Před nějakým časem jsem dělal recenzi na větší Kukri od KA-BAR s názvem Kukri machete. Zmínil jsem se, že se chystám i na menšího brášku. Hurá je to tady.

KA-BAR Combat Kukri 1280, jak zní celé jméno, je menší bráška Kukri machete. Je menší, lehčí a také vizáží zapadá do kabaroidní rodinky lépe. Je to spíš větší zahnutý nůž.

Pokud chcete pořádného pracanta, nezničitelný nástroj, tak mrkněte na recenzi většího brášky. ZDE

Pokud vám stačí menší a lehčí sekáček, tak jste tady dobře.

Popis :

Combat Kukri je vyrobené z osvědčené uhlíkovky 1095, která je zakalena na 56 – 58 HRC. To na sekáč bohatě stačí. Celková délka 340 mm a délka čepele 217 mm, při 4 mm tloušťce. Váha i s pouzdrem 535 g a jen samotný nůž 392 g. 

Jojo, to se někomu může zdát málo. Ano, je to menší kudla, ale práce se nebojí.

Konstrukce je na trn, který prochází pryžovou – kratonovou rukojetí a na konci je přinýtovaná kovová patka.

Výbrus vysoký, plochý, zakončený fazetou. Povrchová úprava je černá barva. 

Použití :

Tahle kudla je kompromis pro uživatele, který nechce tahat mohutné kilové sekáče, ale rád by sem tam seknul pár klacků na přístřešek, setnul a naporcoval soušku a podobně.

Do větších akcí bych se, kvůli konstrukci na trn, menším rozměrům a váze, nepouštěl.

Rozhodně toho zvládne dost a to hlavně díky zahnuté čepeli. Prostě tvar Kukri tam je a dopadovou energii má lepší než rovná kudla stejných parametrů.

U pasu nebo na boku batohu nepřekáží. Díky oboustrannému pouzdru se dá použít jak na levou, tak i na pravou stranu. Pouzdro je vyrobené z cordury, má plastovou vložku proti proříznutí. Na opasek má jednoduchý závěs a dvě pojistné pásky s druky. 

Jak už jsem psal, je určený spíše na drobnější sekací práce. Při řezání budete zápasit s delší čepelí, ale pořád je to slušný kompromis mezi nožem a mačetou.

Je to přesně něco mezi. Dá se s ním slušně sekat a štípat, ale také řezat. Ostří drží dobře a díky vytaženému výbrusu se dobře při řezání zakusuje. Osobně bych asi sundal to černění. Sice celkem drží a jsou na něm jen lehké známky používání, ale není potřeba kudlu chránit proti korozi silnou vrstvou barvy. Stačí jen po použití nůž otřít a případně namazat. Určitě ho časem sundám.

Rukojeť je velice pohodlná. I když budete mít vlhkou nebo špinavou ruku, tak zářezy v pryžové rukojeti zaručují, že vám nic neuklouzne. Občas se ve zdrsnění usadí trošku nečistot, ale stačí jen spláchnout vodou a je klid.

Plusy :

Pěkné zpracování nože. Kabarácký standart. Hezký design.

Minusy :

O malinko větší cena než má jeho větší brácha Kukri machete. Ale asi to bude jen tím, že je dle všeho vyrobený v USA a jeho brácha na Taiwanu. Každopádně taiwanských kabarů jsem měl několik a vždy měly skvělé zpracování. 

Pouzdro by mohlo být lepší, třeba kydexové. Než povolíte dva druky a vyndáte nůž ven, tak v případě kydexového pouzdra budete třikrát rychlejší.

Sice je na pouzdru kapsička na další příslušenství, ale osobně bych volil menší pouzdro.

Molle – je zde molle pásek na uchycení na vazbu. Ale je jen jeden. Takže připnutý na boku batohu nebo vesty bude cestovat. Přitom místa je zde dost. V klidu se sem vejdou dva pruhy molle vazby.

Závěr :

Ne, není to špatná kudla. Není to takovej dravec jako větší bráška. Zase má příjemnější rozměr a váhu. Kapesní Kukri není špatné. Drobné nedostatky vyváží kvalitním zakalením čepele a vytaženým výbrusem. I tvarově lahodí oku. Má i záštitu, a tak je o malinko bezpečnější. Nemusíte se proto bát, že Vám sjede ruka na ostří a pořežete se. Klasické Kukri nemají většinou žádnou záštitu. Ale je to jen o šikovnosti. 

Malej prcek od Kabaru, co zastane svojí práci, ale pokud potřebujete rubat o stošest, jděte do většího Kukri Machette.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. dekuji Krakene, pekne video. Sice uz svuj Kabar mam, kupoval jsem ho u Vas v Sumperku a osobne, 5011, protoze jsem se rozhodoval mezi nim a BigBrotherem. Spolecne s nim jsem koupil to prerostle kresadlo, ktere snad nikdo jiny ani neprodava. Ale obcas davam noze jako darky, ted prave se rozhoduji, zda kamosovi zalesakovi koupim k narozkam tohle male kukri nebo kabar s tanto cepeli. Tanto se mu sice libi vic, ale tohle se mi zda pouzitelnejsi.

    onehdy jsem si nepribalil macetu Fiskars a na zarostle zahrade, dost daleko od domova jsem to zkusil s 5011. byl jsem prekvapen pri porcovani naletu. jasne, maceta to neni, ale zvladl jsem toho pomerne dost. take jsem s timto kabarem vyrezal lzicku, po shlednuti Vaseho videa o vyrezavani s tim, co mate zrovna u sebe. pozdeji jsem take v Sumperku koupil lzicove dlato a kabar mi slouzi k zaverecnemu ohlazovani, protoze bere malou sponu.

    takze mam dilema. s nozem uvazuji cinnost, kterou zminujete i Vy plus nakrovani spekacku a rozdelavani ohne kresadlem. predpokladam, ze to tahle kukri umi, ale treba fiskars macetou to nejde, jiskry to udela ale ne tolik, aby to zapalilo.

    s pozdravem Mila Stercl, pouceny turista co si na svych vyletech vari v kelly kettle samovaru z http://www.zlepsovak.cz, zkuste treba srovnani s „vasim“ samovarem od ALBu. ja mam nerez Scout Ultimate, jehoz soucasti je i drivkac.

Zanechat komentář