V dnešní recenzi se mrkneme na kudlu, která v poslední době vytlačila z EDC sestavy moje staré dobré Esee 3. 

Rozměrem, váhou, plochostí i cenou je Willumsen – budu mu říkat Will 🙂 hodně podobný právě Esee trojce. 

Jedná se o placatý nůž fulltang konstrukce. Celková délka je 200 mm a 100 mm je dlouhá čepel, při tloušťce 3,8 mm. Na rukojeti najdeme skvěle opracovanou zelenou G10 a čepel je upravená matným DLC povrchem.

Váha nože a pouzdrem je 180 g a samotný nůž váží 122 g. Pouzdro je samosvorné, vyrobené z kydexu, nýtované a jako závěs je použit multi Tek-lok.

Nůž drží v pouzdře skvěle a nemusíte se bát, že z něj vypadne. Můžete ho tak nosit i hlavou dolů.

Povolením dvou šroubů můžete Tek-lok přendat jak potřebujete. 

Výbrus je plochý, zakončený malou fazetkou. Materiál čepele je vyrobený z Aus8. Tuhle ocel před lety používalo hodně firem, dnes je to spíš levnější materiál. Každopádně tepelné zpracování je skvělé a nemůžu si stěžovat.

I přes to, že je nůž velmi plochý, asi jen 14 mm v nejsilnějším místě, tak sedí v ruce dobře. Vše je dobře napasované a nikde nic netlačí.

G10 na rukojeti je lehce zdrsněné, ale celkově je nůž velmi doladěný. Design je pěkný, moderní a přitom je to stále funkční nůž. 

Kombinace zelené G10 a černé čepele je super. Povrchovka drží a nikde se neodírá. Sice jsou po sekání a štípání dřeva na povrchu stopy, ale ty se dají setřít.

Jsem naprosto nadšený z ostrého hřbetu nože. Tím se dá skvěle házet jiska o firesteel. Za tohle mají borci v Dánsku bod nahoru.

Nůž se mi velmi líbil už na fotce, napřed jsme ho vzali na zkoušku a nakonec po pozitivním testu jsme jich pár zařadili do prodeje.

Je to menší nůž, takže je určený na lehké práce. Ale přesekat za pomoci batoningu menší kládu, naštípat jí na třísky, není žádný problém. Na sekání to není, je to vážně lehký nůž.

Ostří si vede dobře, sice nemá takovou výdrž v ostrosti jako RWL nebo Elmax, ale pokud nůž nenecháte totálně ztupit a budete ho udržovat, tak bude fungovat. Já na oživení ostří v terénu používám keramický brousek o zrnitosti 1000.

Práce s potravinami je v pohodě, i cibule jde krájet dobře. Sýr po povrchu neklouže, ale není to žádná hrůza. Prostě univerzální nůž, který zvládne všechny práce. Práce se dřevem je hračka.

Nůž se s chutí zakusuje do materiálu a dají se s ním vykouzlit jemné kudrlinky, které pak zapálíte firesteelem. 

Nůž nosím samostatně jako lehké EDC, anebo jako doplněk k většímu noži, např. kukri nebo k velkému noži. 

Na fotkách to tak nevynikne a některé i zkreslují, ale doporučuji se podívat na prodejny v Praze nebo v Šumperku, kde si tyhle nože můžete zkusit. 

Mě nadchnul a jsem rád, že ho můžeme nabízet. Je to takové malé oživení trhu.

Design je velice povedený a po praktické stránce je dost dobrý. 

Jako mínus bych uvedl použitou ocel Aus8, i když jak píšu, neměl jsem s nožem problém, fungoval skvěle. Každopádně by si zasloužil třeba materiál D2 nebo Elmax.

Jinak nemůžu říct křivého slova. Za mě skvělá a zajímavá kudla.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář