Déšť a plískanice můžou značně znepříjemnit pobyt v přírodě. Pokud máte pončo nebo pláštěnku, tak je vám to fuk a jen si vesele pískáte a smějete se.

Spousta lidí si myslí, že v pláštěnkách není žádný rozdíl a je jedno jakou máte. Opak je pravdou. 

Zapomeňte na obtažené sexy pláštěnky, to poslední co chcete, je zapařit se zevnitř. Pláštěnka nebo pončo musí být volné. Na rozdíl od Goretexových bund, které trochu potu odvedou, takzvaně dýchají, tak je pláštěnka nebo pončo neprodyšný materiál se zátěrem a ten prostě potřebuje vzduch, aby se nesrážela vlhkost zevnitř.

Ponča většinou bývají univerzální, to znamená jedna velikost. A tam bývá kámen úrazu.

Pokud jste menšího vzrůstu a nebudete pod pončo dávat batoh, tak si vystačíte třeba s pončem od Helikon o rozměrech 220 x 145 cm  materiál 100% Polyester – ripstop s váhou 495 g a balíčkem o velikosti 14 x 22 cm

Jak říkám na menší postavu to stačí. 

Jak to poznáte? Pokud si pončo nasadíte, tak by Vám spodní díl měl končit pod koleny, pokud používáte návleky, pokud ne, tak by mělo být pončo ještě delší a končit tak, aby Vám netekla voda při dešti do bot. Teda pokud nemáte rádi mokré nohy 🙂

Pokud jste větší, tak sáhněte po jiném ponču, třeba Holandském armádním, které je o 20 cm delší než to běžné US pončo. I když US pončo je také fajn.

Problém je, že je těžko seženete v solidním stavu a už vůbec ne nové. Časem odchází jak zátěr, tak i podlepené švy. Prostě tyhle materiály stárnou, ať to používáte nebo ne.

Kdo nemá rád maskování a volí civilní barvy, firma Jurek dělá celou řadu dobrých pláštěnek v silnějším a těžším provedení anebo ve verzi UL – ultra light. Takže tu máme verze Duo, Duo UL, Trio a Trio UL.

Já jsem si po dlouhém výběru vybral gramáží tu nejpevnější variantu a ještě verzi Trio, což je pončo s hrbem. Do hrbu se dá naskládat i velký batoh. 

Úplně to slyším, na zádech má hrbeček, jenom pěknej blbeček 🙂 Nevadí, hlavně že budu v suchu 🙂

Jurek Trio. O co jde?

Jurek Trio je skvělá pláštěnka – pončo s řadou vychytávek. Dělá se v různých velikostech.

  • S je pro výšku postavy do 160 cm // délka předního dílu pláštěnky cca 100 cm
  • Velikost M je pro výšku postavy do 170 cm // délka předního dílu pláštěnky cca 110 cm
  • Velikost L je pro výšku postavy do 180 cm // délka předního dílu pláštěnky cca 120 cm
  • Velikost XL je pro výšku postavy do 190 cm // délka předního dílu pláštěnky cca 130 cm
  • Velikost XXL je pro výšku postavy nad 190 cm // délka předního dílu pláštěnky cca 140 cm
  • Zadní díl pláštěnky je o 10 cm delší než přední.
  • Šířka všech pláštěnek je cca 142 cm.

Po zabalení to vypadá takto:

velikosthmotnostdélkaprůměr
S510 g27 cm7 cm
M540 g27,5 cm7,5 cm
L570 g28 cm8 cm
XL600 g28,5 cm8,5 cm
XXL630 g29 cm9 cm

Jsem větší pán, 185 cm vysoký a vážící 109 kg. I můj batoh bývá o něco větší. V létě 30 litrů, na podzim 45 litrů a v zimě klidně 60 litrů.

Zvolil jsem velikost XXL.

Asi by mi stačila velikost XL, ale takhle mi končí pončo cca 10 centimetrů nad zemí a jsem v suchu i při větru a velkém lijáku. 

Trio v klasické silné verzi je z odolného a pevného materiálu.

Nepropustnost polyesterové tkaniny natírané polyuretanem a SILIKONEM je minimálně 10000 mm tlaku vodního sloupce.

Švy jsou nepropustně vysokoteplotně zalepeny PU páskou !!!

Lze dokoupit příslušenství v podobě kolíků, popruhu a prutu na stavbu přístřešku, ale zvládnete to i s trekovou holí nebo klackem.

V přístřešku je relativně dost místa. Je to tak zalehnout a ráno zabalit a frčet dál. 

Rozměr rozevřeného ponča je 287 x 142 cm. 

Celkem slušná plachta. 

S pončem a přístřeškem této velikosti mám zkušenosti z Norského Jervenu, který je v rozbaleném stavu velký 286 x 143 cm a váží 650 g. Jen se jinak nasazuje a používá. Psal jsem o něm zde. 

Jurek Trio je klasické pončo, které se nasazuje přes hlavu. Má kapuci, která se dá stáhnout pomocí šňůrek a olivek a také vzadu nastavit díky suchému zipu.

Je zde i kšilt a na prsou je našitý popruh s plastovým očkem. Tyhle očka jsou našitá i po obvodu a umožňují pohodlnější stavbu přístřešku. K tomu se dostanu za chvilku.

Když si pončo hodíte na sebe, tak na levé i pravé straně je řada druků pro spojení ponča na bocích. Když dáte ruce podél těla, tak to jen tak tak zakrývá ruce. Pokud je natáhnete dopředu, tak vám pončo zakrývá ruce cca 10 cm pod loket. 

Důležitá je ale délka u nohou. Pončo je přirozeně vzadu delší než vepředu. Při nošení s batohem je tohle důležitý parametr. Jakmile nahodíte batoh, tak se pončo jakoby zmenší a hned je krátké. Myslete při výběru i na tohle.

Pod tohle pončo se vleze menší batoh, ale pokud chcete, aby vše fungovalo jak má, tak použijte hrb 🙂

Zhruba v oblasti lopatek najdete podélnou légu, pod kterou je zip. Léga je proti plandání opatřena několika suchými zipy. Když zip rozepnete, vyndáte ven. Tenhle hrb pojme až 80 litrový batoh. Takže napřed nasaďte batoh, upravte se a pak teprve nahazujte pončo. Chce to pomoc kolegy anebo trénovat. Slabší jedince, zvlášť za větru a deště, může tato operace rozhodit. Raději jim pomožte pončo na batoh nahodit 🙂

Přístřešek.

Jak už jsem psal nahoře. Lze z tohoto ponča udělat přístřešek pro dospělou osobu. Plachtu 300 x 300 cm nenahradí, ale zase je to malé a skladné. 

Jsem naučený stavět tento přístřešek za pomocí trekové hole, pár kolíků a kousku paracordu. Do minuty mi přístřešek stojí, takže v dešti moc nebudete moknout. Potom jen zalehnout a spát. Vejdu se s botami, batohem a krásně se natáhnu. Jen je potřeba to správně natočit proti větru a dešti. Pořád je to přístřešek, který je uzavřený z 3/4.

Závěr

Pončo – pláštěnka, ze které se dá postavit přístřešek. Kvalitní materiály, promyšlený střih a detaily a výroba v Čechách. Co víc si přát. I cena je zajímavá. Barva je pěkná nerušící, přírodní. 

Na trhu je značné množství ponč nebo pláštěnek, snažil jsem se do článku vypsat věci, které fungují a které by mohli při výběru pomoc. 

Jurek Trio mě zaujal a je fajn.

Nebojím se tenhle produkt doporučit dál. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář