Pár ☺  jsem jich zkusil a za ty roky jsem si názor udělal. Nakonec se mrkneme na několik karimatek Therm a rest, které jsem měl zapůjčené na testování. Bude to delší článek, tak si udělejte kafe nebo čaj a jdeme na to.

Napřed se mrkneme trochu do historie. Tedy ne historie karimatek, ale do mojí historie ☺.

Moje první noc pod stanem proběhla někdy v srpnu 1976. Tříměsíční Krakenek si vesele ležel na nafukovací matraci od Gumotexu v kempu v Ejpovicích pár kilometrů od Plzně. Nebrečel jsem, takže to byly dobré noci a dobrá podložka na spaní. Na karimatce, klasické pěnové  jsem spal poprvé na rybářském táboře někdy ve dvanácti letech. Byla červená a já jí nesnášel.

Nešla zabalit, nešla rozbalit, protože se stále rolovala a byla červená. Když zapršelo, byla jako houba. Fakt „skvělá“, netuším, kdo jí tenkrát vyráběl. V roce 1990 jsem byl na čundru s partou trampů a spal na jehličí. A tam se asi zrodil můj odpor ke spaní na zemi bez podložky. Prostě karimatka musí být. Půl roku nato jsem už jel v testování karimatek. Napřed US army rolovací, Bundeswehr skládací nebo klasická alumatka.

Pak přišel rok 1994, moje služba u praporu hloubkového průzkumu, přežití několika desítek nocí bez karimatky, protože průzkumák prostě nemá místo na karimatku ani spacák. Tyhle tvrďácké akce se mi často připomínají a já vstávám rozlámaný s bolavými zády. 

Mezitím jsem zase zkusil nějaké pěnovky rolovací, ale donutit takovou karimatku, aby v klidu ležela je nadlidský úkol. ☺

A pak to přišlo, rok 1998, kamarád se vrátil z Anglie, kde byl na kurzu a přivezl samonafukovací karimatku Therm a Rest. Za 800 Kč z výprodeje. No když jsem to zkusil, říkal jsem si: „Nic lepšího jsem nezažil“. Dalo se to zabalit a dát do batohu, nevážilo to o moc víc než pěnovka, izolace byla lepší, pohodlnější, ale byla zde obava z propíchnutí. Tak jsem se naučil čistit důkladně místo na spaní. Píše se rok 2020 a já jí stále mám a používám. 

Ta původní byla 2,5 cm silná a o dva roky později jsem si pořídil ještě jednu Therm a Restku silnou 4,6 cm na zimu. Ta tedy stála asi 2700 Kč. Občas jsem je půjčil kamarádům, známým nebo v rodině a nikdy jsem neměl problém ani s ventilem ani s píchnutím.

Teď na nich řádí děti, jak venku tak i u vody, třeba místo nafukovacího lehátka. 

Klidně si říkejte, že nafukovačka nebo samonafukovačka není dost bushcraftová, ale za pár let Vám to záda vysvětlí. Nedám na ně dopustit. 

Když jsme s kolegy před časem seděli a bavili se o produktech, padl nápad udělat velké porovnání. Dnes je na trhu mnoho karimatek, různé druhy a značky. Já jsem věrný Therm a Restkám a díky našemu dodavateli jsem jich mohl pár zkusit. 

Začneme levnějšími pěnovkami, přejdeme na samonafukovačky a nafukovačky. Mrkneme i na povinnosti spojené s používáním nafukovaček a také na nějaká doporučení. Nebude to článek, ve kterém budu porovnávat katalogové parametry. I když ten základ se dovíte. Na každé karimatce jsem nějaký čas ležel a popíšu svoje pocity. Jdeme na to.

Malinké okno do historie firmy Therm a Rest.

Psal se rok 1971. Mamutí podnik na výrobu dopravních letadel Boeing, sídlící ve městě Seattle, oznámil největší propouštění zaměstnanců v historii podniku, na 50 000 zaměstnanců přišlo o práci. Dopad na místní populaci byl tak devastující, že dnes již ne moc slavný billboard poblíž letiště SeaTac hlásal: “Poslední, kdo odjede ze Seattlu, prosím zhasněte světlo.“ Mezi čerstvě nezaměstnanými se najednou ocitli i dva mladí inženýři Jim Lea a Neil Anderson, kteří nedočkavě dychtili po nové práci. Obrátili se na svého přítele, horolezce Johna Burroughse, aby jim vnuknul nějaké nápady. John jako horolezec věděl, že celý svět čeká na lepší podložku na spaní. Nafukovací matrace byly studené a často ucházely. Karimatky z pěny z uzavřených buněk zase nenabízely takové pohodlí. „Chtěl jsem matraci, která by byla lehká, teplá, a zároveň pohodlná“, říká John. Jim a Neil tuto jeho výzvu přijali. Jednoho dne Jim pracoval na zahradě, a když si chtěl kleknout na polštář, kterým si podložil kolena, všiml si, jak se z něj vytlačil vzduch. To byl ten okamžik záblesku. Jim si uvědomil, že pěna z otevřených buněk má tvarovou paměť. Nadšen tímto objevem, začal společně s Neilem pracovat na prvním prototypu „samonafukovací“ karimatky. V plánu měli vzít  pěny z otevřených buněk a vložit ji mezi dva kousky vzduchotěsné tkaniny. Pomocí starého sendvičovače natavili tkaninu a pěnu do sebe a vznikl tak vzduchotěsný sendvič. Přidali ještě ventil a první prototyp na testování byl hotov. Trvalo měsíce testování a úprav, než představili první dokonalý model.

V roce 1972 podali Jim a Neil žádost o patent a za další dva roky začali s výrobou karimatek Therm-a-Rest, prvních samonafukovacích karimatek na světě. 

V testu se tedy objeví tři moje staré samonafukovací karimatky, plus tři nové samonafukovací karimatky. Dále pět nafukovaček a dvě pěnovky a to vše od firmy Therm a Rest. Ano, není zde zastoupená jiná značka, i když zde budu zmiňovat jinou nafukovačku a to konkrétně Klymit Static V Insulated. Tohle bude povídání o Therm a Restkách ☺.

Najdete zde těžké i lehounké karimatky s rozdílnou konstrukcí a také s různým R – value a to od 2,0 do 7,2. 

Co to je R – value? Tak ještě malé vysvětlení, co že to je. ☺

Abychom mohli změřit sílu izolační vrstvy, používáme k měření tzv. R-value ukazatel, který měří tepelný odpor karimatky. Vyjadřuje izolační schopnosti karimatky, tedy čím vyšší je R hodnota, tím lepší izolační schopnosti karimatka má, více izoluje a vy se budete cítit tepleji.

  • Standard ASTM F3340-18

Firma Thermarest se společně s odborníky podílela na vývoji standardizovaného testu tak, aby mohl být ukazatel R-value měřen. Výsledkem je jednotná norma ASTM (Americká organizace pro testování materiálů), respektive standardní test F3340-18 pro měření ukazatele R-value. Pro testování karimatek norma ASTM používá nový zkušební přístroj.

  • Kde se vzal ukazatel izolace R-value? 

Každá karimatka je testována ve studené komoře při stabilní teplotě 4C. Uvnitř tohoto tepelně utěsněného kontejneru je do zkušebního přístroje mezi dvě kovové desky umístěna karimatka. Spodní deska představuje sensor a zůstává studená po celou dobu testu, karimatka, která poskytuje hodně izolace, pomáhá udržovat spodní desku v teple, takže senzor spotřebuje méně elektřiny (energie) k udržení své teploty. Podložka s menší izolací bude vyžadovat více energie. Množství energie potřebné k udržení tepla desky se vloží do rovnice, jejímž výsledkem je právě ukazatel R-value. Čím méně energie je zapotřebí k udržení tepla desky, tím vyšší je hodnota R a naopak.

Firma Therm a Rest byla a je zastáncem používání hodnoty R jako nejobjektivnějšího způsobu měření izolace a tuto metriku používá po celá desetiletí, přestože konkurence používala teplotní rozpětí. Nový standard používá jiný testovací protokol a zařízení, což znamená, že všechny karimatky Therm a Rest díky absolvování standardizovaného testu obdrží nové hodnoty R-value.

(převzato od Therm a Rest)

Pěnové karimatky 

Pěnovky od TaR mají uzavřené póry a povrch je posetý výstupky a prohlubněmi. Uzavřené póry jsou jasné, neproudí tam vzduch, nenasákává to vlhkost a tím pádem stále stejně izoluje. Výstupky a prohlubně, lépe rozkládají tlak na plochu, lépe odfiltrují nerovnosti terénu a také po noch spacák méně klouže. Tyhle karimatky jsou velice tiché. Dají se použít i jako sedátko nebo závětří při vaření. Nemusíte se bát když jí píchnete. Životnost je veliká. Máte možnost konstrukce rolovací nebo skládací. A pak s alufolí a bez. Osobně doporučuju s folií, má to lepší izolační vlastnosti a dá se s ní v nouzi signalizovcat vaše poloha.

Ridge rest a Ridge rest Sol

Rolovací karimatka Ridge rest se dělá ve dvou délkách a také šířkách. V provedení s alufolií a bez. Doporučuji s alufolií. Rozměr 51 x 183cm váha 400g a 64 x 196g a váha 540g. Tloušťka je 1,5cm a R – value 2,1. 

Je levná, odolná a dá se s ní fungovat od jara do podzimu. Nenáročná na údržbu a nezničitelná. V uvozovkách. ☺ Sice jí po rozbalení musíte chvilku přemlouvat, aby se znova nesrolovala, ale je na tom lépe než běžné rolovací karimatky. Nic po ní neklouže. V prohlubních se může usazovat voda nebo sníh. To je taková malá nevýhoda. 

Z lite  a Z lite Sol

Harmonika, skládačka. Neuvěřitelný pomocník do lesa, sedátko, závětří na vaření a podobně. Super rychlé zabalení a složení. V prohlubních se drží sníh i voda a doporučuji variantu SOL s alufolií, má lepší tepelný odpor. 

Rozměry 51 x 183cm váha 410g, tloušťka 2cm a R – value u verze Sol je 2,0 a obyčejná má jen 1,7. Od jara do podzimu nezničitelný pomocník, jen na zimu to moc není. I když znám plno lidí,  kteří jí tahají celoročně, také jsem pár nocí na ní v zimě dal. No co Vám budu povídat, samonafukovačka je jinde. ☺

Cena je dobrá, osobně se mi líbí Z lite víc než rolovačka.

Nejrychleji použitelná karimatka. 

Samonafukovací karimatky

Jsou těžší a dražší než pěnové a některé mají lepší R – value, ale jsou o veliký kus pohodlnější. Uvnitř mají pěnu s pamětí a při povolení ventilu se začnou póry v pěně plnit vzduchem a tak se karimatka skoro sama nafoukne. Stačí jen dvakrát fouknout a máte karimatku připravenou k použití. Výhoda je, že i kdyby se píchla, tak neležíte jen na kusu hadru, ale budete tam mít ještě trochu pěny. Hezky se na nich leží, dobře se udržují a nikdy jsem za těch víc než dvacet let s nimi neměl problém. Dají se koupit i opravné sady na zalepení dírky. Psal jsem o tom v článku zde. 

Začnu s mými stařečky. 

Z výprodeje britské armády, stará více než dvacet let. Model na štítku je Military long, zřejmě zakázka přímo pro armádu. Tloušťka 2,5cm , rozměr 51 x 183cm a váha 868g. R – value nevím, ale tipuju tak do 3,0 možná méně. Dříve jsem s ní jezdil celoročně, ale teď mám na zimu silnější karimatku. Tloušťka 4cm, rozměr 51x183cm a váha 877g. R value nevím, používám jí v zimě a v přímém srovnání s tou tenčí 2,5cm je tam rozdíl v komfortu sakra znát. Když mrknu na parametry těch novějších karimatek v téhle tloušťce tak bych tipnul kolem 4,0 R – value.

Co bych bral jako negativum, kromě toho že si musíte dobře vyčistit místo na spaní je, že povrch po namočení dlouho schne. Když používám goretexový bivak, tak mám karimatku z venku a je vždy mokrá. Izolaci to nevadí, jen je o malinko těžší.

Pokud jsem ve stanu, tak je povrch suchý. Jak už jsem říkal, tyhle samonafukovačky jsem používal i jako lehátka na vodu anebo na vojenském cvičení při překonávání vodní překážky. Za mě dobrý, cena větší ale jsem spokojený, jak s kvalitou produktu, tak i s kvalitou spánku. Teprve s těmito karimatkami jsem začal používat letní tenký spacák i v zimě. Prostě izolace od spodu je zásadní. 

Rozměr, tedy šířka. 51cm je na mě málo. Často se vrtím a tak se mi stalo, že jsem sjel na bok. Dnes jsou v nabídce i širší verze, 64cm nebo 76cm a to je mi velmi sympatické. ☺

Therm a Rest Trail lite a Trail Scout

Trail Lite, patří k levnějším samonafukovacím karimatkám. Váhově a tepelným odporem také patří ke středu. Dělá se ve třech variantách. Označení R má rozměr 51x183cm, váhu 740g, tloušťku 3,8cm a tepelný odpor R – value 3,2. Verze L je 64x196cm, váha 1050g, síla 3,8cm a R- value 3,2. 

Ještě se dělá dámská verze. Lépe zateplená. Verze Wr 51x168cm , váha 710g, 3,8cm silná ale tepelný odpor je 4,5 a to je slušná hodnota.

Jedná se o pěknou a cenově dostupnou karimatku, která se dá použít i celoročně. R – value 3,2 není až tak moc, ale otužilcům, nebo drsňákům bude stačit i v zimě. Cena je víc než přívětivá. Uvnitř karimatky je pěna, která pomáhá při nafouknutí, a také funguje jako izolace. Díky skvělému ventilu WindLock nafouknete karimatku lehce a rychle.

Trail Scout

Je o malinko lepší karimatka než Trail Lite. Nedívejte se na tepelný odpor, tam je o desetinku horší, ale má příznivější cenu a hlavně povrch. Ale pěkně popořádku.

Scout se dělá ve dvou provedeních, 51x183cm, váha 630g a tloušťka 2,5cm při tepelném odporu 3,1. Další rozměr je 64x196cm, váha 860g, tloušťka 2,5cm a 3,1R – value. Jasně papírově je to třísezónní karimatka. Ale moje stará ☺ TaR pro britskou armádu má podobné parametry a kolik zimních vandrů jsem s tím v pohodě dal. Vejde se do batohu, klidně i malého o objemu cca 20 litrů, a prostě člověku stačí. Komfort nabízí, proti pěnovkám jistě. Ale jsou tu lepší karimatky, které ale stojí několikrát víc peněz. Bezkonkurenční je ale pogumovaný povrch, který nesaje vlhkost a neklouže. To se mi na ní líbilo nejvíc. Prostě drží na místě jak přilepená. Pokud bych s nafukovačnou začínal, a chtěl jí do vlhka, tak neváhám a začnu na téhle Therm a Rest Trail Scout.

Samonafukovačky uzavřeme něčím co je mezi nafukovačkama a samonafukovačkama.

Therm a Rest ProLite Apex

Kdybych jí chtěl popsat jednou větou, tak lehká, komfortní a cenově příjemná karimatka.

Vyrábí se ve třech variantách. R je 51x183cm při váze 630g, RW je 64x183cm při váze 790g a L je 64x196cm při váze 850g. Tloušťka je 5cm a R- value 3,8. Tepelný odpor je sice na hranici mezi třísezónní karimatkou a zimní, ale ta tloušťka 5cm je perfektní. Kdo to zkusí, už nechce lehat na tenčí karimatky. To pohodlí je silně návykové. A tím se dostáváme do kategorie nafukovaček.

Nafukovací karimatky NeoAir

Měl jsem v testu i Nafukovačku NeoAir Xlite, ale tu jsme do prodeje nezařadili, i když špatná nebyla. Místo ní jsme vzali NeoAir Uberlite a NeoAir Xtherm a Xtherm max.

Takže Xlite sloužila jako modelka na přejíždění autem, plaval jsem na ní na vodě, i jsem na ní demonstroval poškození a následnou opravu. Psal jsem o tom zde. 

Popíšu zde NeoAir Uberlite, která mě dostala rozměry, váhou i tloušťkou. 

Dělá se ve třech rozměrech. Sko 51x119cm je karimatka jen pod záda, a nebudeme jí prodávat. Verze R je 51x183cm velká, při váze 250g a tloušťce 6,4cm a R value 2,3. Lko má 64x196cm, váhu 344g. Je to asi to nejmenší co jsem viděl. Sbalená se vejde do kasy u kalhot. Je fakt jako pírko. Tloušťka je super, ale R value je tak na třísezónní použití. Každopádně je velmi komfortní. 

Druhý extrém jeNeoAir Xtherm a Max

Rozdíl je jasný na první pohled, Xtherm má zakulacené rohy a zužuje se u nohou zatímco Xtherm Max je obdélník. Rozdíly tam jsou a tak vypíšu všechny parametry. Každopádně se jedná o velmi lehkou karimatku s bezkonkurenčním tepelným odporem. R – value 7,2. 

X therm  – nesedí názvy s titulkem

R 51×183 cm, váha 430 g a tloušťka 6,4cm

L 64×196 cm, váha 570 g a tloušťka 6,4cm

X therm Max 

R 51×183 cm, váha 490 g a tloušťka 6,4cm

RW 64×183 cm, váha 610 g a tloušťka 6,4cm

L 64×196 cm, váha 640 g a tloušťka 6,4cm

Perfektní poležení, komfort, skvělý teplený odpor. Izolace i do velkých mrazů. A po zabalení váha malá a balíček velký jako litrová láhev Nalgene.

Ano cena je trochu jinde než u předchozích karimatek, ale tohle je vážně špička.

Také tloušťka 6,4cm je perfektní. Tohle vyžehlí všechny nerovnosti na zemi.

Komu tohle nestačí, tak může mrknout na verzi Topo a Topo Lux.

Rozdíl je jasný na první pohled, Topo má tloušťku 7,6cm a Topo Lux 10cm. Fakt deset. To už je matrace. ☺ 

Ale zase pěkně popořadě.

Therm a Rest Topo 

R 51×183 cm, váha 620 g a tloušťka 7,6 cm

RW 64×183 cm, váha 800 g a tloušťka 7,6 cm

L 64×196 cm, váha 620 g a tloušťka 7,6 cm

Teplený odpor je 2,3 což je tak na tři sezony, ale ta tloušťka 7,6cm je skvělá. Naprostá pecka. Lepší je už snad jen Topo Lux s 10cm a lepším R – value.

Topo Lux

R 51×183 cm, váha 650 g a tloušťka 10 cm

RW 64×183 cm, váha 800 g a tloušťka 10 cm

L 64×196 cm, váha 850 g a tloušťka 10 cm

XL 76×196 cm, váha 1020 g a tloušťka 10 cm

Zde je R value 3,7 a díky komfortu co nabízí těch deset cm tloušťky je to můj favorit.

Test.

Testoval jsem poctivě. Měl jsem na karimatky skoro dva měsíce. Spal jsem s nimi v lese, na terase i na dlažbě. Někdy jsem i v noci přelézal z jedné na druhou ☺  (karimatku). Každá je jiná a každá je určená na něco jiného. 

Dal jsem si za úkol vybrat dvě až tři, které bych doporučil. No, bylo to moc těžké. Kvalita je u Therma a Restu skvělá. Dokonce jsem je porovnával s nafukovačkami od Klymitu, kterým budu věnovat zase jiný článek. 

Takže sem hodím MOJE FAVORITY:

Therm a Rest Z lite – levná, lehká, nezničitelná a multifunkční karimatka. Pohodlí stačí pro drsňáky. 

Pokud někdo chce víc, tak Trail Scout, ne moc drahá, ani těžká, a neklouzavý povrch jasně vede.

Do kapsy na léto, na hltání kilometrů a akce nalehko, bych volil Neoair UberLite. Malinkatá karimatka do kapsy.

Na zimu pak NeoAir Xtherm, která je lehká, ale má brutálně skvělou izolaci. Na zimní akce na lehko, super kandidát.

No pak ještě jedna. Na dlouhé a pohodlné spaní jsem si vybral NeoAir Topo Lux XL. Šíře 76cm, délka 196cm a 10cm tloušťky hovoří jasně. Na téhle se bude válet dobře, pohodlně a dlouho.

Závěr.

Když jsem plánoval tenhle karimatkový speciál, tak jsem měl jasný cíl. Udělat to jasné a srozumitelné. Kdo si tohle přečte,  tak bude vědět, co chce a jakou karimatku vybrat. A jak to dopadlo? Sám mám pár favoritů a nemám jasno ☺

Snad jste na tom lépe. Doporučuju se zastavit na prodejně v Praze nebo v Šumperku a podívat se naživo. Prostě ukázaná platí a u karimatek dvojnásob. 

Ať vyberete cokoliv, tak věřte, že kvalita je super, a když se o karimatku budete starat, čistit místo na spaní, tak máte na dvacet let klid. 

Doufám, že Vám článek pomohl a udělal trošku jasno v problematice karimatek. Hezký den přeje Kraken

Sdílet

1 komentář

  1. Pěkná recenze, spousta zajímavostí, vždycky potěší takovej rozsáhlej článek a doufám, že jsi si testování užil, přece jenom kdy si může člověk při práci lehnout

Zanechat komentář