Pozor tuto metodu používejte pouze v nouzi !!!

Bez vody to prostě nejde, to je nám jasné. Většina tuláků si vodu nosí s sebou. Další se spoléhají na studánky a potůčky. Co však dělat, když nemáme nic? V dohledu není ani studánka ani potok. Může nás zachránit mech.

Konkrétně se jedná o Bělomech sivý, který tvoří takové bochánky. Jistě ho znáte od vidění.

Trochu vody najdete i v jiných druzích, ale tenhle je extrémně nasákavý.

Roste na svazích, ve skalách, v lese, no prostě skoro všude. Pokud se vám ho povede najít, tak máte vyhráno. Zkuste hledat na severozápadním svahu kopce. Tam jistě poroste a bude čekat, až si vezme vlhkost z mlhy nebo srážek, které na téhle straně kopce budou častější.

Pak už stačí jen vodu vymačkat. Pokud se chcete osvěžit, dejte si trochu mechu do dlaně a sevřete jí. Zvedněte palec, dejte ruku nad pusu, otočte palec směrem dolů a zmáčkněte. Tekutina začne téct po palci přímo do pusy. Jak to chutná? Zemitomechově ☺

Pozor tuto metodu používejte pouze v nouzi !!!

Určitě nedoporučuju toho bez úpravy pít velké množství, protože člověk nikdy neví, co šlo okolo. Pozor tuto metodu používejte pouze v nouzi !!!

Pokud si chcete nasbírat víc vody do hrnku nebo lahve, tak jí přefiltrujte přes látku. Já na to používám hedvábný šátek. Ten je jemný a zastaví všechny nečistoty. Voda bude kalná, ale chutná.

Po převaření žádné nebezpečí nehrozí. Na chuť se jde zvyknout. Pokud si uděláte lesní čaj z jehličí, přidáte maliník nebo jahodník tak mechovou chuť přebijete.

Voda z mechu vám může pomoci, když budete chtít uhasit oheň, ale myslím si, že to budeme brát jako „nouzovku“. Správný táborník na to myslí, a dělá oheň pouze u zdroje vody, kde může oheň bezpečně uhasit. 

Každopádně je voda z mechu zajímavou alternativou, když vše ostatní selže. Mnoho lidí ani nenapadne, že se v mechu může ukrývat tolik vody. Ano, je tam, i když neprší, dokonce i když je sucho, tak najdete místa kde je tenhle mech nasáklý vodou. 

Jedno upozornění na závěr. Pokud si vezmete vodu z mechu, tak vymačkaný mech prosím vraťte zpět na své místo. Je škoda zbytečně ničit přírodu. Pokud ho vrátíte zpět, tak poroste dál.

Samozřejmě existuje víc způsobů, jak najít vodu v přírodě. Tohle je jeden z nejjednodušších.  Pozor tuto metodu používejte pouze v nouzi !!!

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář