Vždy takhle z brzkého jara vyrážím na jedno místo, kde se to už na začátku března začne hemžit květenstvím léčivé byliny. Jedná se o devětsil lékařský. Má nezaměnitelný květ, a i když se osmahne, tak stále vzadu na patře cítíte hořkou chuť.
Nemusím to každý den, ale prý je to v Japonsku velice drahá a ceněná pochutina.
Každopádně jednou za rok na něj vyrazím.
Tohle místo je na břehu malého potůčku, který vytéká z brdských lesů. Letos tu probíhala probírka okrajů potoka od keřů, povalených vrb a olší.
Ale našel jsem si flek v kamenité zákrutě. Hned u vody, protože budu vařit na dřívkáči.
Cestou jsem našel celý koberec divoké pažitky, tak jsem si jich pár vykopal a opláchnul v potoce.
Rozdělal jsem oheň, na pánvičce rozehřál sádlo a přidal jsem masové kuličky z mletého masa.
Kuličky jsem přinesl v nachlazeném termohrnku, v létě na to používám termosku.
Ale teď stačí termohrnek.
Trošku jsem kuličky osmahnul, až změnili barvu a pustili šťávu.
Pak jsem je rozpůlil, aby se dobře prohřál i prostředek. Doma si na plotýnce uberete výkon a je klid. Ale sám v přírodě, na ohni, a do toho fotit a natáčet, no, co Vám mám povídat.
Poté jsem kuličky odložil na tác od Kupilky, na sádle a omastku z kuliček jsem smažil květenství devětsilu. Trochu jsem to posolil a opepřil.
Když byl Devětsil akorát, tak jsem přidal kuličky, aby se prohřály, a nakonec jsem natrhal pažitku. Tu mám rád nevařenou, ona se pak „rozblemcne“ 🙂 To je slovo.
No a nakonec šup s tím na talíř. Mezi tím, co budu jíst, tak se mi udělá v konvičce čaj.
Začalo svítit sluníčko, voda v potoce bublala a já přemýšlel nad dalšími videi a články na bushcraftportal.cz
Ano, tohle jsou místa a chvíle, kde nabírám inspiraci.
I když je devětsil trošku hořký, tak doporučuju zkusit. Dobrý je s masem i rýží nebo s kuskusem.
Tak dobrou chuť a hezký den přeje Kraken