Dnes si popíšeme přípravu velice jednoduchého jídla, které si můžete s drobnou obměnou udělat v přírodě celoročně. Jak by řekl Babica: „Když nemáš špenát, dej tam kopřivu, když nemáš kopřivu, dej tam bršlici“. ☺ 

Ale teď vážně.

Něco jako špenát jde v přírodě udělat ze všeho jedlého a zeleného.

Postupně sem budu dávat články neboli recepty, kde budou různé kombinace. 

Takže dnešní recept je špenát z pampelišek a kopřiv. Obě dvě rostlinky najdete v přírodě celoročně. Berte jen ty mladé lístky.

U pampelišky jsou nejchutnější listy na jaře před rozkvětem. To platí vlastně skoro pro všechno jedlé lupení. Na jaře je křehké šťavnaté a chutné, postupně se z něj stává jen jedlé. ☺

Vše se dá nějak dochutit. Jako základ špenátu je dobré mít přepuštěné máslo nebo sádlo, ale klidně i olej. Cibuli nebo česnek, vejce, smetanu a sůl a pepř. 

Dnes jsem sebral kopřivu a pampelišku, cibuli a česnek nahradím divokou pažitkou a česnáčkem lékařským.

Jako mastnota mi poslouží zbytek špeku, sůl a pepř mám a smetanu vypustím úplně. Abych tomu dodal trošku zajímavé chuti, přidám pár lístků šťovíku. 

Listy pampelišky a mladé stvoly kopřiv nechám přejít varem. Zničím tak hořkost pampelišky a žahavost kopřiv. Také se pobijí případní paraziti.

Stačí 3 minutky nechat louhovat a máte jak výborný čaj, tak i křehký základ na salát. Tuhle spařenou hmotu pokrájím na menší kousky. Do rendlíku dám nakrájený špek a smažím.

Špek pustí tuk a pak jen přihodím pokrájenou spařenou hmotu. Mezitím si pokrájím pažitku, česnáček a šťovík. 

Srkám ještě horký čaj a chvilku hmotu dusím. Pak přidám sůl a pepř dle chuti. Ke konci úpravy přidám česnáček, pažitku a šťovík. A chvilinku míchám, ať se to prohřeje a zkřehne.

Tyhle ingredience se rychle rozvaří a ztratí chuť, a to nechceme. Po chvilce do špenátu přidám vejce. Stačí jedno, ale když jich dáte víc, nevadí. Kdo má rád jen zelené, nemusí dávat vejce žádné. Já mám vejce rád a tak jsem dal dvě. 

Lehce promíchám, a když vidím, že už je vejce hotové, tak sundám. 

No a pak stačí jen naservírovat a jíst. Dnes je to bez masa. Tedy až na špek, ale příště slibuju, že k tomu bude masakus. ☺

Něco jako špenát jde udělat z různých zelených listů a výhonků. Stačí si jen pohrát s chutěmi. 

Zde jsem využil i vodu, ve které jsem spařil kopřivu a pampelišku a měl jsem výborný, ale silně močopudný čaj.

Tak dobrou chuť a hezký den přeje Kraken 

Sdílet

3 komentářů

  1. Ahoj,
    u toho titanového nádobí se často uvádí, že titan hůř rozvádí teplo, takže na silnějším zdroji ( plyn, oheň, atd. ) dochází k zprohýbání dna. proto se spíš doporučuje pro lihové vařiče. Zohledňuješ to nějak při vaření na plynu, nebo to v pohodě snese?

    • Ahoj, jojo snažím se vařit s citem. ávám si pozor, aby bylo namazáno, míchám a zatím to funguje.

Zanechat komentář