Liška neboli Letní Instruktorská Škola je kurz pro mladé instruktory na Táboře Černý potok.

Na zkušenou sem přijeli uchazeči o práci instruktora na letních táborech. Během sedmi dní si prošli kurzem první pomoci a záchranou na vodě, hereckým workshopem, teorií věkových skupin, pravidly přípravy her, dodržování bezpečnosti při hrách a přežitím v přírodě.

Tým Bushcraftportal jezdí na Černá potok pravidelně už několik let a věnujeme se zde společně s instruktory právě přežití v přírodě.

Většinou je tato akce poslední týden školního roku. Letos to o dva dny zasáhlo do prázdnin. Ničemu to nevadí, jen jsem musel na tuhle akci přijet se svými dětmi. Pomohly mi s balením věcí a také se zúčastnily stavby přístřešků, ale k tomu se dostaneme.

Jako každý rok začínáme trochou teorie a bezpečností. Takže na přetřes přišla ekologie, ohleduplné chování v přírodě a pár rad a tipů jak se v přírodě rozhodně nechovat.

Budeme moc rádi, když si z toho mladí instruktoři něco vezmou k srdci a budou to předávat dál té ještě mladší generaci.

Instruktoři z Lišky jsou připravováni na různé situace, i když se třeba nebudou zrovna týkat práce s dětmi. Proto další probírané téma bylo vybavení pro přežití v přírodě.

Ukázal jsem všem svoje vybavení na 24 hodin, ale také KPZku, anebo soupravu na přežití. I Lišáci 🙂 ukázali svoje vybavení. U každého jsem se zastavil a společně jsme probrali pro a proti sbalených věcí v batohu a také důvody, zda to či ono vybavení zařadit nebo vyřadit.

Další bod programu byly nástroje, jako pila nebo nůž. Opět s praktickou ukázkou. Manipulace s nožem a třeba i základy rozdělávání ohně

Poté přišlo na řadu přespání v přírodě. Teorie i praktická ukázka stavby přístřeší z doneseného nebo přírodního materiálu.

Letos bych řekl, že 99% přístřešků bylo použitelných a jeden z nich překonal moje očekávání.

Ten zde necháme na ukázku, ale ostatní přístřešky pak instruktoři rozeberou a vrátí je přírodě.

Ještě předtím v něm ale absolvují svoji noc. V noci malinko pršelo a ráno jsem se dozvěděl, že jen jedné skupině do přístřešku nateklo, ale jinak bylo vše ok.

To jsem moc rád.

Chtěl bych pochválit mladé instruktory, byl z nich cítit zápal pro věc a snahu udělat přístřešek co nejlepší. 

Také zmíním moje holky, které také přiložily ruku k dílu a jedné skupině pomáhaly se stavbou přístřešku. 🙂

Bylo to moc fajn a těším se na příští Lišku – Letní Instruktorskou Školu. 

Pokud Vás zajímá samotný tábor a chcete sem dát svoje děti, tak se mrkněte na odkazy. 

Tábor Černý potok doporučuji. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář