Uklízecích projektů je v České republice hned několik. Každý si však může udělat svou uklízecí akci. Nedělám si iluze, že by se toho chytil každý druhý, ale když se připojí jeden ze sta, tak je to lepší než nic.

Lidi jsou prasátka, nechávají po sobě v přírodě hrozný binec. Pardon, omlouvám se prasátkům, lidi jsou daleko horší. 

O bordelu v lese jsem se už několikrát zmiňoval. Jeden až žasne, kam až lidi dokážou dovézt bordel – např. lednice, pneumatiky a další harampádí. 

Dnes se mrkneme na daleko menší odpad. A možná ještě otravnější a nepříjemnější než je stavební suť ve škarpě.

Petky, plechovky, obaly od jídla, tatranek anebo od cigaret a pak také brčka a vajgly. To je jen malá ukázka toho co se dá v přírodě najít. Vítr to pak roztahá všude, voda při dešti to spláchne dál, a tak si v tom spokojeně žijeme.

Občas si vezmu plastový pytel na odpadky, rukavici a cestou z vejletu sbíráme bordel.

Tentokrát jsem vyrazil s dětma na procházku do Ejpovic, což je zatopený lom nedaleko Plzně.

Lidi se sem chodí procházet, sportovat a koupat. Vede tu i klasická stezka a cyklostezka. Prostě ráj pro odpadkáře.

Naše trasa byla cca dva kilometry dlouhá a nasbírali jsme čtyřicetilitrový pytel různého odpadu. 

Nechápu, když někdo táhne dvoukilovou petku s pitím, a po vypití to váží 7 gramů, proč je takový problém to odnést zpět.

Chtělo by to klacek a mlátit takové jedince přes ruce.

Dětem se snažím od malička vysvětlovat, že tohle do přírody nepatří. Tohle vytvořil člověk a člověk to sem přinesl a měl by to po sobě uklidit. 

Od řečí není k činům daleko. A tak vezmeme pytel a jdeme na to.

Ten pocit, když odnášíte z přírody pytle botelu, je k nezaplacení. Holky to mají jako zábavu, vypráví o tom ve škole a doufám, že se někdo z jejich spolužáků zapojí. Ale hlavně musí začít sami dospělí, tedy jít příkladem. Nic v přírodě nevyhazuju a naopak čistím a sbírám odpadky.

Připojte se taky. Nic to nestojí. A třeba Vás někdo potká a zeptá se, co to děláte a možná se připojí příště. 

Nejsem naivní, abych si myslel, že zachráním svět před odpadky. Ale snažím se i to málo, co pro to děláme ukazovat na sítích, sdílet a šířit. Podle ohlasů, co mi chodí, nejsme sami.

Spousta lidí dělá to samé, ale tajně. Osobně si myslím, že je to chyba. Mělo by se to šířit dál, aby se přidalo co nejvíc lidí. 

Jinak bude naše příroda jako jedno velké smetiště. 

Víte, jak dlouho se rozkládají jednotlivé materiály?

Zajímavá tabulka, že? 

No a pak je tu ještě jeden nešvar, kapesníčky u všech turistických tras. Asi je velký problém kapesníček zahrabat, hodit pod kámen či mech. Ono to dost pomůže rychlejšímu rozložení toho materiálu.

Docela by mě zajímalo, kolik lidí, co čte tyhle stránky, dělá podobné věci.

Hoďte, prosím, po přečtení dolů komentář. Sbíráte odpad? Čistíte přírodu?

Nebo alespoň dodržujete pravidlo: „Co si přinesu, to si odnesu“?

Zajímá mne Váš názor. 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

6 komentářů

  1. Za rok odtáhnu z lesa nejeden pytel bordelu. Hlavně v okolí při jednodenních akcích, jelikož na výletě s přespáním při trase 50km za den není kapacita na úklid.
    Mám dva prameny, které udržuji a čistím. Pravidelně, protože tzv broken windows syndrom funguje spolehlivě.

    Která 2l petka váží 7g? Koupím 😉

  2. Co si přinesu, to taky odnesu (nebo v případě rychle rozložitelného odpadu odnesu) 😉

    Odpadky kolem cest a laviček nesbírám – to snad ani nemá cenu. Ale když něco najdu na opuštěných místech vzálených od lidí, tak mi to nedá a odnést to prostě musím.

  3. Zdar,
    sbírám na každém vandru plus organizujeme velké akce v rámci Českého svazu ochránců přírody.
    Ta tabulka o rozkladu jednotlivých materiálů bohužel úplně nefunguje. Plasty se nerozloží vůbec. Jen se rozmělní na mikroplasty a ty pak pijeme, vdechujeme a jíme.
    Kapesníčky jsou mor i to co z člověka vyjde před jejich použitím Chybí osvěta, že většina vlhčených je z plastu a nerozloží se vůbec. Plus návyk ty co se rozloží zakopat. Bylo by fajn kdyby jste začali prodávat a propagovat toaletní lopatky. Během chvilky uděláte jamku pro velkou potřebu a toaleťák a vše pak snadno zase zahrabete.
    Pořídil jsem jednu od firmy The TentLab. Váha 17g a je to super pomocník.
    http://www.thetentlab.com/Deuce/DeuceofSpadespage.htm

  4. Častými bordeláři jsou houbaři, zůstávají po nich hlavně plechovky od piva, pak cyklisti. Když lezu do lesa což je často ( mám to v popisu práce* ) tak zpravidla vždy přivleču pytel bordelu. Co se , ale poněkud štítím sbírat ( nakonec to stejně seberu ) a čeho je v poslední době čím dál víc tak to jsou roušky a respirátory. Sbírat bordel po lese bude vždy předem prohraný boj, jenže nemá cenu ho vzdávat…

    • Ahoj, co si přinesu to si taky odnesu, ale každý vandr mám více jak jednu tašku posbíraného bordelu, je jedno kam se jde, když je konťák daleko, přiváže se bordel na batoh a vyhodí se, až je to možné. A když někdo řekne, že okolo cest a laviček to snad ani nemá cenu sbírat, tak to je absolutní hloupost, je to o přístupu, je jasný, že když k tomu bude každý přistupovat takto, pak se nic nezmění….Doufám, že se to dočtou právě ti, kteří díky tomu změní názor, na druhou stranu taky co se nám může stát, párkrát ohnout hřbet, to přežiju a zvláště když vím, že je to za lepší přírodu, které ubližujeme už jen tím, že jsme…díky za článek a přírodě zdar…

  5. Ahoj, díky za osvětový článek. Myslím si, že v prvé řadě by měla být osvěta a vychovávání lidí, zejména těch, kteří jsou obyčejní výletníci nebo dovolenkáři, co nemají moc silný vztah k přírodě. Kategorie sama o sobě jsou pak cyklisti a sportovci všeho druhu. Uklízení lesa je záslužná činnost, ale bohužel bez společenského tlaku na lidi, že dělat v přírodě bordel je neslušné, se situace asi moc nezmění. Osobně jsem nikdy nechápala logiku toho, že není problém si na výlet vzít hromadu jídla a plné flašky, ale domů už to neunesu – že si odpadky člověk odnese s sebou, včetně těch méně příjemných, mi přijde normální… Pytel s sebou většinou cíleně nenosím, krom vandrů, ale pokud mám, tak po cestě domů sbírám/ nebo aspoň zastrkávám petky za stahovací popruhy batohu. Ve svém okolí ale mám i lidi, co berou pytel a rukavice i na procházku kolem obce, což je obdivuhodné, a myslím, že takových lidí přibývá.

Zanechat komentář