Na tuhle brašnu jsem se těšil hned, jakmile se objevila v novinkách firmy Helikon.

Už jí trápím několik měsíců. Našel jsem spousty plusů a tři drobné mínusy. Ale o tom až později. 

Haversack bag, tak se téhle brašně říká anglicky, ale já s dovolením zůstanu u názvu brašna.

Tahle je vyrobená z Cordury 500D, což je velmi pevný materiál. Odolný proti oděru, roztržení a trochu i proti dešti. Pokud chcete, můžete si brašnu impregnovat sprejem. Odolnost se tak zvýší.

Rozměry jsou šířka 280 mm, výška 260 mm a hloubka 90 mm. Váha je necelých 430 g.

Testem s vodou a pytlem na odpadky jsem změřil objem hlavní vnitřní komory na 8 litrů a to je celkem dost. 

Je to prostorná brašna, má i spousty organizérů a úložných prostorů, a na ty se vrhneme za chvilku.

Brašna se dá nosit na levém nebo pravém rameni, díky popruhu, který je široký 50 mm a tím slušně rozkládá váhu do ramen. Popruh se dá odepnout a na brašně je i madlo na přenášení v ruce.

Nejvíce jsem do brašny naložil 6 kg a ještě se to dalo unést. Pravda je, že je to spíš na menší výlety. 

Svačinu pro rodinu v klidu naložíte. Klasickou PETku 1,5 litru do brašny dáte, ale pak musíte odhrnout víko, aby se to dalo zapnout. Litrová termoska s čajem se vejde jako nic.

Na fotce vidíte sestavu na jeden den. Pití v termosce, jídlo ve vaku, hamaka a spousta drobností na pobyt v přírodě. Tahle brašna je opravdu prostorná.

Z venku je řada Molle vazby pro připnutí dalšího vybavení. Na levém boku je kapsa tak akorát na pilku do délky 150 – 200 mm. Na druhém boku je průchozí tunel třeba na sekerku. Ze zadní strany najdete plochou kapsu cca 260 x 240 mm, která se dá zapnout zipem a je chráněná légou.

Tak a jdeme dovnitř. 

Rychlo přezka, která drží víko, se v osmdesátých letech používal na vojenské vybavení. Její opětovné zavírání chce trochu cviku. Nechápu, proč zde není použita klasická přezka, jako je na nosném popruhu.

Nevadí, trhneme za popruh na přezce a jsme uvnitř. Hlavní prostor jsem už měřil, má objem 8 litrů. Začnu popisovat přihrádky pěkně odzadu, jakoby od těla. 

Zde je kapsa krytá zipem o rozměrech 160 x 120 mm. Hned vedle ní je plastový kroužek na přichycení výstroje. 

Vpravo je kapsa na lahev s vodou cca 0,5 litru nebo plechovku piva, kameru, dalekohled a podobně.

Na čelní straně je velká kapsa na zip o velikosti cca 220 x 190 mm. 

Tak jdeme o přihrádku dopředu. 

Celá plocha této přihrádky je pošitá velcro panelem a na něj můžete lepit libovolné organizéry. Třeba ty z naší dílny viz článek.

Tahle přihrádka není nijak chráněná, ani zavřená. Pouze když přetáhnete hlavní vstup víkem, tak jsou věci kryté, ale pozor, pokud obrátíte brašnu vzhůru nohama, tak můžete drobnosti vytrousit.

Tolik popis a jdeme na plusy a mínusy.

Plusy.

Cena, zpracování, materiály, organizéry. Je vidět, že zde někdo přemýšlel. Tahle brašna je za dané peníze top EDC brašna na výlety, cestování i lehké výpady do přírody.

Není velká ani malá. Vejde se do ní opravdu hodně věcí.

Jako velké plus bych uvedl polstrování v části, kde se brašna dotýká těla a také v dolní části, kde se pokládá na zem. Je zde cca 3 mm vložka, která je tuhá. Drží tvar brašny, a i když jí nacpete hala bala, tak se jí nemusíte bát hodit na zem. Ani na těle nebude nic tlačit.

Mínusy.

Stoprocentně old přezka která drží víko. Dal bych tam klasickou přezku. Hlavně v zimně se špatně ovládá a špatně se s touto přezkou manipuluje. Otevírání je super, jen trhnete. Ale zavřít to, to chce cvik.

Druhý mínus.  Nezakrytá přední přihrádka. Udělal bych jí na zip, abych drobnosti nevytrousil. 

Třetí mínus, hlavní komora, pokud jí nacpete, tak má tendenci se rozlejzat. Chtělo by to stáhnout popruhem. Což je úprava, kterou si hned po recenzi na dílně udělám. 

Závěr. 

Haversack bag mě překvapil. Cenově dostupná a pěkně zpracovaná brašna od Polského výrobce Helikontex, který teda šije v Číně, pardon ve Vietnamu. 🙂 Ale kvalita i materiály jsou super, takže tady není co řešit. Určitě můžu doporučit. 

Nikde se ani po několikaměsíčním používání nepáře, nedře, prostě vše funguje, jak má. 

Vyrobeno ve spolupráci se Survival tech.pl což jsou borci, co se zabývají přežitím, a tak tyhle produkty dávají smysl. 

<a href="https://www.bushcraftshop.cz/bushcraftshop/e-search?q=haversack&amp;search_submit=&amp;qm=2">https://www.bushcraftshop.cz/bushcraftshop/e-search?q=haversack&amp;search_submit=&amp;qm=2</a>

Hezký den přeje Kraken.

Sdílet

Zanechat komentář