Plachta na přístřešek je velice oblíbené téma na všech internetových skupinách o pobytu v přírodě. Jsou různé druhy, gramáže i rozměry. Plachta Eagle nepatří mezi ultralight vybavení.

Materiál Polyester 190T. Díky své gramáži patří mezi těžší plachty při svém rozměru 3 x 3 metry má 789g. Patří však mezi odolné plachty. Osobně mám rád odolnější vybavení, i za cenu větší váhy.

Oproti TOP ultralight plachtám v tomto rozměru je plachta Eagle o cca 200g těžší. Pro gramaře je to dost. Ale kdo neřeší gramy, jistě sáhne po té odolnější a pevnější plachtě.

Eagle products je norská firma s širokou nabídkou vybavení do přírody. Mám s produkty od Eagle velmi dobrou zkušenost. I plachta Eagle je kvalitně udělaná.

Švy jsou podlepené proti průniku vlhkosti. Na plachtě je 19 ok pro kotvení, každé oko je přišito natřikrát a ještě je v místech šití materiál plachty zdvojený.

Plachta je dodávána v setu s čtyřmi šňůrami o délce tři metry s olivkou, díky které můžete lanko vyšponovat.

Dále jsou v balení čtyři nerezové kolíky, které mají kroucený konec, a tím lépe drží v zemi. Celý set je v balíčku ze stejného materiálu jako je plachta. 

Už takhle v základu se jedná o set, který bude vyhovovat a stačit snad každému.

Rozměr 3×3 metry je ideální velikost pro dva až tři nocležníky. Pokud bude nocležník jeden, tak bude mít kolem sebe místa jako král ☺.

Přístřešků je hodně druhů, jako základ asi bude klasické Áčko. Má svoje plusy i mínusy. Stavbou různých druhů přístřešků se chci věnovat v samostatném článku.

Zde jsem použil dvě trekové hůlky, dva provazy a kolíky. Dva kolíky jsem si ještě musel vyrobit.

Stavba takového přístřešku trvá zhruba minutu a nepotřebuji k ní žádný strom. Můžu tak tento přístřešek postavit třeba na louce.

Plusy

Jako plus beru to, že v jednom balíčku máte vše potřebné a můžete plachtu hned použít. Kvalitní šití, podlepení. To vše je ok. Gramáž je dostatečná. V nejhorším případě můžete z plachty udělat hamaku nebo nosítka pro zraněného.

Materiál to v pohodě vydrží, jen pro jistotu je lepší nepoužívat našitá oka. Ale to každý zná.

Mínusy

Pro někoho může být mínus váha nebo cena. Mě osobně přijde váha 789g (komplet 950g) i cena cca 1790 Kč příjemná. Za tuhle cenu máte funkční set, velice praktickou a kvalitní plachtu.

Možná za mínus považuju málo kolíků. Na jednoduché kotvení stačí čtyři kolíky, ale pokud budete chtít složitější přístřeší tak doporučuju minimálně šest nebo ještě lépe osm kolíků a k tomu jednu delší šnůru o délce cca 10 metrů, nebo dvě pětimetrové. 

Jiný mínus jsem nenašel. 

Dobré reference mám od kolegy z firmy, který tuhle plachtu používá už druhým rokem a je nadmíru spokojený.

Právě on nás na tuhle plachtu upozornil a pak jsme jí začali prodávat.

Plachta má PU zátěr – impregnaci proti vlhkosti a proto doporučuju dlouhodobě skladovat suchou a čisto. Nejde o pár dní, to plachta zvládne, ale pokud jí budete na delší dobu skladovat, tak pořádně vysušit. To platí všeobecně o všech zátěrových materiálech, ať už jsou to plachty, ponča nebo pláštěnky.

Závěr

Vřele doporučuju zastavit se na některé naší prodejně v Praze nebo v Šumperku a plachtu si osahat.

Takhle z fotek to není ono. A jistě mi pak dáte za pravdu, že působí pevně a bytelně.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář