V dnešním článku se dočtete o technice křesání, jaké věci jsou nejdůležitější a také čím se dá ocílka nahradit.

Křesání jisker za pomoci pazourku a ocílky není žádná věda. Tedy pokud máte dostatek informací.

Pamatuju na svoje pokusy, jak jsem mlátil křemeny o sebe a říkal jsem si, jak to že to nefunguje.

O několik let později jsem natrefil v survival příručce na tento obrázek a tak dlouho jsem nožem bušil do kamene, až se nůž zničil. A jiskra nikde.

Pak jsem si na jarmarku koupil ocílku, ale ta byla špatně zakalená a neházela jiskru. Dodnes jí mám schovanou. Chybami se člověk učí. Časem jsem vychytal jak materiály, tak i techniku křesání.

Základem je dobrá příprava.

Ocílka a kámen

Ocílku mám nejraději kovanou, pokud je dobře udělaná, tak hází skvělé jiskry.

Při nárazu na kámen dojde k tomu, že ostrá hrana kamene odřízne šupinku železa z ocílky a to je právě ta jiskra.

Tu musíte někam zachytit. Nejčastěji do práchna, přepálené látky, dřeva nebo do hubky z troudnatce. Psal jsem o tom zde.

Kámen to chce tvrdý, nejlepší je pazourek, ale vystačíte si i křemenem. Nebo i různé materiály, kde je křemen, pískovec, žula nebo i beton, ☺ ale pojedeme v těch přírodních.

Takže pokud máte tvrdý kamen, najděte ostrou hranu. Ta je neméně důležitá. Pokud jí nemáte, tak jí vytvořte, kámen štípejte tak, aby vznikla ostrá hrana na křesání.

Stejně jako můžete nahradit kámen, tak můžete nahradit i ocílku. Stačí cokoliv z vysoce uhlíkaté oceli. Starý pilník, plátek pilky na dřevo, na železo, čepel nože nebo mačety. Rozhodující je tvrdost a obsah uhlíku v oceli.

Na svých kurzech často ukazuji čepel nože Mora nebo Hultafors, dále pak hřbet listu pilky Silky.

Nebo zlomený kousek pilky na železo. Ta je levná a funguje skvěle. Pozor na omlácené klouby na prstech ☺.

Vše hází jiskru, jen to chce najít ten správný grif

Pokud máte zavírací nůž Opinel, tak i jeho čepel z uhlíkovky hází pěkné jiskry. Stačí čepelku pootevřít, zajistit třeba klackem a pak křesat.

<br /><br />

U těch nožů si dávejte pozor, ať špička nože vždy směřuje nahoru. Pokud bude směřovat dolů, tak se můžete ošklivě zranit.

Nejčastěji však používám klasickou ocílku. Buďto kovanou nebo továrně vyráběnou. Mám oblíbený tenhle kousek od TBS, který funguje i jako přítlak na bowdrill, ale podobnou ocílku vyrábí třeba Esee.

Technika

Ta je po přípravě, dobré ocílce a kameni nejdůležitější.

Jsem pravák, takže držím ocílku v pravé ruce. Do levé ruky si vezmu pazourek, najdu ostrou hranu. Nad nebo pod pazourek vložím práchno. Jiskry lítají nahoru i dolů. Zkuste nejdříve křesat nanečisto a podle toho dejte práchno nahoru nebo dolů.

Vše držte pevně. Snažte se zprudka narazit hranou ocílky na kámen. Švihněte zápěstím tak, aby ocílka jen lízala hranu kamene. Pokud to bude moc, tak si kámen štípnete a jiskra nebude. Chce to jen trochu tréninku. Z našich kurzů a ukázek vím, že křesání vypadá lehce, ale není to tak jednoduché a mnozí to nezvládají. Jde jen o trénink, nic víc.

Pokud vše funguje, tak se jiskra chytne v práchnu a začne to žhnout. No a pak už jen žhnoucí práchno přiložíte do připraveného hnízda a rozfoukáte oheň. 

Sice mám ocílku rád, ale občas zkouším i jiné metody a materiály. Kolikrát se netrefím a odnesou to klouby na ruce. 

Ocílka s koženým váčkem na troud od nožíře Ondra Payma

Zkusil jsem leccos, ale metody a materiály, které jsem uvedl v článku, mám mnohokrát odzkoušené a vím, že fungují.

Můj sen je vykřesat pazourkem jiskru z pyritu a chytit do hubky. Tuhle soupravu měl u sebe i muž z ledu starý pět tisíc let zvaný Ötzi. To se mi zatím nedaří.

Chce to se trochu obrnit trpělivostí, ale výsledek stojí za to. Doporučuju mrknout i na video, kde se technikám věnuji podrobně.

Také si můžete ocílku vyrobit ze starého pilníku. Ale pokud nemáte možnosti, zkuste zlomený kousek pilky na železo anebo si můžete ocílku kopit.

<br /><br />

Funkční a ověřené kousky najdete u nás na obchodě.

Hezký den přeju a jiskrám zdar.

Kraken 

Sdílet

2 komentářů

  1. Nejsi první a asi ani poslední, kdo se nechal nachytat pyritem který měl u sebe Otzi.
    Otzi měl u sebe markazit, což je prý chemicky totéž co pyrit, ale s jinou krystalickou strukturou. A pozor, markazit se dá sehnat různě zvětralý, a jiným než tvrdým markazitem křesat nejde.
    PS: rada je zdarma, ale nechal sem v ní pár tisíc 😀
    PPS: nesloužil s tebou ve Zbirohu nějakej Milan R. známý jako Rampa?

Zanechat komentář