V dnešním článku se podíváme na rychlou opravu karimatky, kterou zvládnete i v terénu. Propíchnutá nafukovací nebo samonafukovací karimatka je noční můrou každého uživatele.

I když se o ní staráte a poctivě si čistíte místo, kam pokládáte karimatku, tak jednou to prostě přijde. Osobně používám samonafukovačky dvacet let, musím zaklepat, ještě jsem nepíchnul. Asi jsem s výběrem místa moc pečlivý.

Na internetu jsou samozřejmě story o praskajících karimatkách. Ty moje jsou v zápřahu, mám dvě Therm a rest a jsou ok i po dvaceti letech používání.

Ale k věci. 

Firma Therm a rest nabízí jako volitelné příslušenství i opravné sady. 

Permanent Home Repair Kit je větší sada na rozsáhlejší opravy. Díky lepidlu a větším záplatám zvládnete i trhliny velikosti jednoho palce. Počítejte však s cca 4 hodinami, které lepidlo potřebuje k vytvrdnutí.

Na drobné a rychlé opravy stačí menší sada.

Instant Field Repair Kit – tu použiju na opravu i já. Mimochodem, pokud si koupíte jakoukoliv karimatku Therm a rest Neoair, máte v balení i menší opravnou sadu. Vlastně je to podobná sada jako Instant, ale méně vybavená. Každopádně na cesty to stačí. Pokud nejste trhan :-).

Jak se s opravnou sadou pracuje? 

Je to snadné a dá se říct, že za 5 minut se to dá v klidu zvládnout.

Hlavní je najít dírku. Pomůže k tomu trochu vody nebo mokrý kapesník.

Dírku si označíme a necháme povrch uschnout. Z balení vyjmeme alkoholem napuštěný ubrousek a vyčistíme okolí dírky, zhruba pět centimetrů velké kolečko.

Necháme alkohol odvětrat a na dírku naneseme samolepící čočku. Ano, vypadá to jako čočka o síle několika milimetrů a průměru kolem dvou centimetrů.

Čočka je na papírku, po přilepení ke karimatce, jen přitisknete a odlepíte horní krycí papír.

Čočka je stále lepkavá, takže se musí něčím přelepit. K tomu slouží flastr type A. Ten lepí jen z jedné strany a zakryje čočku i její okolí cca 4 cm velké. Přitlačit a je hotovo.

Můžeme karimatku zase nafouknout a používat. 

Já jsem si dírku vyrobil spínacím špendlíkem. Karimatku mám zkušební, která je zhruba na deseti místech opravovaná. Také jsem se snažil jednu záplatu odtrhnout. Drží to jako ďábel. I když jsem se snažil silou, tak jsem záplatu nesundal. 

Tahle opravná sada je velice šikovná věcička. Skvěle funguje na karimatkách Therm a rest, ale zkusil jsem s tím zalepit goretexový žďárák i nafukovací bazének a drží to také fajn. 

Výhoda je, že u nafukovaček je sada na drobné opravy v balení. Pokud si pořídíte Instant sadu, tak můžete zalepit až šest dírek. Na větší trhliny pak doporučuju větší sadu Permanent.

Největší výhodu spatřuju v rychlém a snadném použití, a také to, že se může karimatka hned použít. 

Samozřejmě můžete imrovizovat, zažil jsem člověka, který nouzově opravoval karimatku ductapem, ale to nebylo na dlouho, za pár dní šel ductape dolů. A další borec lepil karimatku sadou na opravu kol a taky se dalo. Ale byla ta opravená část vidět. U originál lepení je flastr transparentní, takže ta oprava není tolik vidět.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

3 komentářů

  1. […] Jsou těžší a dražší než pěnové a některé mají lepší R – value, ale jsou o veliký kus pohodlnější. Uvnitř mají pěnu s pamětí a při povolení ventilu se začnou póry v pěně plnit vzduchem a tak se karimatka skoro sama nafoukne. Stačí jen dvakrát fouknout a máte karimatku připravenou k použití. Výhoda je, že i kdyby se píchla, tak neležíte jen na kusu hadru, ale budete tam mít ještě trochu pěny. Hezky se na nich leží, dobře se udržují a nikdy jsem za těch víc než dvacet let s nimi neměl problém. Dají se koupit i opravné sady na zalepení dírky. Psal jsem o tom v článku zde.  […]

  2. Dobry den uchazi mi karimatka Klymit Static V Recon pres ventil nemate nejaky tip jak nebo kde opravit?? dekuji

    • Kolikrát stačí jen ventil namočit do octové teplé vody a nechat odpočet a pak vyčistit a vyfoukat. Pokud to nepůjde tak reklamovat tam kde jste to koupil

Zanechat komentář