem, že se tomu Primusu říká Aljoša 🙂 Jinak ten tarp není tarp, ale plachta 3×3 metry od DD Hammocks (stejně jako na té fotce trochu níže s lucernou)

      • Deschutesu je ten „tarp“ podobnej asi jako slepice praseti 😀 Mám Deschutes a používám ho na akce, kdy chodím rychle a daleko, nebo kde je mrda komárů (mám verzi + s moskytiérou).
        Na ohníčkový akce ale též nosím plachtu, jako Bošek.
        Jinak pochvala Boškovi za krásný články a hlavně zdravej rozum, zajímavej týpek a evidentně žádnej blbec 😉

      • Díky Filipe za pozitivní názor na mě. Jsem rád, že lidi oceňují mou snahu a vidí svět aspoň trochu jako já.

Zanechat komentář