Každý při svém vandru, a nejenom při něm dospěje jednou do bodu, kdy si potřebuje oddechnout a případně zůstat na jednom místě delší dobu. V těchto případech je nasnadě řešit otázku, jak si tento relax zpříjemnit a pohodlně si sednout. Existuje spousta možností a o některých z nich si v tomto článku řekneme.

Pochopitelně je úplně nejjednodušší si sednout na zem či na pařez. Případně je dobré k tomuto využít nějakého podsedáku nebo karimatky. Výhodou je, že nějakou tu věc na sednutí máme většinou vždy u sebe a tudíž nám v batohu nezabírá žádné místo ani váhu navíc. Nevýhodou ovšem bývá, že ne vždy máme zemi bez kamenů či kořenů a k tomu ještě hezky rovnou či ideálně suchou. K tomu ještě není úplně pohodlné časté vstávání, třeba když potřebujeme přiložit na oheň. Také opora zad není nejlepší a z vlastní zkušenosti vím, že ležet delší dobu na jednom boku není nic úplně pohodlného. Hrozí tu i poškození nějaké té podložky od ohně.

Tímto způsobem je ale většinou vhodné řešit převážně kratší akce a to třeba na jeden den. Nicméně při delším pobytu v přírodě je vhodnější ještě něco trošku pohodlnějšího.

Pro delší pobyt v přírodě můžeme k posezení u ohně využít i nějakou tou skládací trojnožku, stoličkou či křeslo, kterých je na trhu nepřeberné množství. V tomto případě musíme ale počítat i s nějakou tou vahou navíc a vezme nám to většinou i nějaký ten prostor v batohu. Nicméně je vyšší posezení určitě dobrým benefitem a nemusí nás trápit ani mokrá země, takže se většinou taková zátěž v batohu vyplatí. Na druhou stranu, tu stále může být problém s oporou zad či výškou samotného sedátka.

Ovšem i tady máme možnost částečného řešení, co se týká hmotnosti a úspory místa v batohu. Tím řešením je použití sedátka značky JuBo. Toto je vlastně jen sedací plochou a nohy si můžete uříznout až na místě samotném a délku si volíme, jakou kdo právě potřebuje. Celková délka složení vychází na zhruba 5 minut. Stále tady ale máme problém s oporou zad, avšak pro víkendovou akci je tento problém zanedbatelný.

Sedátka Jubo můžete koupit zde

Pokud se však budeme zdržovat na nějakém místě ještě delší dobu a budeme se pohybovat u nějakého stálejšího přístřešku či osady, tak je ideální možností vyrobit si sedačku, lavičku či křeslo a to celou z materiálu, který najdeme přímo na místě. V těchto případech je to jen na vaší představivosti a zručnosti. Jsou jednoduché i složitější a časem ověřené druhy různých konstrukcí a návodů je v tomto směru nepřeberné množství. Mají většinou už jen jednu nevýhodu a tou je, že je už nemůžeme přenášet na větší vzdálenosti, tak jako ty předchozí.

<br />
<br />

Ať už si zvolíme k sezení to či ono, tak nesmíme zapomenout na jednu velmi důležitou věc a tou je, proč to děláme. Aby totiž nakonec únava z případné tvorby nepředčila kýžený okamžik odpočinku.

Mějte se hezky a užívejte přírody – Def.

Sdílet

1 komentář

  1. Defe, nic ve zlém, ale je to článek o sedátku/stoličce, nic víc. Není třeba se z toho snažit dělat vědu a psát to jako článek do odborného časopisu. Formulace jako „každý někdy dospěje do bodu, že si potřebuje oddechnout“ působí víc než srandovně. Ahoj!

Zanechat komentář