V dnešním článku se mrkneme na hezké zavírací nože. Jedny z Itálie a druhé z Francie. 

Nebude to žádná bitva. V první části představím dva Italy a v druhé části je porovnám s Francouzem. 

Napřed trochu historie.

Historie Opinelu sahá do roku 1890, kdy byl ve Francii vyrobený první kus. Old Bear je podstatně mladší. Italská společnost Antonini vyrábějící řadu nožů Old Bear byla založena v roce 1925.

Na první pohled jsou si nože velmi podobné, ale na ten druhý se najdou rozdíly.

Old Bear Classical Carbon L – Italian olive

První kousek z Italské dílny má na rukojeti dřevo z olivy s pěknou kresbou. Čepel je z uhlíkovky C67 a má délku 90mm a tloušťku 1,7mm.

Hned zaujme mosazná objímka ukrývající posuvnou pojistku. Pojistkou lze nůž zajistit jak v zavřeném, tak i otevřeném stavu.

Pro otevírání slouží vybrání na čepelce, tzv. nehetník. Stačí lehce zabrat a nůž se otevře. Pak je potřeba posuvnou pojistkou zajistit čepel proti zavření. Nikde není žádná pružinka nebo složitější mechanismus. Vše jednoduché a nezničitelné. 

Délka nože v zavřeném stavu je 120mm a v otevřeném pak 215mm při váze 81g.

To je velmi slušný údaj. 

Druhý kousek – Old Bear, má skládanou ručku z vrstveného dřeva s pruhem v barvách italské trikolory. Čepel je nerezovka 420.

Rozměry jsou stejné jako předchozí kousek jen váha se liší, ta je 58g. To je dáno tím lehkým skládaným dřevem na rukojeti. Hezky se drží a v ruce není skoro cítit.

Jedná se o jednoduché a levné nože s hezkým designem. Konstrukce a pojistka je bytelná, i když mi tam trochu překáží. Myslím tím na oko, vizuálně. Jinak funguje jak má, dobře se ovládá i s mokrýma prstama. Na rozdíl od Opinelu, kde se točí prstencem, který ne vždy dobře nahmatáte. 

Old Bear mají tenčí čepel než Opinely, ale to není na škodu. Nože jsou z výroby hezky čistě opracované, ale sem tam se stane, že některý kousek je méně nabroušený. Stačí pár tahů na keramice a je po problému. Stává se to ale i u Opinelu a dalších značek. A dokonce i těch drahých.

Mínusy

Vyloženě mínusy jsem nenašel. Krom jednoho, a za to může konstrukce a usazení čepele do dřeva. Trpí na to jak Opinel, tak i Old Bear. Vlhko, to občas dělá problémy při otevírání nože. Dřevo navlhne, roztáhne se, a pak máte co dělat než nůž otevřete. Doporučuju dát do sklenice olej, stačí lněný nebo olivový.

Ten pak zahříváme ve vodní lázni a ponoříme do oleje celou ručku až po čepel. Klidně nechte několik hodin. Dřevo se zatáhne olejem. Ztmavne, trošku ztěžkne, ale namaže se a zacelí dřevo u mechanismu a čepel půjde lépe otevírat, i když bude mokro.

Jinak nemám, co vytknout. Nože jsou k dostání s různými dřívky na rukojeti, můžete mít uhlíkovku nebo nerezovou čepel a samozřejmostí jsou různé délky. Zpracování super, ergonomie skvělá.

Použití

Na dřevo, na lehké řezání jsou tyhle nože fajn. Nejsou na sekání, páčení a další věci. Tenká čepel chce trochu cviku při jemném řezání. Má tendenci zakusovat se hluboko do materiálu. Při práci s potravinama je tenká čepel obrovská výhoda.

Tyhle nože jsou do táborové kuchyně skvělí pomocníci. Ale ani v klasické kuchyni se neztratí. Vykoštování masa nebo práce se zeleninou je doslova hračka. Tenká čepel nic nerozlamuje a ani se na ní nic moc nelepí.

U uhlíkovky jen hlídejte, zda je po použití čepel otřená do sucha nebo namazaná olejem. Cibule nebo citron můžou zanecht na čepeli stopy. Uhlíkovka prostě časem chytne patinu. Což není na škodu. Mapy na uhlíkovce udělá i horčice nebo ocet, takže starat se a utírat hned po použití.

Opinel.

Ten co mám, je Carbon 10 s čepelkou 100mm a tloušťkou čepele 2,5mm.

Je hodně starý. Možná 25 let, ne-li víc. Rukojeť buková, obroušená a napuštěná olejem. Je to otloukánek. V době, když jsem ho kupoval, jsem neznal žádný takhle jednoduchý nůž. Znám dva tábory lidí, Ti co Opinel milují a Ti co ho nenávidí. Myslím, že podobné to bude i s Old Bear. 

Rozdíl mezi OB a Opinel.

Na první pohled je to pojistka. U Opinelu se točí celou objímkou, zatímco OB má jen pojistku posuvnou a objímka je napevno.

Výhody a nevýhody této pojistky jsem napsal. To, že se dělá tak dlouho znamená, že je jednoduchá a funguje.

Pokud bych si měl vyrat, tak bych volil olivové dřevo na ručku, protože má hezká léta, která naolejováním ještě víc vyniknou. A délku čepele 90 nebo 100mm to znamená velikost L nebo XL. Myslím si, že je to optimální délka na všechny možné práce. A co se týká oceli, tak jednoznačně uhlíkovku. Lépe drží ostří a dá se snadněji vybrosit do jedovata.

Který vybrat?

Je to těžké, osobně bych nevěděl a měl problém. Všechny jsou hezké. Ale jak jsem psal o kus nahoře, dřevo a uhlíkovka s délkou cca 100mm u mě vede. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Ahoj, osobní zkušenost s Old Bearem nemám, toho má kamarád, ale s Opinelem ano. U Opinelu problém se zavíráním po navlhnutí jsem vyřešil napuštění rukojeti horkou fermeží a v místě čepu čepele trošku probrousil a osadil teflonovými podložkami. Nyní jde otvírat i jednou rukou.

Zanechat komentář