Vítejte u dnešního článku, podíváme se na nůž KKnives Ajova, který je ideální pro táboření, přípravu jídla a rozdělávání ohně. Tento nůž je dokonalým společníkem pro všechny milovníky přírody a bushcraftu.

Nůž KKnives Ajova byl navržen Jaroslavem Kotěrou a jeho design byl inspirován tradičními traperskými a vojenskými noži z minulosti. Kombinuje robustnost a všestrannost.

Materiál čepele: nástrojová ocel K720 s vysokým obsahem uhlíku

  • Celková délka:       245 mm
  • Délka čepele:          130 mm
  • Tloušťka čepele:    4 mm
  • Váha s pouzdrem : 281 g
  • Samotný nůž:          212 g
  • Typ výbrusu: čočkový (convex) se zakončením malou fazetkou
  • Konstrukce rukojeti: trn procházející koženými proužky, zakončený kovovou patkou
  • Pouzdro: kožené, šité plus nýty

Praktické využití nože

  1. Táboření: Díky robustní čepeli a pevné konstrukci je nůž ideální pro přípravu dřeva na táborák, řezání provazů a jiné základní úkoly.
  2. Příprava jídla: Ostrá čepel umožňuje snadné krájení a porcování potravin, což je nezbytné pro přípravu jídla v terénu.
  3. Rozdělávání ohně: Použití nože v kombinaci s křesadlem je efektivní způsob, jak snadno a rychle rozdělat oheň.

Video: Nůž KKnives Ajova v akci

Na první pohled

Ano, na první pohled jsem se do tohoto nože zakoukal, a nejen já. Líbil se i kolegům na e-shopu, a tak bylo jasno. Tenhle nůž hned objednáme na e-shop. Není to žádný risk, s Jardou Kotěrou spolupracujeme roky a neměli jsem s jeho produkty žádný problém.

Testovat se musí

Napřed proběhlo seznámení, mazlení 🙂 prostě seznamování s nožem. Vždy se testovanou věc snažím nafotit, dokud je nová, aby bylo vidět, jak během používání získává patinu. 

Pouzdro jsem natřel impregnací na kůži od „Festovní věci“. Máme to na obchodě. A kudlu jsem používal, kde se dalo.

Maso, pečivo, zelenina, klacky na pečení buřtů, třísky na oheň i samotné rozdělávání ohně zvládá skvěle.

Za nějaký čas jsem cítil, že už není tak „jedovatá“ jako na začátku. No nevadí, stačilo chvilku obtahovat na kůži a je zase břitva. 

Pozor na hrubé zacházení

Je to konstrukce na trn, takže pozor na sekání, štípání nebo páčení. Kudla zvládne hodně věcí, ale je potřeba myslet na konstrukci nože, a že se kvůli kožené rukojeti bude malinko kroutit. 

Takže napřed používat hlavu potom svaly.

Minusy

Vlastně jsem žádné nezjistil, hezký nůž, precizně udělaný a za dobré peníze.

Plusy

Kudla vypadá skvěle, a díky kůži na rukojeti se dobře drží. I v zimě to je super. Kůže prostě hřeje narozdíl od mikarty nebo podobných materiálů.

Tepelné zpracování je velmi dobré, nůž si dlouho drží svoji jedovatost a dá se snadno nabrousit.

Design vede, prostě je to sexy kudla. Mám tenhle styl nožů moc rád. Líbí se mi válečné nože stylu Kabar nebo Cattaraugus.

Nějaký i vlastním, ale to jsou nože o level jinde, co se týká odolnosti. Myslím, že by Jarda mohl udělat nějakého většího brášku. 🙂

Také mi přijde fajn ostrá hrana na hřbetu nože. Na škrábání podpalu a vykřesání jiskry z firesteelu naprosto ideální.

Závěr

Pokud máte rádi kožeňáky, tak tenhle si prostě musíte ohmatat. 

Vyrazte na výstavu nožů nebo na naše prodejny v Šumperku nebo Praze. Tam se můžete naživo podívat, ale věřím, že Vás hned zaujme, jako zaujal nás.

Určitě ten nůž nepotřebujete, to je mi jasné, ale myslím, že ho prostě chcete. 🙂

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář